Witam,
Mój profil w liceum to matematyczno/fizyczno/anglistyczny jednak mam zamiar studiować informatykę. Za rok będę zdawać maturę, i coraz bardziej skłaniam się ku maturze z informatyki zamiast fizyki. Interesując się tematem przejrzałem zagadnienia według tego dokumentu: Tom 6 Edukacja matematyczna i techniczna„.
Który można pobrać tutaj: http://www.bc.ore.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=229.
O ile z algorytmami nie przewiduję problemów, o tyle zastanawiam się kilkoma punktami:
- Mechanizmy związane z bezpieczeństwem danych: szyfrowaniem, klucz, certyfikat, zapora ogniowa.
- Terminologia połączeń sieciowych
- Obliczanie ilości pamięci użytej przez algorytm
- Obliczanie liczby operacji wykonywanych przez algorytmu
- Specyfikacja algorytmu
- Excel
- SQL
Co do punktu:
- Skąd mam wziąść dokładny spis wszelkich definicji z tym związanych?
- Jak wyżej.
- Jak może być to sprawdzane na maturze? Przeglądając matury z wcześniejszych lat nie widziałem nic podobnego (być może coś mi umknęło).
- To samo co punkt 3.
- Z tego co zrozumiałem, podstawowe wiadomość w sprawie algorytmów.
- Chyba najłatwiejsza część egzaminu, jestem jedynie ciekaw w jakim języku oraz wersji jest dostarczony Excel. Szukając w internecie znalazłem rozporządzenie na rok 2020 w którym pisze:
Microsoft Office 2003 lub nowszy (w tym: Word, Exceli Access lub MySQL 5.7 lub nowszy)
Nie wiem dokładnie: mogę dostać w wersji 2003 albo 2007 albo jeszcze co innego? Czy powinienem w razie czego obejrzeć wszystkie wersje powyżej 2003?
7.To samo co z Excelem.
Czy polecacie jakąś literaturę w celu uzupełnienia teoretycznych wiadomości? Dodam, iż matury z poprzednich lat również mam zamiar przerabiać, jednak dopiero po uzupełnieniu wiedzy teoretycznej.
Dzięki za każdą poradę.