• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka C++ w 2020 roku - czy warto?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
3,389 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w Offtop przez XiverKi Obywatel (1,920 p.)
Hej,

 

Pisze troche w php, a dokładniej to korzystając z symfony i rozglądam się za czymś innym. chciałbym pisać troche niżej i wpadłem na pomysł nauki c++. Czy waszym zdaniem warto uczyć się tego języka w 2020 roku? Czy może np zainteresować się C#?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez Elzo Obywatel (1,120 p.)
Cześć,

Pierwszą i najważniejszą sprawą jest to czym się chcesz zająć i co chcesz osiągnąć? Do tej pory pisałeś aplikacje webowe, a nagle chcesz się przesiąść na kombajn C++ ale po co? Nie lepiej się się dalej rozwijać w PHP poznać dobrze jego składnie oraz dwa najważniejsze framework Symfoy i Laravel.
komentarz 30 marca 2020 przez XiverKi Obywatel (1,920 p.)
Przyznam szczerze, że php mnie po prostu już troche nudzi, nie mówie, że chce porzucić całkowicie rozwijanie się dalej w tym języku. Po prostu szukam czegoś czego mógłbym uczyć się równolegle. Własnie jestem w trakcie konstruowania aplikacji, która zarządza pamięcią innej aplikacji jest to super sprawa i bardzo podobają mi się tego typu prace.

 

Zastanawiam się tylko nad technologią C++ czy może jakąś inna, która również mi to umożliwi.
komentarz 30 marca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Rust, ciekawa konkurencja dla c++. Może uda mu się kiedyś zdominować rynek...
0 głosów
odpowiedź 12 maja 2020 przez suzi589 Nowicjusz (200 p.)
Ja osobiście teraz bym już uczyła się C#. W C++ jest mało ofert na staże, czasami są ale związane na przykład z embedded. Za to dużo jest ofert na JavaScript, Jave i C# i tymi językami chyba warto się zainteresować.
komentarz 12 maja 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
C# ma chyba trochę inne zastosowanie niż c++. C# i cały .net jest ogromnym kombajnem do pisania np backandów aplikacji, czyli defacto robiłby to samo co do tej pory. C++ jest za to często wykorzystywany do pisania gier.
komentarz 12 maja 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Moim zdaniem zależy to od wieku. Jeżeli chcesz się uczyć pod przyszłą pracę to c++ Ci się raczej nie przyda(jednak algorytmika bardzo poszerza horyzonty i im wcześniej tym lepiej by się nią zainteresować). Jeżeli chodzisz do liceum/technikum ucz się c++ potem c#, jeżeli po liceum to od razu c#.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 653 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2019 w Offtop przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
–18 głosów
5 odpowiedzi 1,447 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,626 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...