• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Programowanie, wybór języka

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
206 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Lukasz.s100 Początkujący (270 p.)
zamknięte 24 marca 2020 przez Lukasz.s100
Witam mam dylemat. Znam już podstawy c++, rozumiem na czym polega obiektowość. Ale nie przekonywuje mnie jakoś C++. Zastanawiam się czy wybrać pythona czy c# ew. cos innego. Który z tych języków polecicie i jakieś dobrej jakości kursy (mogą być po angielsku). Mam 16 lat i chciałbym w przyszłosci zostac programistą.

PS Umiem w miarę html i css.
komentarz zamknięcia: Wybralem jezyk

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
wybrane 24 marca 2020 przez Lukasz.s100
 
Najlepsza
Chyba obecnie największy bum jest na pythona i javascript. Znając podstawy c++ nie ma większego znaczenia na jaki język się przerzucisz - wszystkie powinny być łatwiejsze. Python ma to do siebie, że jest dość łatwy ale służy głównie do obróbki danych lub ewentualnie pisania backendu - generalnie rzeczy, które jest stosunkowo trudno wyświetlić. Z kolei Javascript jest językiem, który uruchomisz już z poziomu prostej przeglądarki przez co będziesz widział efekty swojej pracy znacznie szybciej. Polecam Tobie mimo wszystko spędzić 1-2 dni z jednym i drugim językiem i zdecydować co jest fajniejsze dla Ciebie.
komentarz 18 marca 2020 przez Lukasz.s100 Początkujący (270 p.)
A jakieś kursy polecisz? Js od Miroslawa? A python?
komentarz 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Pythona srednio znam, napisałem w nim kilka rzeczy ale to sięgałem do dokumentacji (tylko, że miałem już trochę doświadczenia z programowaniem) więc sobie poradziłem.

Jeśli chodzi o JS to kursy od Pana Zelenta są mega dobrej jakości pod kątem dydaktycznym ale niestety to są nieaktualne kursy. Warto do nich zajrzeć aby zrozumieć czym jest JS ale uczyć się go trzeba z innych źródeł. Chcesz kursy płatne czy bezpłatne?
komentarz 18 marca 2020 przez Lukasz.s100 Początkujący (270 p.)
edycja 18 marca 2020 przez Lukasz.s100
Raczej bezpłatne ew. Platne tez jak sa porzadne ale to jak dobiorę język. A i czy polecisz Codeacademy, bo znalazłem taką stronę?
komentarz 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Nie korzystałem z niej. Szczerze nie znam dobrych darmowych kursów z JavaScriptu. Ja uczyłem się JS poprzez filmiki na youtube po wpisaniu frazy JavaScript ES6.
komentarz 18 marca 2020 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

@Lukasz.s100, jeżeli chodzi o kursy pythona to na yt mogę polecić kurs Piotra Bai (chociaż trochę powtarzania podstaw), z tekstowych źródeł dokumentacje, ja osobiście uczyłem się pythona patrząc po prostu na kod innych i zerkając w dokumentacje. Jeśli chodzi o JS to tutaj jest dosyć dużo technologii, mogę polecić kursy overmenta (node.js, babel, czy ogólnie przydatne rzeczy jak git czy docker), jeżeli chodzi o frontend to hello roman ma fajny kurs Vue

komentarz 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Te kursy do JS ktore wymieniłeś nie sa chyba dla calkowicie poczatkujacych?
komentarz 18 marca 2020 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Fakt trochę tego nie przemyślałem. Pomyślałem, że JS aż tak bardzo od C++ nie odbiega, ale żeby tych nie zostawić to dorzucę kursjs.pl

+2 głosów
odpowiedź 18 marca 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Ja bym poszedł w C#. Zwłaszcza, że zespół C# pracuje obecnie nad osiągnięciem wydajności nawet większej niż w C++. Ogólnie fajny iprosty język do wykorzystania w wielu dziedzinach. Ewentualnie Java. Dużo ofert pracy jest dla programistów-właśnie od Java.
komentarz 18 marca 2020 przez Lukasz.s100 Początkujący (270 p.)
edycja 18 marca 2020 przez Lukasz.s100
A podał byś jakieś kurs, który polecisz?
komentarz 18 marca 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

Na pewno polecam książki:

Helion wydaje co jakiś czas leksykon kieszokowy do C#. Ceny są dość niskie 20-40zł. Więc warto sobie kupić.

Tu masz linki:

Książka 1 Książka 2 Książka 3

Jak szukasz czegoś darmowego to albo YT, albo oficjalna dokumentacja, albo blogi:

https://zajacmarek.com/2015/04/kurs-c-cz-1-zacznijmy-od-wstepu/

http://kurs.aspnetmvc.pl/Csharp

I te dwa ostatnie polecam szczególnie:

https://cezarywalenciuk.pl/blog/programing

http://www.pzielinski.com/

Na początek wystarczy, jest co czytać :)

0 głosów
odpowiedź 24 marca 2020 przez Lukasz.s100 Początkujący (270 p.)
Dziękuje za rady 2 dni ogarniałem c# potem js i zostane przy js.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 262 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 542 wizyt

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...