Cześć
Zacznę od tego, że od jakiegoś czasu pracuję nad swoim nowym projektem - porównywarką cen filmów (w przyszłości też seriali) na różnych platformach streamingowych. Projekt realizuje sam od kilku miesięcy ucząc się na temat robotów sieciowych i rozwijając swoją technologię.
Link do strony: Online Watch - porównywarka platform streamingowych
Przykładowy film: Online Watch - film Incepcja
Najważniejsze - technologia
Strona składa się z 3 mikroserwisów.
-
System do przeszukiwania platform streamingowych w poszukiwaniu filmów napisany w PHP. Jako framework użyłem Laravela, choć większość logiki oddzieliłem od frameworku, żeby w przyszłości móc ewentualnie zmienić go na coś innego. Kiedy uruchamiam przeszukiwanie stron tym sposobem uzyskuje około 200 000 przeszukanych postron dziennie. Problem polega na tym, że nie wszystkie strony da się przeszukać w ten sposób.
-
Bot napisany w Node.js. W miejscach gdzie nie radzi sobie PHP i CURL stosuję zautomatyzowaną przeglądarkę chrome. Bot napisałem go w Puppeteerze. Zaletą tego rozwiązania jest jego niezawodność, bo nie spotkałem strony która blokowałaby go w jakiś sposób. Problemem w tej technologii jest powolność przeszukiwania stron. Wynik 200 000 przeszukanych stron został uzyskany po tygodniu ciągłej pracy na moim komputerze, lub 2 tyg na serwerze VPS. Kolejnym problemem jaką potrzebuje headless chrome do pracy. Z tego powodu na serwerze VPS (Ubuntu Server + 512MB RAM) wynik był tak słaby.
-
Strona do wyświetlania filmów. Strona znajduje się pod adresem https://online-watch.net/ . Jest to strona przeznaczona jedynie do wyświetlania danych z bazy.
Aktualnie jestem zajęty dodawaniem nowych platform do indeksu i szukam sposobu na automatyzację działania serwisu.
Proszę o ocenę strony, jej funkcjonalności i poprawności angielskiej pisowni. Za każdą opinię będę bardzo wdzięczny.
Mam też do was pytanie. Jak wypromować taką stronę?
Z góry dzięki za odpowiedzi. :D
Else
PS
Jeżeli interesuje was techniczna strona projektu, to dajcie znać, a opiszę to szerzej na moim blogu: https://art-code.pl/