• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu odseparowanie procesów

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
85 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Bartek2210 Obywatel (1,310 p.)
Witam, jestem początkujący w temacie Linuxa. Ostatnio kupiłem serwer VPS na którym zainstalowałem Ubuntu-18.04.3 Na serwerze mam 1000M ramu i wgrałem najważniejsze dla mnie rzeczy do obsługi skryptów oraz hostuje serwer ts3. Chciałbym całkowicie oddzielić od reszty serwer ts3, który ma być niezależny. Konkretnie chodzi mi o to żeby ewentualne obciążenie spowodowane przez skrypty nie zaburzyło działania ts3. Nie wiem czy tak się da, ale żeby na przykład ts3 miał przydzielone połowę ramu do wykorzystania a 2 połowę reszta. Jeszcze lepiej by było jeżeli skrypty wykorzystywałyby tylko to co jest nieużywane przez ts w danej chwili. Da się coś takiego zrobić? Pomoże ktoś?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 marca 2020 przez adrian17 Mentor (350,120 p.)
wybrane 3 marca 2020 przez Bartek2210

Najlepsza

Nie wiem czy tak się da, ale żeby na przykład ts3 miał przydzielone połowę ramu do wykorzystania a 2 połowę reszta

Można; narzędziem do tego jest cgroups. (można je też obsługiwać pośrednio przez systemd). Tworzysz grupę(grupy), ograniczasz jej maksymalne zużycie pamięci, po czym uruchamiasz w tej grupie programy które chcesz.

Natomiast nie nazwałbym tego tematem dla początkujących ;)

(disclaimer: nie miałem okazji robić tego w praktyce)

Innym rozwiązaniem jest odpalenie skryptów w kontenerze o ograniczonej ilości pamięci, jak w odpowiedzi Mariusza; ale to też ma swoje trudności.

Jeszcze lepiej by było jeżeli skrypty wykorzystywałyby tylko to co jest nieużywane przez ts w danej chwili

Tego raczej tak łatwo się nie da ;) No bo... albo skrypt zaalokuje ram który potrzebuje, albo umrze.

+1 głos
odpowiedź 3 marca 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Możesz skorzystać z kontenerów i wirtualizacji żeby ts jadł tylko określoną część zasobów, jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że jeśli serwer spowolni z powodu ataku czy błędnej konfiguracji to przełoży się to na wszystkie procesy, ts nie będzie zawsze w 100% niezależny od serwera-matki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 98 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 252 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia w Systemy operacyjne, programy przez Panelinio Stary wyjadacz (10,330 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 301 wizyt

93,113 zapytań

142,093 odpowiedzi

321,656 komentarzy

62,453 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...