• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

XAMPP, a MAC OS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
974 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2020 w PHP przez Eliza Nowicjusz (150 p.)

Cześć,

Zainstalowałam XAMPP na Macu, udało się, ale nie wiem co dalej:

1. Według Pana Mirosława po wpisaniu w przeglądarkę "localhost" powinna wyświetlić mi się strona Xamppa, ale nic mi się nie wyświetla (xamppa mam u siebie włączonego, więc nie o to chodzi)

Poniżej zdjęcie jak to powinno wyglądać, jest to screen pochodzący z materiału jaki mogę znaleźć pod tym linkiem:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=WSeKPbVZBoo&feature=emb_title

Ten screen pokazuje, że nie jest w stanie mi tego odtworzyć, ale wyświetla mi się zawartość, gdy wpiszę inny adres:

Powiedzcie mi z czego wynika ta różnica? Czy coś zrobiłam źle?

2. Nie wiem gdzie mam przenieść swoje gotowe pliki z rozszerzeniem html i css by mój lokalny serwer był w stanie je wyświetlić. Przy windowsie była mowa, by przenieść je do folderu "htdocs", który na filmiku Pana Mirosława był pusty, nie trzeba było go przygotowywać, a mój jest zapełniony materiałami będącymi źródłami strony xamppa. Próbowałam różnych wariancji: wyrzucić je i umieścić tam własne, dodać je, włożyć w jeden z podkatalogów, próbowałam znaleźć też jakiś tutorial na yt, ale żaden z nich nie porusza dokładniej tej kwestii. Traktują to po macoszemu, skupiając się na samej instalacji xamppa.

Tak u mnie wygląda zawartość folderu "htdocs"

Prosiłabym o odpowiedzi na te dwa pytania, z góry jednak ostrzegam, że jestem osobą początkującą (na etapie jeszcze HTML) więc prosiłabym o wyrozumiałość, proste opisanie mi rozwiązań.

 

Z góry dziękuję za pomoc!

 

 

 

 

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Filmik który podlinkowałaś jest z 2014 roku, więc ma 6 lat. Przez ten czas wiele mogło się zmienić, to że widzisz inną stronę XAMPPa prawdopodobnie jest skutkiem upływu czasu i modernizacji wyglądu stron niż błędem po Twojej stronie (tbh teraz na nowej instalacji też mam taką stronę, to po prostu zmiana wyglądu strony powitalnej, nie żaden błąd)

Próbowałam różnych wariancji: wyrzucić je i umieścić tam własne, dodać je, włożyć w jeden z podkatalogów

Możesz wyrzucić te pliki albo stworzyć w tym katalogu nowy folder powiedzmy test i odwoływać się do niego w przeglądarce po localhost/test 

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
1. Możliwe, że na OSX działa to inaczej. Jeżeli localhost/dashboard.php wyświetla Ci się poprawnie, to nie ma to żadnego znaczenia.

2. Zacznijmy od tego, że do prostych plików html, css i js nie potrzebujesz serwera xampp. Możesz po prostu uruchomić plik .html w przeglądarce.
Jeżeli chcesz używać xampp'a to:
- w folderze htdocs zrób nowy folder o dowolnej nazwie np. "kurs",
- wrzuć pliki do folderu "kurs".

Jeżeli chcesz, żeby twoja strona wyświetlała się po wpisaniu localhost/kurs, to twój plik .html musi nazywać się index.html, ponieważ ten plik jest domyślnie otwierany przez serwer. Możesz też wyświetlić dowolny plik z katalogu kurs wpisując localhost/kurs/mojastrona.html
komentarz 3 marca 2020 przez Velta Maniak (52,010 p.)
Problem może być, kiedy będzie chęć skorzystania z konfiguracji dla konkretnego katalogu lub udostępnienia strony w sieci w wygodny sposób.
komentarz 3 marca 2020 przez Eliza Nowicjusz (150 p.)

Hej,

Dzięki za odpowiedź.

dałam do folderu htdocs nowy folder tak jak mi radziłeś o nazwie kurs, w którym mam zapisane pliki html, css i parę pomocniczych, dzięki którym mogłam wyświetlić ikony z fontello

ale nie wyświetla mi się prawidłowo żadna z poniższych kombinacji:

-http://192.168.64.2/kurs

-http://192.168.64.2/kurs/index.html

-http://192.168.64.2/index.html

Przy każdej alternatywie podanej powyżej wyskakuje mi błąd, screen poniżej:

Próbowałam też z zaproponowanym przez Ciebie adresem czyli:

-localhost/kurs

-localhost/kurs/index.html

ale dla odmiany wyświetla mi się komunikat, że nie można wyświetlić strony (po prostu, nie jest to błąd 500 jak było to we wcześniejszych adresach)

Wiesz może czym może to być spowodowane?

komentarz 3 marca 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
Upewnij się, że w xampp masz uruchomiony serwer Apache i sprawdź czy działają ci adresy:
localhost/dashboard
localhost/kurs

Sprawdź także czy nazwa pliku jest dobra i nie masz czegoś typu index.html.html
komentarz 3 marca 2020 przez Eliza Nowicjusz (150 p.)

Hej,

1. Te dwa adresy mi niestety nie działają:

localhost/dashboard
localhost/kurs

2. Mam włączony Apache, screen poniżej:

3. nazwa pliku jest dobra

Nie przychodzi mi do głowy co mogłam źle zrobić :(

 

 

 

 

komentarz 3 marca 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
Nie mam pojęcia skąd się bierze taki problem. Nigdy nie miałem styczności z osx więc nie wiem czy trzeba na coś uważać w przypadku używania programów typu xampp.

Nwm możesz jeszcze spróbować dostać się na stronę przez adresy
127.0.0.1/kurs
[::1]/kurs
ale wątpię, że to coś zmieni.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 298 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez ProjectMat30 Początkujący (320 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 97 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez ProjectMat30 Początkujący (320 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 894 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2018 w C i C++ przez czlowiek.gnot Nowicjusz (200 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,539 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...