• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przystosowanie strony do IE 10, 11

Object Storage Arubacloud
0 głosów
218 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2020 w HTML i CSS przez Riddick Bywalec (2,600 p.)

Witam, zwracam się do was z problemem jaki zaistniał przy jednym z projektów, który robię. Otóż, robię stronę dla klienta, strona miała być nowoczesna, więc zastosowałem nowoczesne metody, grida i flexboxy. Wszystko było ok puki nie okazało się, że klient korzysta najprawdopodobniej z Internet explorera i prawdopodobnie na tej przeglądarce będzie przeglądał stronę. Przygotowałem roboczo osobne style dla IE, które uproszczają całą stronę i dałem informację o przestarzałej przeglądarce w regule dla IE
 

<!-- [if IE]>
   <link rel="stylesheet" href="{$bat.theme}/css/ie.css" type="text/css">
   <script type="text/javascript">
      alert("Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie jest w stanie wyświetlić poprawnie tej strony. W zastępstwie możesz zobaczyć uproszczoną wersję strony. Aby zobaczyć pełną wersję strony, pobierz jedną z współczesnych przeglądarek: Google Chrome, Mozilla Firefox lub Opera.");
   </script>
   <![endif] -->

Jednak ta reguła nie działa. Co więcej wyczytałem, że na IE 10 i 11 to nie działa a grid na IE w ogóle nie zadziała. Próbowałem też wstawić ten kod w php poprzez warunek na podstawie user agenta, też nie działa. Czy coś jeszcze da się zrobić?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 marca 2020 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
wybrane 2 marca 2020 przez Riddick
 
Najlepsza

Jeśli chcesz wprowadzać małe zmiany dla konkretnych elementów to 

_:-ms-fullscreen,       

:root .class { 

color: red; 

Jeśli dużo masz tego i chcesz trzymać to w innym pliku to musisz js-em sprawdzić. Poniżej masz link do konkretnego przykładu:

https://jsfiddle.net/alvaroAV/svvz7tkn/

komentarz 2 marca 2020 przez Riddick Bywalec (2,600 p.)

Właśnie ten sposób z js-em jest chyba najlepszy. Znalazłem kod takiej funkcji

 function getInternetExplorerVersion()
      {
         var rv = -1;
         if (navigator.appName == 'Microsoft Internet Explorer')
         {
            var ua = navigator.userAgent;
            var re = new RegExp("MSIE ([0-9]{1,}[\\.0-9]{0,})");
            if (re.exec(ua) != null)
               rv = parseFloat( RegExp.$1 );
         }
         else if (navigator.appName == 'Netscape')
         {
            var ua = navigator.userAgent;
            var re  = new RegExp("Trident/.*rv:([0-9]{1,}[\\.0-9]{0,})");
            if (re.exec(ua) != null)
               rv = parseFloat( RegExp.$1 );
         }
         return rv;
      }

Podobna tylko zwraca jeszcze konkretną wersje przeglądarki. Działa, poprawnie, funkcja, którą podesłałeś też działa dobrze.

komentarz 2 marca 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Problem w tym, że można bardzo łatwo obejść to sprawdzanie, bo pod User Agent można podstawić wszystko.
+1 głos
odpowiedź 2 marca 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Można zastosować @supports → https://css-tricks.com/using-feature-detection-to-write-css-with-cross-browser-support/#article-header-id-3

W tym wypadku nie musimy nawet wiedzieć, z jaką przeglądarką mamy do czynienia. Podstawowy layout dajemy poza @supports, a ten bardziej skomplikowany – w @supports. Dzięki temu można też ukrywać i pokazywać komunikat, że sorry, ale używasz jakiejś starej przeglądarki.

komentarz 2 marca 2020 przez Riddick Bywalec (2,600 p.)
O! Dzięki za ten artykuł, Uwzględnię to przy następnych projektach bo tego już mi się nie chce przebudowywać.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 143 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2020 w JavaScript przez creend Gaduła (4,700 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 817 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 93 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2018 w Algorytmy przez ebo96rok Bywalec (2,980 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...