• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python Tworzenie nowej listy

Object Storage Arubacloud
+1 głos
470 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2020 w Python przez Steady Obywatel (1,140 p.)
word = ['0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0']
        for x in user_guess:
            word.insert(int(pozycja[0]), x)
        print(word)

Kawałek kodu, który wstawiłem powinien tworzyć nową liste "word". Zera wstawiłem sobie dla wizualnej pomocy.

Może od razu napiszę w czym problem. Otóż po uruchomieniu kodu, za każdym razem, gdy użytkownik wprowadzi losową litere, ta powinna zapisać się w liście. Tutaj problemu nie ma do momentu kiedy użytkownik prowadzi drugą litere. Wtedy cała lista "word" się "czyści"(?) i tworzy się nowa zawierająca tylko tą drugą litere. 

Przykład:

Użytkownik wpisuje litere "A", program wstawia litere w odpowiednie miejsce i powstaje lista:

['0', '0', 'A', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0']

następuje ponowna prośba o wpisanie kolejnej litery np. E i program pokazuje zupełnie nową liste:

['E', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0']

 

Moje pytanie. W jaki sposób zrobić tak, że po każdym ponownym zapytaniu elementy w liście zostają na swoim miejscu np:

['E', '0', 'A', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0']

komentarz 27 lutego 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
przyda się, jak pokażesz pełny działający kod ;)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 27 lutego 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
wybrane 27 lutego 2020 przez Steady
 
Najlepsza
insert() działa w ten sposób, że przesunie elementy a nie zastąpi tzn. jeżeli wstawisz coś w indexie 3 to, to co tam było przesunie się na index 4, z indeksu 4 na 5 itd. powstanie lista o długości o jeden większej.

Jeżeli robisz coś w stylu koła fortuny/wisielca to możesz:

- utworzyć zmienna z hasłem np string

- utworzyć zmienną (np liste) z zasłoniętym literami np mnożąc liste [0] przez ilość liter do zgadnięcia

- później w np w nieskończonej pętli while z warunkiem przerwania gdy nie będzie już zer (not in) w tablicy z zasłoniętymi literami umieścić pętle for iterującą po słowie do zgadnięcia i jeżeli litera wprowadzona przez użytkownika się zgadza to zastępujesz tą literę poprzez odpowiedni index - przyda Ci się do tego licznik zerowany przed każdym odpaleniem for i inkrementowany przy każdej sprawdzanej literze.
komentarz 27 lutego 2020 przez Steady Obywatel (1,140 p.)
O kurcze, właśnie coś próbuje w stylu wisielca napisać.

Dzięki wielkie za odpowiedź, nie spodziewałem się takiej dokładności :D

Biorę się, za ogarnianie tego pokolei jak napisałeś i mam nadzieję, że jakoś mi to wyjdzie. Jeszcze raz dzięki!

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2022 w Python przez Ichbinda Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 312 wizyt
pytanie zadane 13 września 2022 w Python przez Ziom Początkujący (430 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 245 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2021 w Python przez jakubjordanek Obywatel (1,320 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...