• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zhakowano mi komputer/wirusy wzięły się znikąd

VPS Starter Arubacloud
–4 głosów
466 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Witam

Ratunku, mam wirusy na komputerze, ale darmowy MalwareBytes ich nie wykrył. Darmowy Avast też nie.

Funkcje typu scrollowanie i wybieranie opcji z listy nie działają. Co robić, proszę o pomoc. Czy to może być od przegrzania komputera? Z racji tego, że jest zima to jakiś czas temu zrezygnowałam z deski chłodzącej, bo i tak jest zimno, ale nie wiem.

EDIT: czy może to być także spowodowane korzystaniem jako zarejestrowany użytkownik ze stron takich jak sanctionedsuicide.com, które są regularnie atakowane DDOSami?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Ale... opisz konkretnie co się stało, co robisz, czego nie możesz, jak wirus wpływa na Twój komputer. Obecnie nie wiemy nic oprócz tego że masz wirusa :(
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
No bo jak używam strony i chcę scrollować, to się nie da, bo scrollowanie w dół jest ignorowane i jestem ciągle automatycznie przescrollowana na bok.

Jak chciałam tu zrobić temat o C++, który pewnie zaraz zrobię, to się nie dało wybrać kategorii tematu.

I zalogowałam się na pocztę by odzyskać jakieś hasło, ale nie mogłam wybrać wiadomości, bo od razu pokazywała mi się pierwsza wiadomość. Pierwsza w wybranym folderze. I nie dało się przestawić na inną ani na żadne inne miejsce w poczcie.

Na początku tak było tylko na google chrome. A potem na microsoft edge i operze gx. Natomiast na torze nie da się wyszukiwać niczego i otwierać nowych kart.

 

Teraz, po wyłączeniu komputera na pół godziny problem zniknął, ale może po prostu uśpiłam wirusy i te wirusy zaraz wrócą.
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)

@Mariusz08, Umie Pan sprawić, żeby wirusy zniknęły?

komentarz 22 lutego 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne. Zostaną wtedy usunięte wszystkie dane, więc trzeba pamiętać o zapisaniu zdjęć i danych w bezpiecznym miejscu.
komentarz 22 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Problemem z kopiowaniem plikow z zainfekowanego kompa jest taki, ze nie wiesz, czy pliki tez nie zostaly zainfekowane przez co wladujesz sie w wiecznne kolo. Jak to nauczyciel nam raz mowil, mielismy przypadek na maturze taki, ze nagle padl nam prad, niestety jeden z uczniow nie zapisywal plikow w miedzy czasie, przez co nie zaliczyl matury, bo bylo jasno napisane, ze uczen jest zobowiazany do zapisywania maks po 10 min pracy. I tak samo jest tu, najlepiej jest sobie robic kopie na dysku/pendrive/chmurze, zeby wrazie czego moc od nowa wgrac system na nowo. Oprocz tego, nie musi to byc wirus, a blad systemu, bo wirusy nie chodza sobie spac. Co autorka otwierala w tdm czasie tez nie wiadomo
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)

@JakSky, A jest mniej bolesna opcja? Jak na przykład antywirus lepszy od MalwareBytes?

komentarz 22 lutego 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Wtedy pozostają antywirusy, ale nie siedzę w temacie, więc nie mogę niczego polecić. W Google pewnie jest masa testów i opinii. Warto przetestować kilka programów.
1
komentarz 22 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ale antywirus chroni komputer z zasady przed zlosliwym oprogramowaniem, ktore jest juz zname + przeprowadza analize. Jezeli po 2 dniach masz zapalenie oskrzeli, a bierzesz syrop na katar, no to pomoze na katar, ale nie na zapalenie oskrzeli. Tutaj tez nie wiesz, jakie szkody zostaly juz wyrzadzone.
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
@DragonCoder Właśnie chodzi mi o taki antywirus, który sprawi, że złe wirusy i szkody znikną.

Niestety, ale mam za dużo danych na komputerze, żeby dla wszystkich zrobić kopię zapasową. Mam paręset giga i tylko 16 giga w pendriveach.
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
@DragonCoder. Przypuśćmy, że wirusy znikają, a szkody zostają. Co może się w takim przypadku stać?
1
komentarz 22 lutego 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
edycja 22 lutego 2020 przez JakSky
Mogły np się dostać do sieci twoje hasła czy zdjęcia. Szkody raczej juz nie naprawisz. Jedynie pozostaje się pozbyć wirusa.

Możesz wgrać dane na bezpieczną chmurę np. Google Dysk czy mega.nz i wtedy zrobić reset komputera
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Nie rozumiem, o co chodzi z tymi szkodami.
1
komentarz 22 lutego 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
edycja 22 lutego 2020 przez JakSky
Czego dokładnie nie rozumiesz? Są wirusy, które mogą wyrządzić szkodę tj ukraść zdjęcia czy zdobyć hasła do kont na portalach internetowych. Więc ciężko naprawić szkody. Co najwyżej możesz zmienić hasła czy zablokować kartę kredytową.
komentarz 22 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
A jeżeli nie mam hasła do konta zapisanego na stałe, tylko kiedyś się logowałam to też?!

A jak się zmienia hasło konta bankowego?
1
komentarz 22 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 23 lutego 2020 przez DragonCoder
1. Zaszyfrowanie plikow lub calego dysku i oczekiwanie na okuop

2. Okradniecie z danych osobowych, Kart bankowych etc

3. Ukradniecie hasel do roznych kont itd (ostatnio koledze ktos sie wlamal na maila i na instagrama. Odrazu poaiedzialem zeby robil reset + zmiana hasel do wszystkiego, a najlepiej to losowe hasla nie powiazane z jego osoba)

4. Usuwanie roznych plikow systemowych, zapelnanie RAM, obciazanie procesora itd

5. Kilkaset GB? No to albo az tyle masz zdj, filmow i plikow, albo nie wiem co przetrzymujesz lub uwazasz za wazne. Btw nie robi sie kopi zapasowej raz na rok, tylko najlepiej codziennie, tym bardziej jesli ma sie az tyle danych.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Ok, to już Pana nie męczę, tylko ostatnie parę pytań. Pan ma rację, powinnam tak zrobić.

To gdzie i jak zrobić tę kopię zapasową w chmurze? Tak na coś koło 200 GB,

Jak zrobić ten megareset komputera?
1
komentarz 23 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Pewnie wykupic miejsce w chmurze, czy to od google, apple, mkcrosoft to juz raczej mniej wazne. Kosztow nie znam, ja bym tam nie wrzucal jesli bylbym pewny, ze mam wirusa. A z Pani opisu nie wynika nic... Rownie dobrze moze to byc jakis blad systemu czy cos 2. https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1013065/ albo nagranie obrazu na pendrive i z pendriver instalacja
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Właśnie tak myślę, że to mógł być błąd systemu, bo nie używam od jakiegoś czasu deski chłodzącej i wszystko zaczęło działać po wyłączeniu na trochę pół godziny. Ale z drugiej strony korzystam regularnie ze strony, która jest ciągle atakowana, więc.

 

Dziękuję bardzo za pomoc. Jak będę miała jakieś pytania, to zapytam, ale myślę, że nie, jeszcze raz dziękuję.
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Jeśli ta strona jest jedynie męczona DDoSami to nie ma powodu do obaw, że właśnie przez takie ataki możesz posiadać wirusa na komputerze.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
To znaczy co jakiś czas się wywala i nie działa, ale potem znowu działa.

A to dobrze. Na razie próbuję skopiować dane.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)

@Mariusz08, Mam pytanie. Co dokładnie mi zniknie z komputera, jak zrobię reset? Zostaną mi wszystkie programy, czy tylko te, które były zainstalowane od początku? I czy zostaną te programy, których potrzebuję, żeby komputer działał, czy jak zrobię reset, to się wszystko rozwali?

komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Zależy co dokładnie zrobisz. Jeśli zrobisz całkowity reset, tzn format i ponowna instalacja to zniknie wszystko, włącznie z danymi, programami i innymi rzeczami (o ile były na tej partycji)
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Najlepiej by było, gdyby programy zostały a pliki zniknęły.
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Przecież programy to nic innego jak pliki z odpowiednią zawartością.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
No dobrze, ale te, które są od samego początku, zostaną i komputer mi się nie rozwali, bo mu braknie programów potrzebnych to działania?

Czy to zajmie parę godzin, podczas których nie będę mogła używać komputera?
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Nie, zostanie wszystko usunięte

No zależy mocno od komputera, czy 30 minut a może dwie godziny, ale raczej w jednej godzinie powinno się zakończyć
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Co? Czyli wszystko zniknie? Przecież komputer bez programów się nawet nie włączy.
komentarz 23 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
System jest programem. Mozna go wgrac od nowa, czystego
1
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Jeśli chcesz go zresetować to podejrzewam że chodzi Ci o format dysku i ponowne zainstalowanie systemu. Wtedy wszystkie programy znikną (programy typu Photoshop, Chrome, Firefox, poczta czy inne programy użytkowe) a następnie zainstalowany zostanie system operacyjny (który pozwoli Ci na uruchomienie komputera)

Tak czy inaczej widzę że posiadasz dość małą wiedzę, i takie rzeczy zostawiłbym profesjonalnym informatykom.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Chodzi mi o to, żeby wszystkie wirusy zniknęły z mojego komputera i żeby się od mojego komputera odwaliły, a ktoś parę postów wyżej powiedział, że trzeba zrobić reset i dał linka do instrukcji.
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Jest to najskuteczniejsze rozwiązanie, bo na dysku nie pozostanie nic. Takie prace jednak powinien prowadzić ktoś wykwalifikowany, bo po prostu możesz zepsuć komputer (nie sprzętowo, po prostu się nie uruchomi)

Nie wiemy też w 100% czy jest to wirus, czy może po prostu jakiś błąd systemu.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
To co robić?
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Najprostszym rozwiązaniem będzie oddanie komputera do serwisu, gdzie zajmą się nim specjaliści i na pewno niczego nie zepsują.

Ps. Tak jak radzono powyżej, zrobiłbym backup plików, tak na wszelki wypadek ;)
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Dobrze, dziękuję za pomoc, w takim razie po prostu pobiorę sobie antywirusa, który będzie działał.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Jeszcze jedno pytanie. Jaki jest dobry darmowy antywirus?
1
komentarz 23 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Moze tak:

ANTYWIRUS tu nic nie pomoze. IIdz do prawdziwego INFORMATYKA, ktory zrobi dla Ciebie pelna usluge i ZAPLAC mu za jego czas, bo inaczej za pare dni napiszesz, ze laptop NIE DZIALA, albo to i tak NIE POMOGLO
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Wiem, że ma Pan pełną rację, ale to nie jest możliwe, w końcu mam tylko 17 lat i żadnych pieniędzy.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)

@DragonCoder,  A tak w ogóle, to skąd się biorą wirusy komputerowe?

komentarz 23 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
nie pisz prosze Pan, bo czuje se staro a nie jestem o wiele starszy od Ciebie. Powiedz rodzica, ze laptop sie rozwalil i trzeba go naprawic, bo inaczej moze byc slabo z nim

Wirusy komputerowe biora sie od ludzi, jak masz wystraczajaco umiejetnosci (chociaz dzis raczej nie az tyle) to mozesz samemu je napisac. Na internecie znajdzie sie wiele poradnikow, jka takie wirusy powstaja i jak napisac jakies proste. W darknecie znajda sie pewnie i porady odnosnie  ciezszego kalibru.
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Ktoś je musi napisać, aby potem zainfekować nim oprogramowanie które ty pobierzesz na swój komputer.

Tak w dużym uproszczeniu, podając tylko jeden wariant zarażenia.
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)

@DragonCoder, To jest złożony problem. Mój ojciec jest jakimś informatykiem, ale nie wiem od czego. Wziął, zrobił coś na komputerze, nie wiem co, wyłączył i stwierdził, że mam zainstalować sobie antywirusa eseta albo avasta i to wystarczy.

1
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Jeśli więc powiedział Ci tak jakiś informatyk to zrób to, i powinno działać :)

komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
No właśnie tak robię, aczkolwiek za bardzo mojemu ojcu nie ufam, więc przyszłam tutaj.
komentarz 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Spokojnie, jeśli problemy ustąpiły to nie ma się czym martwić
komentarz 23 lutego 2020 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
Taką mam nadzieję.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 403 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2016 w Bezpieczeństwo, hacking przez Jakub7 Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 830 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...