Cześć! Mam problem - za niecałe 3 miesiące matura, nie miałem lekcji informatyki od prawie 6 lat (a wtedy nie zdawałem z niej matury, więc też jakoś szczególnie się nie przykładałem) i w związku z tym mam dwie wątpliwości:
1. W jaki sposób lepiej pisać algorytm? W większości tematów, które znalazłem polecana jest lista kroków, wydaje się też trochę prostsza i szybsza do napisania z nieco mniejszą szansą na popełnienie błędów. Problem w tym, że nie ma nikogo, kto by mógł mi ocenić jej poprawność, a w zbiorze CKE do wszystkich takich zadań jest podana odpowiedź tylko w postaci pseudokodu, więc mógłbym przynajmniej sprawdzić w trakcie przygotowań czy dobrze to piszę. Ciężko mi stwierdzić co jest istotniejsze.
2. Jeżeli nie pamiętam absolutnie nic ze szkoły z pisania algorytmów, to jak zacząć naukę? Nie bardzo mam czas na czytanie książki o algorytmach, bo mam studia, pracę i przygotowuję się do rozszerzonej matmy, potrzebuję tylko nauczyć się pisania tego nieszczęsnego pseudokodu na potrzeby matury. Wiem, że to mi się przyda też na studiach, ale na to będę miał zdecydowanie więcej czasu po maturze. Jeśli to coś pomoże, to umiem w miarę dobrze programować w Pythonie, zdarzyło mi się pisać w nim algorytmy (choć niewiele), natomiast nie wiem czy jest sens w nim pisać na maturze, skoro to czego mi głównie brakuje to wprawa w ich konstruowaniu, zapis jest tu raczej drugorzędnym problemem, a w konkretnym języku chyba prościej o błąd.
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź na którekolwiek z pytań :)
PS Z innej beczki, przed chwilą znalazłem coś takiego:
http://gimnazjum4.jeleniagora.pl/WitrynaLO2/3.7_files/operon1.pdf powie mi ktoś dlaczego pseudokod na przedostatniej stronie jest niepoprawny? Czy tylko dlatego, że niepotrzebnie wykonuje 3 razy operację porównania w sytuacji kiedy mógłby wykonać ją raz albo dwa?