• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaEE - wdrażanie aplikacji do internetu

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
541 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2020 w Java przez Fortitudo Nowicjusz (160 p.)
Witam!

Jestem w trakcie nauki języka Java, opanowałem już jego podstawy i pomału zaczynam się ukierunkowywać w stronę aplikacji webowych.

I tu moje pytanie, pewnie dość głupie ale po porządnym paru godzinnym przeglądaniu internetu nie potrafię na nie jednoznacznie odpowiedzieć.

No bo pisze już sobie jakieś tam proste servlety, które umieszczane są na serwerze tomcata - mają system logowania, podciągnięty CSS itp. No ale podczas uruchamiania, ta strona jest widoczna tylko na moim lokalnym hoscie, tym 8080

Co trzeba zrobić, aby moja strona była ogólnie-dostępna w internecie, tzn znajdowała się np pod adresem www.mojastrona.pl i żeby każdy mógł na nią wejść ?
Czy jeżeli bede już posiadał taką stronę w internecie, to mogę ją modyfikować od strony własnego komputera i wdrażać tą stronę do internetu ?
komentarz 12 lutego 2020 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Czemu java EE? Czemu servlety? Bezpośrednio z servletow się już nie korzysta, bo strasznie uciążliwe są.
komentarz 12 lutego 2020 przez Fortitudo Nowicjusz (160 p.)
Wiesz co, interesuje się back-end'em i postawiłem na Jave - nie wiem czy słusznie, ale podoba mi się bardzo ten język. Wiem, że Java EE to był ponoć jakiś niewypał, ale chce od niej zacząć by później łatwiej przejść do Spring'a. Co o tym myślisz ? Czy korzysta się jeszcze dziś z Javy w tych celach, czy może bez sensu się tego uczę ?
komentarz 12 lutego 2020 przez reaktywny Nałogowiec (44,710 p.)
Podobno JAKARTA EE zbiera obecnie pochlebne opinie i powoli coraz więcej programistów się do niej przekonuje, a często przenosi (głównie ze Springa).  Szczególnie w mikroserwisach i głównie z Microprofile.

To nie moja opinia, tylko wyczytana. Ale takie opinie można dość często znaleźć w sieci.

Oczywiście udział Jakarty EE przy Springu nadal jest b. niewielki.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 12 lutego 2020 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Musisz sobie kupić domenę mojastrona.pl (lub zamiast kupować wziąć jakąś darmową z końcówką tk, ga,ml lub cf). Domenę podpinasz pod adres(y) IP (muszą być 'zewnętrzne') i teraz ktokolwiek łączy się z tą domeną łączy się z twoim adresem.

Prawdopodobnie nie masz własnego adresu ipv4 więc w domu nie postawisz serwera, zresztą to nie jest opłacalne mieć w domu komputer jako serwer wystawiony na świat, więc będziesz chciał kupić sobie serwer u jakiegoś dostawcy np. Aruba Cloud. Jak kupisz to dostajesz maszynkę z Linuxem, która ma swój adres ipv4 oraz zakres adresów ipv6 więc ustawiasz domenę na adres tego serwera. Na serwerze stawiasz serwer stron www - apache2 albo ngix, one niech działają na portach 80 i 443. Następnie odpalasz swój program w javie tak aby działał w tle zawsze i ustawiasz w konfiguracji serwera www reverseproxy do twojej aplikacji w javie. Strona już będzie działać po ładnym adresie, jeszcze warto zrobić sobie certyfikat SSL (darmowy, za pomocą komendy certbot) żeby mieć bezpieczne połączenie.

Do strony masz pełny dostęp, bo masz taki do serwera, możesz zrobić na nlm cokolwiek. Możesz edytować pliki np. za pomocą protokołu sftp a sterujesz na pomocą ssh.
Nie wiem czy dobrze rozumiem - czyli pisałbym kod w javie EE tak jakby w chmurze, tak ? Nie u siebie na komputerze ?
komentarz 12 lutego 2020 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Piszesz u siebie na komputerze, możesz nawet offline. Gdy uważasz, że program (lub jego fragment) jest wystarczająco stabilny i gotowy to kopiujesz go na serwer i wtedy program działa na serwerze.
a to super ;) Dziękuje bardzo za wyjaśnienie. A słuchaj, znasz może jakąś stronę, albo jakiś videotutorial gdzie ktoś coś podobnego robi ? Żeby zobaczyć jak krok po kroku takie coś postawić ?
komentarz 12 lutego 2020 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Informacji na ten temat w sieci jest sporo, bez problemu znajdziesz, nie polecę ci żadnego filmu gdyż sam nie oglądnąłem żadnego. Słyszałem, że na DigitalOcean.com są dobre poradniki.

Generalnie to nie są jakieś super trudne rzeczy a temat jest popularny, więc też nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem materiałów. Jedynie jak chcesz to zrobić na Linuxie (a lepiej właśnie tak) to wypada znać jakieś podstawowe komendy, żeby móc korzystać z konsoli oraz jakieś podstawowe informacje o Linuxie. Dla testów możesz sobie pobrać obraz jakiegoś Debiana 10 i zainstalować na wirtualnej maszynie i się na tym 'pobawić' w stawianie serwera www, konfigurację ssh, domenki, sftp czy baz danych.

Ewentualnie możesz skorzystać z gotowych rozwiązań hostingowych, które zrobią większość za ciebie, ale pamiętaj, że w ten sposób masz mniej kontroli i zrozumienia działania systemu, nie nauczysz się oraz co chyba najważniejsze - dopłacisz do tego. Gotowe do działania hostingi są zazwyczaj znacznie droższe niż kupno VPS i skonfigurowanie go sobie samemu a doświadczonemu użytkownikowi konfiguracja zajmie kilkanaście minut.
Dzięki, bardzo mi rozświetliłeś temat ;) uhhh... To jeszcze dużo, dużo ciekawej pracy przede mną - zabieram się do nauki.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 581 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2018 w Java przez Paweł Hozer Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 264 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2018 w Java przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)

93,174 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,968 komentarzy

62,503 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1157p. - dia-Chann
  2. 1139p. - Łukasz Piwowar
  3. 1131p. - CC PL
  4. 1126p. - Łukasz Eckert
  5. 1118p. - Tomasz Bielak
  6. 1104p. - Michal Drewniak
  7. 1083p. - Marcin Putra
  8. 1078p. - rucin93
  9. 1071p. - rafalszastok
  10. 1054p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1047p. - Piotr Aleksandrowicz
  12. 1037p. - Michał Telesz
  13. 1023p. - Mariusz Fornal
  14. 1017p. - Mikbac
  15. 1005p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...