• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura z infotrmatyki dla ucznia z profilu matematyczno/fizycznego

0 głosów
323 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)

Witam,

Mój profil w liceum to matematyczno/fizyczno/anglistyczny jednak mam zamiar studiować informatykę. Za rok będę zdawać maturę, i coraz bardziej skłaniam się ku maturze z informatyki zamiast fizyki. Interesując się tematem przejrzałem zagadnienia według tego dokumentu: Tom 6 Edukacja matematyczna i techniczna„.

Który można pobrać tutaj: http://www.bc.ore.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=229.

O ile z algorytmami nie przewiduję problemów, o tyle zastanawiam się kilkoma punktami:

1. Mechanizmy związane z bezpieczeństwem danych: szyfrowaniem, klucz, certyfikat, zapora ogniowa.
  2. Terminologia połączeń sieciowych
  3. Obliczanie ilości pamięci użytej przez algorytm
  4. Obliczanie liczby operacji wykonywanych przez algorytmu
  5. Specyfikacja algorytmu
  6. Excel
  7. SQL 

Co do punktu:

1. Skąd mam wziąść dokładny spis wszelkich definicji z tym związanych?
  2. Jak wyżej.
  3. Jak może być to sprawdzane na maturze? Przeglądając matury z wcześniejszych lat nie widziałem nic podobnego (być może coś mi umknęło).
  4. To samo co punkt 3.
  5. Z tego co zrozumiałem, podstawowe wiadomość w sprawie algorytmów.
  6. Chyba najłatwiejsza część egzaminu, jestem jedynie ciekaw w jakim języku oraz wersji jest dostarczony Excel. Szukając w internecie znalazłem rozporządzenie na rok 2020 w którym pisze:

Microsoft Office 2003 lub nowszy (w tym: Word, Exceli Access lub MySQL 5.7 lub nowszy)

Nie wiem dokładnie: mogę dostać w wersji 2003 albo 2007 albo jeszcze co innego? Czy powinienem w razie czego obejrzeć wszystkie wersje powyżej 2003?

7.To samo co z Excelem.

Czy polecacie jakąś literaturę w celu uzupełnienia teoretycznych wiadomości? Dodam, iż matury z poprzednich lat również mam zamiar przerabiać, jednak dopiero po uzupełnieniu wiedzy teoretycznej.

Dzięki za każdą poradę.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
edycja 24 marca 2020 przez VirtualMember
Jeśli chodzi o teorię to INFORMATYKA. PODRĘCZNIK. KLASY 1-3. ZAKRES ROZSZERZONY (migra). Co do wersji oprogramowania musisz się ugadywać z nauczycielem od infy. On Ci powie na czym będziesz pisał ewentualnie możesz z nim ugadać, że wolisz na jakiejś innej.
komentarz 15 marca 2020 przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)
Dzięki za komentarz. Co do podręcznika: przed zakupem chciałbym się upewnić: czy podręcznik ten posiada pełną wiedzę teoretyczną, czy też powinienem coś do tego dokupić?
1
komentarz 16 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Ja uczyłem się z niego + elementy z sieci komputerowych z informatyki europejczyka więc to + IE robi totalną robotę. Trzeba też umieć wszystki z ich listy z CKE z podstawy programowej, włączywszy SQL'a
komentarz 22 marca 2020 przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)
Ucząc się z serii MZ na temat sieci zauważyłem, że wiele z tego co jest tam omawiane, pokrywa się z tym co wymaga CKE. Czy jest coś, co nie jest omawiane w tej serii, a występuje na maturze? Przeglądałem całą serię, jednak jako iż nie byłem na maturze ani nie jestem tak obznajmiony, ciężko mi trafnie ocenić.
komentarz 22 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Trudno mi powiedzieć, nie uczyłem się z niej do matury. Swoją pisałem w 2018 roku, także jakiś czas temu.
komentarz 25 marca 2020 przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)

Dzięki mimo to za pomoc, życz mi szczęścia na przyszłej maturze smiley.

komentarz 25 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
trzymam kciuki :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 3,268 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 237 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 483 wizyt

93,599 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,082 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...