• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W pełni bootowalny Linux z pendrive.

+3 głosów
14,143 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Ostatnio pozbyłem się Linuxów z moich PC, ponieważ zamulały mi kompa. Nie chcę mieć 2 lub więcej systemów na raz na żadnym z moich komputerów, bo już mam tego dosyć. Czas stworzyć uniwersalny, magiczny pendrive do zadań specjalnych! Założenia są takie:

• Mam do dyspozycji pendrive 16GB na USB3, w razie potrzeby może dokupię większy
  • Linux ma być w pełni bootowany z pena, ma być tam zainstalowany jak na zwykłym dysku i móc zapisywać tam trochę plików (nie, nie będzie tam filmów i gier tylko conajwyżej kilka lekkich IDE + kody źródłowe).
  • System ma służyć głównie do programowania, rozwiązywania zadań algorytmicznych pisania własnych prostych bibliotek i na obozy informatyczne. Będzie załączany z pendriva kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. No i oczywiście ma służyć też do usuwania plików systemowych Windowsa.
  • Maszyny jakimi dysponuję to z reguły 64-bitowe komputery, z 4-8GB pamięci RAM

I teraz mam 2 prośby. Szukałem przez chwilę w internecie jakichś poradników, i póki co nic świeżego na ten temat nie ma, a przynajmniej nie zauważyłem. Po 1 wyraźcie swoją opinię jakie distro byście tam zainstalowali (czy to ma być Ubuntu/Mint czy może jakiś inny - ma być lekki i prosty, okrojony, więc jeśli Ubuntu to raczej Xubuntu/Lubuntu bym chciał). Po 2 chciałbym wiedzieć w jaki sposób przeprowadzić taką instalację na pendrive, czy da się ją przeprowadzić z moimi założeniami.

9 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez Toxc Dyskutant (8,680 p.)
komentarz 7 sierpnia 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
W sam raz dla Krecika
komentarz 7 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Żeby zrobić takiego debiana trzeba chyba już gdzieś niestety mieć tego debiana na dysku :/
a nie możesz się wysilić i skorzystać z maszyny wirtualnej ? :p
Dobry pomysł z tą maszyną wirtualną, chyba spróbuję coś takiego zrobić.
Dzięki maszynie wirtualnej możesz jakikolwiek system zainstalować na pendrivie.. Debian jest dość surowy ( ale dobrym środowiskiem do pracy ), całkiem ładnie chodzi Mint. Popróbuj. Odradzam Ubuntu bo jest bardzo przeładowany. Mint korzysta a repozytoriów Ubuntu/Debiana stąd masz dobre wsparcie.
Szukaj dystrybucji LiveCD, które zazwyczaj są lżejsze a posiadają pełnoprawne środowisko
komentarz 7 sierpnia 2015 przez Toxc Dyskutant (8,680 p.)
komentarz 8 sierpnia 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Program służy do tworzenia bootowalnych pendrivów, a nie systemów operacyjnych na pendrivie. Nie o to chodziło autorowi
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Na pendrive? surprise

Zainwestuj w dysk zewnętrzny i będzie śmigać :)

Dlaczego by nie? Nie mam zamiaru inwestować aż tyle kasy a wiem że się da zainstalować jakiegoś lekkiego linuxa na penie. Poza tym mówiłem, nie zależy mi na miejscu.

komentarz 7 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Dobra strona, w końcu to o co mi chodziło. Czyli o oszukanie instalacji żeby nie instalować na dysku wewnętrznym tylko na penie.

Szukaj pod frazą how to install linux on usb

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez Hatter Gaduła (3,200 p.)
Nagraj Rufusem obraz na pendrive. Ja bym zainstalował Debiana albo Arch Linux.
To jest opcja służąca do instalacji Linuxa na dysku przez pendrive. Ja chce aby mój Linux nie miał nic wspólnego z dyskiem.
komentarz 7 sierpnia 2015 przez Hatter Gaduła (3,200 p.)
Zamieszałem się ;p
Pan krecik chce mieć system na nośniku USB (stick) :)
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Ja mam fedore na dysku zewnętrznym szczerze polecam takie rozwiązanie ale jak chcesz na pendrive to:

pełna instrukcja krok po kroku

Zaraz stestuję to, mam nadzieję na sukces będe instalował Lubuntu :)
Po przeczytaniu stwierdzam, że to nie jest to czego szukałem. To tylko gotowa aplikacja (PortableApps.com) a nie prawdziwy Linux na pendrive jako dysku. Nie polecam.
komentarz 7 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
Zawsze można spróbować tak jak na zwykłym dysku tylko podczas instalacji wybierasz perdrive nie HDD/SSD
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez Vodoo Dyskutant (9,270 p.)
Instalacja dowolnej dystrybucji linux'a na pendrive: http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/
To NIE jest instalacja na pendrive bezpośrednio, tylko pośrednio z kompa na pendrive i z pendrive na dysk... Ja nie chcę mieć tylko systemu live, chce mieć pełnoprawny OS.
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
A gdybyś wybootował sobie jednego pena z instalką linuxa i włożył drugiego, normalnie zaczął proces instalacji przez dosa i wtrakcie nie mgółbyś wybrać miejsca instalacji na tego drugiego pena?
Właśnie tak zrobiłem z Lubuntu, zainstalował się ale po włożeniu do komputera wywaliło jakiś błąd z kernelem linuxa i się wysypał.
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Użyj knoppix'a, normalnie wygrywasz jak instalke iso ale tak naprawdę to już gotowy system, Można pliki na pendrive w prosty sposób.
0 głosów
odpowiedź 26 września 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Wiem że temat stary ale też chciałbym wykorzystać linux'a na pendrive (do podobnych celów). Jaką pojemność USB wybrać 8GB, 16GB, a może aż 32GB? Liczę na szybką odpowiedź ;)

Nicolaus
0 głosów
odpowiedź 26 września 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Cześć.

Ostatnio pozbyłem się Linuxów z moich PC, ponieważ zamulały mi kompa

To znaczy że masz słabe pojęcie o Linuksach.

Dla odmiany,pozbyłem się Windowsów bo.....doprowadzają ludzi do poczucia beznadziei i depresji.

Pozdrawiam :)

komentarz 26 września 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)
data posta

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,708 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 874 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Bakr Mądrala (6,850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,725 wizyt

93,778 zapytań

142,737 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,382 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...