Witam wszystkich bardzo serdecznie :D Mam taki oto problem. Mam niespełna 2 letniego laptopa od MSI 62m 7 REX Leopard Pro (jak w temacie). Z najważniejszych rzeczy jakie kryją się pod obudową to będzie tak:
Procesor Intel Core I7-7700HQ kaby lake 2.80 GHz
NVidia Geforce GTX 1050Ti 4 GB DDR 5
Pamięć 16 GB DDR 4 (to pewnie nie istotne dla tego tematu, ale się nie znam xD )
Postanowiłem dopiąć do niego eGPU, w którym głównym rzecz jasna elementem miała by być karta NVidia Geforce 1660 Super 6 GB DDR 6 wersja OC. Pomińmy sensowność tego rozwiązania ;)
Naczytałem się gdzieś w odmętach sieci (niestety już nie pamiętam gdzie :( ), że thunderbolt 1 jest wstecznie kompatybilny z USB-C. Z kolei faktem wydawała mi się wsteczna kompatybilność thunderbolta 3 do 2 i 1. W związku z czym mając do dyspozycji jedynie USB-C, które mieści się w bezpośrednim sąsiedztwie mini display port w laptopie postanowiłem zakupić sobie Sonnet eGFX Breakaway Box 550. No i tu zaczyna się moja tragedia :D Bo wpiąłem wszystko jak należy, podłączam pod to USB-C i... Nic... Tzn. kręci sam zasilacz od boxa, ale ani karta, ani logo podświetlane nie działają. To jest ciekawe z resztą bo box zdaje się "widzieć" pracę laptopa kiedy thunderbolt jest wpięty pod USB-C, ale wiatraczki na karcie stoją, a i chłodzenie boxa również się nie uruchamia, działa tylko sam zasilacz. Zrobiłem także próby bez wpięcia kabelka pod USB-C i wówczas zasilacz milczał mimo tego, że był pod prądem itd. Czyli jest tutaj zgodność tego co twierdzi producent, że box będzie działał tylko wtedy kiedy komputer będzie pracował, no i potwierdza to, że box bez problemu rozpoznaje działanie mojego laptopa przez USB-C.
Wyczytałem w instrukcji na stronie producenta, że potrzebne jest oprogramowanie do thunderbolta na komputerze, nawet sobie je ściągnąłem i zainstalowałem, ale efekt był taki jak można się było tego spodziewać czyli krytyk informujący o braku obsługi. I teraz nasuwa się moje pytanie - czy i co ewentualnie mogę zrobić by oszukać system i by to urządzenia zaczęło sobie działać. Nie ukrywam, że bardzo mi na tym zależy bo jakoś tak przywiązałem się i do tej karty i boxa mimo, że na razie kurz zbierają. Myślałem nawet nad jakąś przejściówką do mini display port, ale nigdzie nic takiego znaleźć nie mogę.
Proszę jedynie o pomocne wypowiedzi ludzi ceniących sobie wyzwania. Ewentualnie jakieś mądre głowy, które wiedzą co robić ;) Bo to, że ktoś mi napisze, że zrobiłem coś totalnie bezsensownego i jeszcze w to brnę to mi nic nie pomoże akurat bo mam tego świadomość. Co do bezsensu no to cóż... mleko się wylało... A co do brnięcia to powiedzmy, że to akurat mój taki prywatny interes :D
Pozdrawiam. Z góry dzięki za każdą pomoc :)