• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

OpenVPN i jednoczesny VPN w przeglądarce (Opera) działanie?

Cloud VPS
0 głosów
362 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez dabgan Początkujący (410 p.)
W związku z panującą pandemią firma wysłała całe moje biuro do pracy zdalnej. Wszyscy pracujemy łącząc się za pomocą OpenVPN z prywatną siecią. Moja praca jest dosyć mechaniczna / niezbyt zajmująca, toteż lubię sobie gdzieś np. na drugim ekranie włączyć jakiś wywiad z kimś/podcast/po prostu filmik na YT.

Problem polega na tym, że filmiki itp. też idą przez VPN przez co mogą spowodować spowolnienie działania tej prywatnej sieci, szczególnie gdy kilka osób by to robiło na raz.

Nie znam się za bardzo na tym jak działają VPNy, ale gdybym np. oglądał sobie rzeczy w przeglądarce Opera z włączonym VPN w tej przeglądarce, to niebyłyby one wysyłane za pomocą OpenVPN do tej prywatnej sieci firmowej?

Jeżeli to tak nie działa, to czy istnieje jakiś sposób aby "rozdzielić" ten ruch, na moim komputerze, pomiędzy tym co jest wysyłane przez OpenVPN a co nie jest? (Biorą pod uwagę, że cały czas jest włączony)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 marca 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
Nigdy się jakoś nad tym nie zastanawiałem, ale według mnie korzystając z innego VPN ruch będzie przechodził po prostu przez OpenVPN do np. Opera VPN, bo cały twój komputer jest połączony z OpenVPN.

Nie wiem czy istnieje jakiś sposób na rozdzielenie tego, ale jeżeli będziesz oglądał coś w powiedzmy 360p/480p, albo słuchał podcastu na spotify to nie powinno mieć to aż tak dużego wpływu na sieć firmową. No chyba że sieć będzie bardzo obciążona, to wtedy jednak mogą pojawić się jakieś komplikacje.
+1 głos
odpowiedź 23 marca 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Najpierw jet twoj VPN a dopiero potem ten opery. Oczyweiscie VPN opery to jest ruch na ICH serverach - warto miec to na uwadze, jezeli ktos myslio bezpieczenstwie - bo sa osoby, ktore twierdza ze jak maja VPN opery to juz jest wszystko wporzadku i nie trzeba wlasnego :)
0 głosów
odpowiedź 24 marca 2020 przez dabgan Początkujący (410 p.)
Dzięki za odpowiedzi, już rozumiem chyba. Nie mogę znaleźć za bardzo w necie żadnego sposobu na rozdzielenie tego, ale możliwe, że źle szukam.

Przerzucę się w takim razie na spotify, czy coś :)

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 466 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez MrMoon Użytkownik (960 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Majkelpirat Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Noarifumirimota Nowicjusz (120 p.)

93,463 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,727 komentarzy

62,840 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...