• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czcionki nie działają mi na local hoscie ale bezpośrednio z pliku działają

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
229 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2020 w HTML i CSS przez Yoana Nowicjusz (120 p.)

Cześć,

jestem na etapie 3 odcinka kursu HTML i CSS"Pasja Informatyki". Pod koniec odcinka jest wpsomniany local hosting, więc zrobiłam wszystko tak jak w tutorialu. Czcionki mam z google fonts, zaznaczyłam, że mają być latin extended. Jednak strona wygląda jak na screenach. 

Gdzie może leżeć błąd? 

Dodam, że korzystam z windows 10 64bit, jeżeli cokolwiek to pomoże. imageimage

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2020 przez antypop Mądrala (5,730 p.)
Masz ustawione kodowanie w <head>? ewentualnie ustaw kodowanie utf-8 w swoim edytorze.
komentarz 27 marca 2020 przez Yoana Nowicjusz (120 p.)
tak, gdybym tak nie miała, bezpośrednio z pliku tez by mi nie działało.
komentarz 27 marca 2020 przez eunstachy Stary wyjadacz (14,180 p.)
Tak dla pewności podeślij cały kod z sekcji head :) I przy okazji spróbuj na innej przeglądarce.
komentarz 27 marca 2020 przez Yoana Nowicjusz (120 p.)

Z kanału Pasja Informatyki można pobrać kod zrobiony przez autora - jego wersja w mojej przeglądarce działa wyśmienicie. Wrzucam link do całego kodu HTML i CSS.  Czcionka jest inna niż w totorialu, zmieniłam proponowane przez autora "Lato" na inną czcionkę, bo obawiałam się, że może w niej leży problem, ale okazało się, że nie. Po wczytaniu strony w chromie użyłam konsoli żeby zobaczyć czy czcionki się wczytują i czy nie wyskakują errory - wszystko w normie. Musi być jakiś drobny błąd w kodzie którego nie widzę. 

Html: https://pastebin.com/UYbzU07n

css https://pastebin.com/Y5ewYjMy

komentarz 28 marca 2020 przez eunstachy Stary wyjadacz (14,180 p.)

Szanowna Pani a to co jest? :)

meta charset="utf-8/>"

komentarz 28 marca 2020 przez Yoana Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję!
możesz wierzyć mi bądź nie, ale na prawdę cały dzień nad tym wczoraj siedziałam i nie mogłam znaleźć tego błędu!!! Jak pisałam wyżej - szukałam nawet z założeniem, że to literówka. Jeszcze raz na prawdę bardzo dziękuję!
komentarz 28 marca 2020 przez eunstachy Stary wyjadacz (14,180 p.)
To jest normalne, jeden z wielu uroków programowania :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 347 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez aurette Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 860 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2017 w HTML i CSS przez Michał Lutyński Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,030 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2015 w PHP przez OmbreNight Początkujący (420 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...