• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kod js nie dziala

Object Storage Arubacloud
0 głosów
128 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2015 w JavaScript przez michal Mądrala (5,560 p.)

Witam. 

Prubuje przeanalizować kod z książki o JavaScript, ale cos w nim jest nie tak bo nie dziala tak jak należy. Jeśli ktoś ma chwilke czasu to może zerknąć co tu jest nie tak.

HTML :

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">

	<head>
	
		<title></title>
		<meta charset="utf8"/>
		<script src="script.js" type="text/javascript"></script>
	
	</head>
	
	<body>
	
		<h1>Test pokazu slajdów </h1>
		
		<img class="slide" src="pic1.jpg" width="800" height="531"/>
		<img class="slide" src="pic2.jpg" width="800" height="531"/>
		<img class="slide" src="pic3.jpg" width="800" height="531"/>
		<img class="slide" src="pic4.jpg" width="800" height="531"/>
		<img class="slide" src="pic5.jpg" width="800" height="531"/>
		
		<p> Kliknij obraz, by wyświetlić nastepny slajd. </p>
	
	</body>

</html>

js:

var numslides = 0;
var currentslide = 0;
var slides = new Array();

function MakeSlideShow()
{
	// znajdz wszystkie obrazy z klasy "slide"
	imgs = document.getElementsByTagName("img");
	for ( i=0; i<imgs.lenght; i++)
	{
		if (imgs[i].className != "slide") continue;
		slides[numslides] = imgs[i];
		
		// ukryj wszystkie obrazy z wyjątkiem pierwszego
		
		if (numslides == 0)
		{
			imgs[i].style.display = "block";
		}
		else 
		{
			imgs[i].style.display = "none";
		}
		imgs[i].onclick = NextSlide;
		numslides++;
	} // konic petli for
}  // koniec MakeSlideShow()

function NextSlide()
{
	slides[currentslide].style.display = "none";
	currentslide++;
	if (currentslide >= numslides) currentslide = 0;
	slides[currentslide].style.display = "block";
}

// utwórz pokaz slajdow po zaladowaniu strony
window.onload = MakeSlideShow;

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Powiem Ci co w nim jest nie tak: wszystko...

  • funkcje, których nazwa zaczyna się dużą powinny być konstruktorami, nie normalnymi funkcjami
  • skrypt utrzymuje stan globalny
  • używa przestarzałego sposobu obsługi zdarzeń (DOM0 zamiast DOM3 i addEventListener
  • nie słyszał o document.querySelectorAll czy też document.getElementsByClassName

IMO powinieneś rzucić tę książkę w kąt. Tak z ciekawości: jaki to tytuł?

 

A nie działa, bo masz literówkę: i<imgs.lenght - powinno być i<imgs.length (w pętli)

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
No tak po poprawieniu literowki wszystko ruszylo. Dzięki za pomoc. Ksiązka to "JavaScript dla każdego" wydanie IV.
komentarz 7 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Wydana w roku 2007... Serio, wywal ją. JS zmienia się tak szybko, że de facto książki z 2014 na dzień dzisiejszy już są przestarzałe.
komentarz 7 sierpnia 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Można dodać do czarnej listy :)
komentarz 7 sierpnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Wiesz co zaczołem co nieco sie uczyc z tej ksiazki i teraz kupilem sobie "JavaScript i jquery" nieoficjalny podręcznik wydanie III. Pomyslalem sobie ze przerobie do konca ta pierwsza ksiazke i zabiore sie za ta nastepna. To radzisz zeby z tej pierwszej zrezygnowac ?  Myślisz ze z tej coteraz kupilem można spokojnie się coś podszkolić? Mam jeszcze pytanie czy na spoj u sa jakies zadania do wykonywana w javascript, ewentualnie skad mozna czerpac jakies pomysly na pisanie skryptów w js?
komentarz 7 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Na dzień dzisiejszy proponowałbym głównie trzy książki dwóch geniuszów JS:

Wszystkie dostępne za darmo - z tym, że po angielsku (polskiej literatury przedmiotu de facto nie ma!).

No i jest jeszcze "Good parts" Crockforda, czyli ponadczasowa biblia ;) Sam opis semantyki JS miażdży

komentarz 7 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Ogólnie bardzo nieufnie podchodzę do książek - zwłaszcza w tłumaczeniach Heliona, który umie zepsuć każdą książkę ("Java ma się do JavaScript jak szynka do hamburgera"...)

Jeśli chodzi o pomysły na skrypty, pochodź sobie po github.com ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w JavaScript przez niezalogowany
+3 głosów
1 odpowiedź 240 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,225 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2017 w JavaScript przez Jelon3k Nowicjusz (160 p.)

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,519 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...