• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dysk SSD z systemem nagle nie jest wykrywany

Cloud VPS
0 głosów
395 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w Sprzęt komputerowy przez Anon LVL 1000 Użytkownik (690 p.)
Problem polega na tym, że nagle po odłączeniu z prądu (z przycisku na przedłużaczu) komputera ten włącza się normalnie jednak nie wykrywa dysku SSD z systemem Windows 10. Komputer kiedy się włącza czeka chwile na wybór od użytkownika co chce zrobić czy przejść do UEFI czy kontynuować. Trzeba poczekać zwykle dłuższą chwilę jak normalnie a następnie przekierowuje do UEFI. Kiedy sprawdzałem dyski w zakładce Boot został wykrywany jedynie drugi dysk (HDD) niż normalnie widać było zawsze SSD z systemem i ten. Dodam, że odpinałem i podpinałem ponownie dysk i dalej to samo...  Co mogło się stać?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
Przyczyn może być wiele: Twój zasilacz nie daje stabilnego napięcia, kontroler dysków na płycie głównej, dysk lub kabel od dysku uległ uszkodzeniu elektrycznemu. Ale bez paniki, najpierw sprawdź czy dysk jest wykrywany na innym komputerze (najlepiej przy pomocy innego kabla). Dopiero potem możesz podejmować następne kroki.
Niezależnie od wyniku testu miałbym oko na ten zasilacz.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 217 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,608 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...