• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

responsywna strona

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
549 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w HTML i CSS przez Anonim666 Użytkownik (950 p.)
zmienione kategorie 30 marca 2020 przez Anonim666
Witam,

Ja z takim pytaniem jesli chodzi o strone responsywna to lepiej zrobic to samemu od zera czy uzyc czegos w stylu bootstrapa? czy ta cale biblioteki nie sa zbyt ograniczajace? jak wy to robicie na codzien recznie? jesli tak to jakis tutorial? czy bibliteki? jesli tak to jakie?
komentarz 30 marca 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
bootstrap z c++? Dziwna kombinacja.
komentarz 30 marca 2020 przez Anonim666 Użytkownik (950 p.)
pomylka ;)

juz poprawione
1
komentarz 30 marca 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
bootstrap to kiepski wybór. Najlepiej jest to zrobić od podstaw samemu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez frostify Mądrala (5,640 p.)

Ja osobiście wolę zrobić samemu i myślę, że tak jest najlepiej.

Kiedyś używałem tylko grida z frameworka typu bootstrap czy bulma,

Później zrobiłem swój mini grid (co waży chyba z 1.5kb).

Ale jak to w życiu bywa, najlepsze jest to, co szyte na miarę.

I kiedy wsparcie u przeglądarek dla css grid jest już tak dobre procentowo (według statystyk),

że można go swobodnie używać, to nie bardzo mi się opłaca wogóle nawet grida jakiegoś używać.

Polecam zobaczyć jak działają media queries:

https://www.w3schools.com/css/css_rwd_mediaqueries.asp

Do tego css grid:

https://css-tricks.com/snippets/css/complete-guide-grid/

ewentualnie flexbox:

https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/

i samemu na luzie można tworzyć responsywnie.

Myślę też że sam bootstrap bez ręcznego dopasowywania przy pomocy media queries i tak by nie wystarczył.

A ostatnio natrafiłem na też coś ciekawego co mi się bardzo spodobało - fluid typography:

https://css-tricks.com/snippets/css/fluid-typography/ 

komentarz 31 marca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Ja osobiście wolę zrobić samemu i myślę, że tak jest najlepiej.

Kiedyś używałem tylko grida z frameworka typu bootstrap czy bulma,

Później zrobiłem swój mini grid (co waży chyba z 1.5kb).

Ale jak to w życiu bywa, najlepsze jest to, co szyte na miarę.

nie zgodzę się. Po pierwsze to nie znamy żadnych wymagań UXowych do projektu a to podstawa - nie obraź się, ale to nie my jako deweloperzy jesteśmy od myślenia jaki wygląd jest lepszy, od tego jest UX designer. Jeśli UX powie Ci, że brał do jakiegoś tematu klocki z bootstrapa i w sumie na tym się wzoruje to nie widzę sensu w usilnym robieniu wszystkiego od zera samodzielnie... a z drugiej stony często UX da Ci customowe makiety i wtedy już owszem, lepiej napisać samemu od zera niż tydzień walczyć z nadpisywaniem frameworka...

Ja na codzień pracuję najczęściej z customowymi stylami zależnie od tego jakie makiety dadzą UX designerzy ale nie zawsze w firmie jest ich tylu, aby mogli byc rzucani wszędzie. Oczywiście, w apkach dla usera jak najbardziej, ale np. w jakiś wewnętrznych adminkach już niekoniecznie są. niezbędni, czy w narzędziach "od dewelopera dla dewelopera" i tu właśnie wchodzą takie frameworki, które istotnie przyspieszają pracę i pozwalają szybko dowieźć ficzery w takich włąśnie adminkach itp.

Jeśli masz czas aby zawsze wszystko robić zupełnie od zera itp. to super, gratuluję ale neistety nie każdy ma w firmie taki komfort, przychodzi biznes i mają być nowe ficzery na czas... do tego dochodzi utrzymanie bieżących apek, poprawki jakiś błędów wychodzących czasami na produkcji itp. itd. także czasami framework css naprawdę nie jest złem...

komentarz 31 marca 2020 przez frostify Mądrala (5,640 p.)
Nie mówię, że jest złem.

Pierwsze zdanie jakie napisałem: "to zależy", ale nie chciało mi się go rozwijać więc usunąłem.

To prawda, że jeżeli właśnie w firmie czy pracy zespołowej to ułatwi ludziom pracę, to jak najbardziej.

Jednak kolega, który tutaj zapytał, uczy się i zapewne jeszcze przez dłuższy czas będzie zajmował się projektowaniem samemu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 167 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w HTML i CSS przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 328 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w HTML i CSS przez damian23415 Użytkownik (890 p.)

92,953 zapytań

141,912 odpowiedzi

321,141 komentarzy

62,286 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...