Hej,
Wiem, że o rodo było dużo mówione na forum, przeglądnąłem większość tematów, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Tworzę porównywarkę filmów online (link do porównywarki) i chcę dodać tam sekcję opinii. Zastanawiam się jak to zrobić, żeby mieć jak najmniej (najlepiej wcale) roboty z RODO.
Myślę o takich rozwiązaniach:
- opinie anonimowe - tworzyłbym poprostu anonimowych użytkowników na podstawie sesji / ciasteczek / adresu ip. Czy w takim wypadku musiałbym robić cokolwiek z RODO?
- logowanie przez social media - facebook, google, twitter - dla mnie taka opcja byłaby najlepsza, zapewnia wygodę i dla mnie duże pole do działania. Czy w takim wypadku musiałbym robić coś z rodo?
- systemy komentarzy jak Disqus - skorzystanie z gotowego systemu komentarzy i logowanie przy pomocy konta np. disqus. Czy takie rozwiązanie sprawi, że będę miał spokój z przetwarzaniem danych osobowych?
Jeżeli ktoś z was miał podobny problem to proszę o pomoc. Które z podanych rozwiązań jest według was najlepsze? Które wymaga dodatkowych działań prawnych?