• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

javascript, czy to jest zgodne z dobrymi praktykami ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
153 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2020 w JavaScript przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)

witam wszystkich bardzo serdecznie. jako, że jestem niezbyt dobry w JS muszę zadać takie pytanie:

HTML:

<div id="divadd"></div>
<div class="acenter">
<button type="button" id="sa">Sprawdź adres</button>
</div>

JAVASCRIPT

<script>
document.getElementById("sa").addEventListener("click", function(){
var newdiv = document.createElement("div");
    newdiv.appendChild(document.createTextNode("ppp123"));
var divadd = document.getElementById("divadd");
divadd.appendChild(newdiv);
});
</script>

Czy coś takiego jest zgodne z dobrymi praktykami ?

Zaznaczę, że wszytko działa.

komentarz 22 lutego 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
newdiv.appendChild(document.createTextNode("ppp123"));

Zamiast tego wystarczy

newdiv.textContent = "ppp123";

(ogólnie text node to coś z czym w praktyce nie trzeba mieć wielkiej styczności)

komentarz 22 lutego 2020 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
no fakt... słuszna uwaga

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 22 lutego 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Nie.

1. Nie używaj var - teraz są już const oraz let

2. Nazwy zmiennych są złe. Co to jest "sa", newdiv -> newDiv (ale nazwa też nic nie mówi)
komentarz 22 lutego 2020 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
a możesz to objaśnić, ponieważ nie znalazłem żadnej informacji dlaczego nie powinno się używać var ?
komentarz 24 lutego 2020 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
No ok ale jeśli chciałbym przerobić ten mój skrypt tak, że jakaś zmienna ma być widoczna także w innych funkcjach to jak to zrobić? czy jest sens używać wtedy let a nie prościej użyć var ?

Może jest jakiś inny sposób, nie jestem biegły w JS dlatego pytam
komentarz 25 lutego 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Stosowanie globalnych zmiennych w takim wypadku nie jest dobrą praktyka - lepiej przekazać tą zmienną do funkcji poprzez parametry.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 155 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia w JavaScript przez szpon12 Obywatel (1,220 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 396 wizyt
pytanie zadane 16 września 2015 w HTML i CSS przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 233 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...