• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z zewnętrzną kartą dźwiękową

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
250 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2020 w Sprzęt komputerowy przez Retsu Nowicjusz (160 p.)
otagowane ponownie 14 lutego 2020 przez Retsu

Witam. Od tygodnia mam problem z kartą dźwiękową na USB, która po odłączeniu jej, lub poruszeniu kablem od słuchawek (a następnym podłączeniu karty ponownie) nie oddaje dźwięków. 

W menedżerze zadań wyświetla się tylko jedno gniazdo mikrofonowe (na obrazku podpisane jako Mikrofon (3 - USB PnP Sound Device) ). Dodam, iż po kilku godzinach potrafi się samo "naprawić". Czym to może być spowodowane?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2020 przez mokrowski Mędrzec (156,260 p.)
Problem wygląda na tzw. "zimny lut": https://pl.wikipedia.org/wiki/Zimny_lut

Jeśli jest na gwarancji, oddać do serwisu, jeśli nie... możesz sam bawić się lutownicą :)
komentarz 14 lutego 2020 przez Retsu Nowicjusz (160 p.)
Gwarancji już nie posiadam na to urządzenie, zimnego lutu zaś nigdzie nie wykryłem.
komentarz 14 lutego 2020 przez mokrowski Mędrzec (156,260 p.)

A to co jest?

Dodam, iż po kilku godzinach potrafi się samo "naprawić". Czym to może być spowodowane?

Rozumiem że otworzyłeś urządzenie i sprawdziłeś połączenia szczególnie do mikrofonu?

komentarz 15 lutego 2020 przez Retsu Nowicjusz (160 p.)
Po paru godzinach dźwięk potrafi wrócić, nie wiem jednak w jakich okolicznościach i dlaczego.

Tak, kartę otworzyłem i z pomocą lupy sprawdziłem wszelkie miejsca lutu.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 770 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 195 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2020 w Sprzęt komputerowy przez fff Gaduła (3,950 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 302 wizyt

93,009 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,257 komentarzy

62,351 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...