• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

RODO a system komentarzy na stronie

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
253 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2020 w Offtop przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Hej,

Wiem, że o rodo było dużo mówione na forum, przeglądnąłem większość tematów, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi. 

Tworzę porównywarkę filmów online (link do porównywarki) i chcę dodać tam sekcję opinii. Zastanawiam się jak to zrobić, żeby mieć jak najmniej (najlepiej wcale) roboty z RODO. 

Myślę o takich rozwiązaniach:

• opinie anonimowe - tworzyłbym poprostu anonimowych użytkowników na podstawie sesji / ciasteczek / adresu ip. Czy w takim wypadku musiałbym robić cokolwiek z RODO?
  • logowanie przez social media - facebook, google, twitter - dla mnie taka opcja byłaby najlepsza, zapewnia wygodę i dla mnie duże pole do działania. Czy w takim wypadku musiałbym robić coś z rodo? 
  • systemy komentarzy jak Disqus - skorzystanie z gotowego systemu komentarzy i logowanie przy pomocy konta np. disqus. Czy takie rozwiązanie sprawi, że będę miał spokój z przetwarzaniem danych osobowych?

Jeżeli ktoś z was miał podobny problem to proszę o pomoc. Które z podanych rozwiązań jest według was najlepsze? Które wymaga dodatkowych działań prawnych?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 17 marca 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
wybrane 18 marca 2020 przez Else

Najlepsza
Punkt pierwszy i drugi mogą podpadać pod RODO.

Jest dużo artykułów na ten temat. Warto poczytać...

Logowanie tylko przez social media to prosta droga do utraty sporej liczby użytkowników, więc warto się zastanowić.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 338 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2020 w Nasze projekty przez Carl Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,590 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2018 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2018 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...