• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projektowanie domowej sieci LAN - wybór infrastruktury, technologii i komponentów

Cloud VPS
+1 głos
955 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez xyuru Obywatel (1,000 p.)

Cześć,

Chcę zaprojektować prostą, ale funkcjonalną sieć domową LAN w moim nowym domu.
Instalacje planowane są na czerwiec, ale chciałem skonsultować z Wami pewne decyzje i wykorzystać ten czas na przemyślenie ważnych od strony działania sieci elementów. 

1. Topologia i technologia.
Zdecydowałem się na topologię gwiazdy, czyli każdy odbiornik będzie podłączony do dedykowanego portu w switchu zamontowanym w rozdzielni w garażu. Co do switcha to na ten moment ukierunkowany jestem na switch zarządzalny Cisco lub Netgear z 16 portami gigabitowymi. Chcę separować użytkowników / porty i zarządzać ruchem sieci.
Pytanie 1: czy warto rozważyć również inne firmy przy wyborze switcha?

Temat mocno z tym powiązany to również planowany monitoring. Rozważam 2 opcje: switch ze zintegrowanymi 4 portami PoE do kamer monitoringu (tylko na potrzeby wewnętrzne bez chmury, wifi itp) lub dodatkowy switch PoE na strychu do kamer, od którego 1 kabel Gigabitowy wchodzi do portu w switchu zarządzalnym. 
Pytanie 2: jakie rozwiązanie jest powszechnie stosowane / sugerowane w tym wypadku?

2. Infrastruktura.
Mam problem w podjęciu decyzji na temat rodzaju skrętki zastosowanej w projektowanej sieci.
Dla rozjaśnienia opiszę odległości każdego połączenia:

nr 1 - switch <- 12m -> pokój 1
nr 2 - switch <- 17m -> pokój 2
nr 3 - switch <- 21m -> pokój 3
nr 4 - switch <- 25m -> salon (router + wifi)
nr 5 - switch <- 29m -> kuchnia (AP wifi)
nr 6 - switch <- 1m --> NAS
nr 8 - switch <- 4m --> garaż
nr 9 - switch <- 5m --> switch PoE na strychu 
LUB
nr 9, 10, 11, 12 - switch <-- 25m (PoE) --> kamery PoE

Zakładam, że kable będą puszczone w ścianie pod tynkiem oddalone o min. 40cm od przewodów napięciowych.

Pytanie 3: czy skrętka UTP kat 6 wystarczy do komfortowej pracy z dużym wykorzystaniem NAS (transmisja plików, streaming muzyki, zdjęć, wideo)?

Pytanie 4: czy jestem w błędzie zakładając, że położenie kabli kat.6 przy takich odległościach pozwoli mi w perspektywie 5-10 lat zmienić switch i NAS na 10-Gigabitowy, gdy ta prędkość stanie się już obowiązującym standardem?

Pytanie 5: co pominąłem, a jest ważne na etapie projektowania takiej sieci?

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2020 przez rafu007 Stary wyjadacz (12,560 p.)
wybrane 22 kwietnia 2020 przez xyuru

Najlepsza
1) Osobiście olałbym netgear i spojrzał w stronę Cisco/Juniper. Jeśli rozwiązanie budżetowe to popularne są obecnie rozwiązania Mikrotik i Ubiquiti.

2) Oba rozwiązania są ok, osobiście nie bawiłbym się w drugiego switcha, no chyba, że chcesz do niego podpiąć NAS i tam już zrzucać nagrania z kamery. Jeśli chcesz 2 switche, to zepnij oba w LAG (min. 2 linki razem).

3) Tak będzie, ale pamiętaj, żeby kable nie "wmurować", tak żebyś mógł je potem łatwo wymienić na światło.

4) Jak zakładasz przesiadkę na 10Gb idź w światłowody.

5) Potrzebujesz jeszcze UPS do podtrzymania zasilania dla switcha i kamer. Osobiście puściłbym po 2 porty ethernet w pokoju i nie brał routera do salonu tylko jakiś AP, a sam router umieścił razem ze switchem. Możesz pomyśleć o zapasowym łączu np. LTE.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 780 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 351 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...