• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dla mądrych,inteligentnych i doświadczonych : C++ jak się rozwijać ?

VPS Starter Arubacloud
+6 głosów
2,138 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Witam serdecznie Drodzy Przyjaciele.

Bardzo Was cenię, mam świadomość, że niektórzy z Was, którzy odpowiedzą na moje pytanie, posiadają ogromną wiedzę jak i doświadczenie. Wiem, że otrzymam bardzo merytoryczne wskazówki,na których zapewne oprę swoją koderską przyszłość. Chętnie skorzystam z przywileju obecności w tak zacnym gronie i zapytam:

Jaką drogę obrać przy nauce C++ ( a później C#). Co jest najbardziej istotne ? Jaki umiejętności liczą się w pracy ? Jaką więdzę muszę zdobyć, aby było mi łatwiej.A co najważniejsze, z jakich źródeł tą wiedzę zdobywać ? Gdzie uczyć się tak wszędzie wymaganej praktyki, z jakich kursów/stron, czy może książek ?

Jakie są możliwości pracy związane z tym językiem i jak pokrótce wygląda jej specyfikacja ?

Liczę tutaj na Waszą wszechstronność i inteligencję, bowiem wszelkie wskazówki są bardzo istotne :
Oczywiście, mam swój prywatny plan na naukę, ale uważam, że więcej skorzystam opierajac się na Waszych umiejętnościach i przeżyciach.

Właściwie to samo pytanie dotyczny HTML/CSS/MySQL/JS/PHP.
Oczywiście korzystam z kanału P.Mirosława, jednak pomiędzy odcinkami z różnych tematów są przerwy i chciałbym je wykorzystać jak najlepiej, a mam świadomość, że dzięki Wam uda mi się jak i innym młodym koderom wykorzystać ten czas na najbardziej wartościąwą wiedzię, a dzięki doświadczeniu uderzyć w sedno problemu.

Pozdrawiam.

7 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)
wybrane 9 kwietnia 2015 przez Dragonet.17
 
Najlepsza

Jeżeli dopiero zaczynasz nauke C++ to najważniejsze jest żebyś pisał samodzielnie jakieś programy/gry ale nie na zasadzie zaczne 1000 projektów nie skończe żadnego, nie ma też sensu porywać się na pisanie wielkiej aplikacji do obróbki grafiki czy gry mmorpg z grafiką 3D. Ważne jest aby umieć zacząć projekt i go skończyć :) Dyscyplina przede wszystkim !

Praktyki nie zdobędziesz z poradników/książek, uważam że najważniejsze jest aby mieć co pokazać na rozmowie kwalifikacyjnej, coś w rodzaju portfolio. Z dobrym portfolio masz szanse na zdobycie dobrej pracy nawet bez doświadczenia zawodowego. Ukończony projekt, który możesz zaprezentować jest o wiele lepszy niż jakieś certyfikaty ukończenia kursów, które tak naprawde każdy może w tych czasach zdobyć :D (co nie oznacza, że nie warto ich robić, jak masz okazje i chęci to warto przerobić jakieś kursy).

Jeżeli o mnie chodzi to posiadam kilka książek, ale zaglądam do nich rzadko (znacznie szybciej można dostać się do dokumentacji przez Internet), tak więc książki dobra rzecz ale nie koniecznie trzeba tworzyć swoją biblioteke i kupować tony książek. Ja polecam C++ Biblioteka Standardowa oraz Wzorce Projektowe z helionu :P.

Wzorce projektowe ! Jeżeli dobrze rozumiesz pojęcie programowania obiektowego to powinieneś zacząć przyswajać sobie czym one są i jak się za nie zabrać, dziś jest to bardzo ważny element w pracy programisty :)

komentarz 8 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Super :) Dzięki za wartościową odpowiedź>
Poznałem obiektówkę, mam za sobą ponad 100 projektów na dysku i zastanawiałem się co dalej. Bardzo mi pomogłeś, dzięki
komentarz 8 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)

Nie ma za co :) Ważne jest też to co chcesz robić, każda dziedzina ma swoje "gałęzie" jeżeli chcesz robić np. gry, to pytanie chcesz robić gry czy silniki do gier ? jak silniki to konkretnie jakie graficzne, fizyczne ? Musisz poszukać swojej dziedziny i wtedy będziesz miał konkretne "czego powinieneś się uczyć" :D bo niestety nie ma szans żeby być naprawde dobrym we wszystkich aspektach, szczególnie w programowaniu :P

komentarz 9 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Właśnie zauważyłem ten ogrom i trochę się przeraziłem :D
Ogólnie moja sutyacja wygląda tak, że rzuciłem studia i zacząłem infe, na mniej wymagającej uczelni, tak, żeby mieć więcej czasu na swoje projekty i głównie skupić się na programowaniu ( pomijam studia gdzie jest wszystko i nic - i to wszedzie...), chciałem to ominąć i skupić się tylko na klepaniu kodu, a nie na przedmiotach które zabijają chęci i czas wolny..

Trochę się zniechęciłem tą ilością wiedzy, która mnie czeka i wiadmomo, na początku " chce się umieć wszystko".
Ogólnie uwielbiam rozkminę, kocham stan gdzie mam jakiś problem i muszę go rozwiązać.
Dobry jest do tego C++ i dlatego zadałem to pytanie, ponieważ nie wiem w jakim kierunku do końca podążać z moimi preferencjami.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Dzięki za wzorce projektowe, na pewno się za nie zabiore w najbliższym czasie :)
Mam nadzieje, że natrafie na dobre źródła informacji
komentarz 9 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)

Nie ma co się zniechęcać :P Tylko wytrwałość prowadzi do sukcesu :D a co do uczelni podobnie zrobiłem, wybrałem uczelnie mniej wymagającą aby mieć więcej czasu na własne projekty devil

komentarz 9 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Świetnie, przynajmniej wiem, że nietylko ja tak myślę :D
Teraz muszę popracować nad metodą nauki, bo za dużo jest chęci a za mało efektów :P
+4 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)
Realizuj własne pomysły i/lub kolaboruj z innymi ludźmi. Praktyka jest wg. mnie najefektywniejszą formą nauki. Google, tutoriale, stackoverflow i dokumentacje będą twoimi przyjaciółmi podczas zdobywania potrzebnej wiedzy, która sama w trakcie procesu się utrwali :)
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Rozumiem, dzięki za odpowiedź,ale najbardziej chodzi mi o etapy nauki, bo czasem bywa tak, że z tego wszystkiego można zapomnieć o poznaniu kilku bardzo ważnych aspektów, które są kluczowe.
Mam tutaj na myśli naukę nowego języka programowania - tak aby wszystko się zazębiało :)
Inaczej jest bardzo cięzko.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)

Jak interesuje Ciebie np. nauka Pythona. To szukasz w google np. "Kurs Pythona", "Python Tutorial", "Python For C++ programmers", albo na popularnych stronach uczących programowania np. codeacademy. Później gdy poczujesz się pewniej to zaczynasz pisanie własnych aplikacji. 

To jest mój przepis. smiley

+2 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Powiem na swoim przykładzie :) Początki były bardzo trudne tzn byłem podekscytowany, chciał tworzyć oprogramowanie min. gry ale niestety poznałem później realia. Konsola którą uważałem za zbędna itp, po kilku tygodniach chciałem programować gry, aplikacje ale gdy widziałem kod takowych itp to po prostu nie dużo wiedziałem i od razu się zniechęcałem. Poddałem się i po małej przerwie wróciłem. Zaczałem dalej przy aplikacjach konsolowych, czytałem ksiązki o programowaniu, ogladałem filmy, czytałem o technologiach i projektach i dowiedziałem się, że nie można tak się po prostu poddać. Po jakimś czasie doszedłem do momentu gdzie zaczałem z aplikacjami okienkowymi, przydały się rzeczy, które kiedyś używałem za zbędne i nielogiczne. Wszystko poszło w dobrym kiedynku. Teraz jestem zadowolony ze swojego poziomu i mogę robić większe projekty. Więc czytaj, oglądaj i nie poddawaj się. Polecam książki które są bardzo przyjemne jak i również internet jako dobre źródlo wiedzy. Pozdrawiam
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Dzięki za odpowiedź :)
komentarz 8 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Programowałem w C++ i dalej to robie poniewaz używam ten język za wielkie narzędzie. Oczywiście polecam również zapoznać się c# ale z początku ucz się C++.
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Język C++ możliwości ma duże, zacznij od konsoli, napisz tam kilka projektów, najpierw proceduralnie, potem obiektowo. Przejdź do aplikacji okienkowych i interfejsów graficznych, tutaj już rób dużo projektów (jakie Ci tylko przyjdą do głowy) i potem przejdź do w pełni obiektowego C#.

komentarz 8 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Ogromne dzięki :)
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Vakoss. Bywalec (2,870 p.)
W pracy przeważnie będzie się liczyła umiejętność pracy w grupie. Jeśli opanujesz podstawy, zwłaszcza obiektówke to będziesz miał z górki, ponieważ znając podstawy wystarczy, że będziesz na nich bazował i odpowiednio je wykorzystywał. Przerwy jakiekolwiek jak najbardziej wykorzystuj na praktyke. Naprawdę, to wiele daje. Ja osobiście uczyłem się najpierw z filmików całych podstaw i obiektówki potem praktyka i jeszcze raz praktyka, następnie wziełem się za książke, która była także od podstaw. Teraz kiedy już bardziej poznałem podstawy języka teoretycznie jak i praktycznie próbuję nowości, wykorzystywać nowe środowiska programistyczne, silniki gier takie jak Unreal Engine 4 który ostatnio stał się w części darmowy a ma niesamowitą jakość grafiki. Oraz inne...
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Adrian Narloch Obywatel (1,400 p.)
edycja 8 kwietnia 2015 przez Adrian Narloch

Jeżeli chodzi o web design...

Na samym początku polecam Ci łyknąć kilka książek na temat HTML5, zrozum jego działanie i zastosowanie. Służy on jak powszechnie wiadomo do określania elementów danej witryny, tworzenia jej "szkieletu" i tłumaczenia robotom indeksującym znaczenia jej treści. Pogłębiaj swoją wiedzę i próbuj analizować każdy znacznik jaki napotkasz, jeżeli nie będziesz wiedział do czego on służy. Porównaj jakie zmiany zaszły od wersji 4.0, a jakie funkcje są dopiero w planach.

Jeżeli chodzi o CSS, lub JS to sprawa ma się podobnie jak z HTML'em. Poczytaj kilka książek i przejrzyj witryny takie jak te wyróżnione przez http://www.cssdesignawards.com, analizując przy okazji dlaczego są tak wyjątkowe.

Rozwój zawodowy

Z mojego doświadczenia mogę Ci poradzić, abyś zawsze trzymał się z ludźmi lepszymi i mocniejszymi od siebie, dzięki czemu zawsze będziesz wiedział co jeszcze zostało Ci do zrobienia. Wyznacz cel i rozplanuj sobie Twoją drogę do niego, czytaj dużo książek, uczestnicz w społecznościach oraz branżowych spotkaniach. Wzbogacaj swoje portfolio dzięki takim narzędziom jak behance.net, lub dribbble.com . Prowadź na bieżąco notatki z Twoich poczynań, dzięki nim zbierzesz wszystko czego się uczysz do kupy, a później będziesz mógł cofnąć kilkadziesiąt kartek wstecz i porównać swój stan wiedzy z tamtego okresu wraz z ówczesnym. To motywuje smiley

I przede wszystkim: ćwicz, ćwicz, ćwicz wszystko w praktyce. Ja zacząłem od pracy jako freelancer, dzięki czemu nauczyłem się jak nawiązywać kontakt z klientem. 

Powodzenia.

komentarz 9 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Bardzo wartościowe jest to co napisałeś, dzięki :)
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Grabarz Bywalec (2,880 p.)
W C++ można napisać wszystko, jego ograniczenia bezpośrednio odwzrowują ograniczenia systemu, na którym są pisane w nim programy. Tak jak wspomniał kolega @Harsay, aby coś osiągnąć w dziedzinie programowania to musisz poświęcić wiele czasu, na pisanie. Wiedza, owszem jest potrzebna, ale liczy się przedewszytkim jej wykorzystanie. Wiedze najlepiej czerpać z książek napisanych przez autorytety w tej dziedzinie. Polecam ksiązki autorstwa Stephana Prata, jego żarty są może suche i uciążlwe, ale sama treść pod względem merytorycznym jest na najwyższym poziomie. Jeśli przerabiasz książkę, to rób wszystkie zadania na końcu każdego rozdziału oraz przepisuj każdy przykład jaki przytacza autor, zrozum go, a następnie na tej bazie napisz coś podobnego samodzielnie. Jeśli masz problem z błędami w kodzie, to najpierw samemu poszukaj jego przyczyny. Znalezienie błędu, przy skomplikowanych projektach, nawet gdy program kompiluje się normalnie, może zająć całe dnie, więc się przygotuj na to, że nie jest łatwo. Poszukuj odpowiedzi na stackoverflow.com, jeśli chcesz jakieś zagadnie ogaranąć w miarę szybko.

Zacznij od prostych programów. Nie warto rzucać się od razu na głębokie morze, bo tylko się zniechęcisz niechybną porażką. Nie zastanwiaj się na użytecznością tych prostych programów, Ty się narazie uczysz. One są użyteczne tylko dla Ciebie, każda napisana aplikacja, nawet nie dokończona to kolejne doświadczenie. Jeśli znajdziesz lepsze rozwiązanie danego problemu, usuń obecny algorytm i zaimplementuj nowszy. Nie ucz się kilku języków naraz. Zaprawde powiadam, uczenie się kilku języków naraz to samobójstwo. Nie będziesz miał czasu, aby wymasterować ten jeden. Lepiej pisać w jednym przeciętnie, niż w dwóch beznadziejnie.

Gdy już będziesz miał te solidne podstawy w C++, wielką frajdą jest przystąpienie do programowania gniazd sieciowych, nie wymagają dużo roboty, ani sporo wiedzy. Już na podstawowym poziomie możesz napisać jakiś serwer połączeniowy z własnym protokołem. Możesz zaimplementować np. czat. Potem ulepszasz takie aplikacje bez końca bo uważasz, że możesz dodać jeszcze A,B,C,D... i następuje takie zjawisko, że sam siebie napędasz i żeby te wszystkie bajery zaimplementować potrzebujesz wiedzy, której już szukasz na własną ręke. I spirala się nakręca :D
komentarz 9 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Świetnie, bardzo mi pomogłeś, dzięki i pozdrawiam :)

Podobne pytania

+10 głosów
7 odpowiedzi 1,368 wizyt
+28 głosów
27 odpowiedzi 88,293 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mass_92 Początkujący (430 p.)
+4 głosów
3 odpowiedzi 313 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...