• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obraz w nowej karcie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
379 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2020 w HTML i CSS przez viola062210 Nowicjusz (120 p.)

Witam, mam pytanie dotyczące obrazów w html. A więc zrobiłam na swojej stronie miniaturki, a gdy się na nie kliknie wtedy zdjęcia wyświetlają się w nowej karcie w rozdzielczości takiej, jakiej zostały pobrane z internetu. Chciałabym aby wszystkie zdjęcia wyświetlały się w nowej karcie z rozdzielczości 800x600 pikseli, jednak nie wiem gdzie zapisać w kodzie  te wymagania. Również nie wiem jak zrobić, by po kliknięciu w duże zdjęcie wrócić do miniaturek. Tak wygląda fragment kodu, gdzie stworzyłam miniaturki. Pomocy:)

				<div class="tile1">	<a href="zdjecie1.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie1.jpg"/> </a> </div>
				<div class="tile1">	<a href="zdjecie5.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie5.jpg"/> </a> </div>
				<div style="clear:both;"> </div>
				<div class="tile2"> <a href="zdjecie3.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie3.jpg"/> </a> </div>
				<div class="tile2"> <a href="zdjecie4.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie4.jpg"/> </a> </div>
				<div style="clear:both;"> </div>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 marca 2020 przez antypop Mądrala (5,730 p.)

Chcesz koniecznie nowe okno? 

Możesz zrobić fotki w lightboxie (https://designconcept.webdev20.pl/articles/lightbox).

Jeżeli koniecznie chcesz nowe okno to zainteresuj się tym tematem : https://www.w3schools.com/jsref/met_win_open.asp.

 

Pozdrawiam

komentarz 26 marca 2020 przez viola062210 Nowicjusz (120 p.)

Przejrzałam ten materiał i próbowałam to zrobić, jednak bez skutku. W którym miejscu konkretnie mam dodać ten skrypt? Napisałam go w oparciu na ten materiał

<script>
	function myFunction()
{
 var myWindow = window.open("http://localhost/www/zdjecie1.jpg", "_blank", "width=800,height=600", true);
}
</script>

 

komentarz 27 marca 2020 przez antypop Mądrala (5,730 p.)

Tutaj cały kod:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <title>Document</title>
</head>
<body>
    
<div class="tile1">   
    <a href="zdjecie1.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie1.jpg"/> </a> </div>
<div class="tile1">   
    <a href="zdjecie5.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie5.jpg"/> </a> </div>
<div style="clear:both;"> </div>
<div class="tile2"> 
    <a href="zdjecie3.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie3.jpg"/> </a> </div>
<div class="tile2"> 
    <a href="zdjecie4.jpg" target="_blank"> <img width="305" height="200" src="zdjecie4.jpg"/> </a> </div>
<div style="clear:both;"> </div>

<script>

    var links = document.getElementsByTagName('a');

    for ( let x = 0; x < links.length; x++ ) {

        links[x].addEventListener('click',function(e) {
            
            e.preventDefault();

            window.open(links[x].href, "_blank", "width=800,height=600", true)

        })

    }

</script>
</body>
</html>

 

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2020 przez frostify Mądrala (5,640 p.)

Widać, że potrzebujesz po prostu galerii.

W oparciu o tą galerię:

https://github.com/tobiasroeder/ImageBox

zrobiłem, żeby zdjęcia skalowało do 800 pikseli na 600 tak jak napisałaś.

Można też przechodzić z jednego na drugie, jak to w galerii:

https://codepen.io/frostify/pen/PoqXYxp

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 445 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2020 w HTML i CSS przez fff Gaduła (3,950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 570 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 266 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2020 w JavaScript przez milogab2004 Początkujący (440 p.)

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...