• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pisanie virusow w C++.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,040 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Cześć od niedawna ucze sie troche o bezpieczenstwie w sieci i dowiedzialem sie ze C++ jest dobry to pisania wirusow. Teraz szukam jakiesc wskazowki jak napisac pierwszego wirusa. Chcialbym wiedziec od osob bardziej doswiadczonych jakich materialow do tego uzyc jakie biblioteki wykorzystac itd. Dodam jeszcze ze jezeli chodzi o C++ to mam podstawową wiedzie i wczesniej pisalem troche w pythonie wiec jezeli macie jakeis dobre zrodla do nauki tego typu rzeczy (nie musza byc po polsku) to prosze o jakis link i porade. Dzieki za odpowiedzi.
komentarz 15 lutego 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 15 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Oj pomyslow mam duzo. Na początek myslalem o czyms prosty zeby np. wirus usuna jakis plik systemowy i skopiowal sie w jakim miejscu zeby zajac miejsce na dysku. Zastnawialem sie tez nad takim ktory zajmowal by pamiec RAM zeby spowolnic dzialanie komputera.
1
komentarz 15 lutego 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Skoro masz pomysł, to rozpisz co potrzebujesz i tego szukaj w sieci. Ot, nic więcej nie potrzebujesz właściwie.
komentarz 15 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
A podałbyś jakies linki dotyczace jakis bibliotek w C++ w ktorych mozna operowac plikami w systemie i zmieniac rozne wartosci w pamieci RAM komputera?
komentarz 15 lutego 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
To zależy. Celuj w standardowe nagłówki. A tak, to zostaje api windows'a.
komentarz 15 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
a znasz moze jakes fora  oprocz tego na ktore sa typowo o tematyce wirusow i ogolnie bezpieczenstwa w sieci?
komentarz 15 lutego 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 15 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
dzięki
komentarz 18 lutego 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

Warto tez tu wpaść https://www.cybersafeness.pl/

Widzę, że chrome pokazuje komunikat o niebezpieczeństwie, ale pewnie dlatego, że nie ma SSL :)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 lutego 2020 przez PROgrammer0226 Nowicjusz (190 p.)
Mordko tylko zabezpiecz proces ;)
komentarz 16 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Spoko będę wszystko robil na wirtualnej maszynie :)
komentarz 16 lutego 2020 przez PROgrammer0226 Nowicjusz (190 p.)
Jak coś chcesz bardziej poważnego jak kodowanie plików to dawaj na PV coś Ci mogę podpowiedzieć
komentarz 16 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
ok napewno napisze
0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2020 przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)

Ciekawy wątek. Tak naprawdę dawno nie programowałem w C++, ale pamiętam że pisałem tego typu rzeczy. Tak naprawdę nie potrzebujesz jakichś specjalnych bibliotek wystarczy system.h lub windows.h, ewentualnie Qt.

Jak wspomniałeś, chciałbyś napisać program, który zapisuje miejsce na dysku, możesz to zrobić za pomocą funkcji "system()":

system("fsutil file createnew malfile.txt 100000000");

Argumentem funkcji jest polecenie wydawane w CMD, które tworzy plik o nazwie "malfile.txt" i o wielkości 100000000 B.

Pozdrawiam

komentarz 16 lutego 2020 przez obl Maniak (51,280 p.)
Tak, każdy firewall i antywirus to blokuje, ale spoko.
0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2020 przez obl Maniak (51,280 p.)

Książka: Jak pisać wirusy Andrzej Dudek w Assemplerze ale dasz radę, ambitny chłopak jesteś.

komentarz 16 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Dzieki za materialy.
komentarz 17 lutego 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

@obl,  tak naprawde ass jest do pisania wirkow najlepszy :)

komentarz 17 lutego 2020 przez obl Maniak (51,280 p.)
Dokładnie tak jak napisałeś i żaden antywirus raczej się nie przyczepi, chyba, że program zostanie wciągnięty na czarną listę
komentarz 17 lutego 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Panowie a jezeli chodzi o pisanie jakis prostych cheatow to macie jakeies filmiki czy strony do polecenia jak to robic. Bo wiem ze pracuje sie z pamiecia RAM ale potrzebowal bym jakiegos dobrego pytlumaczenia jak to wszystko dziala. I wgl jakie jezyki do tego polecacie bo widzialem ze ludzie pisali w C++ a czy asembler tez by sie nadal?
komentarz 18 lutego 2020 przez obl Maniak (51,280 p.)
Przecież w assemblerze możesz kopiować dane z pamięci do której teoretycznie nie powinieneś się odwoływać. Spróbuj coś takiego zrobić w C czy w C++ że już o innych językach nie wspomnę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 630 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,284 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2018 w C# przez mo290103 Obywatel (1,860 p.)

92,548 zapytań

141,391 odpowiedzi

319,511 komentarzy

61,932 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...