• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

UAM, studia inż. I stopnia

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
699 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Gamin Użytkownik (800 p.)
Hej. W tym roku podchodzę do matury, przygotowania idą pełną parą, stąd mam kilka pytań dla osób, które są (lub były) na studiach. Po pierwsze wspomniana wcześniej matura. W mojej szkole nikt nie pomaga nam w zdobywaniu informacji o studiach, więc robimy to na własną rękę. Dopiero wczoraj znalazłem informacje o rozszerzeniach na maturze, które będą brane pod uwagę podczas rekrutacji na wydziale inf. i matematyki na UAMie. Podobno wymagane jest rozszerzenie z matematyki i/lub informatyki. Pech chciał, że żadnego z nich nie wybrałem (mam angielski i bio), a zmiana deklaracji minęła 7 lutego, czyli po ptakach. Stąd moje pytanie: czy brak któregokolwiek z tych przedmiotów już na starcie mnie dyskwalifikuje? Nie wiem czy zdane kwalifikacje e12,13,14 są jakimś atutem podczas rekrutacji? Pytam kogoś, kto już miał taki problem i mógłby coś w tej sytuacji poradzić. Ewentualnie czy w tym przypadku jest sens próbować zaocznie? W weekend postaram się jakoś skontaktować z wydziałem, może uda mi się czegoś dowiedzieć, ale do tego czasu liczę na waszą pomoc.
1
komentarz 27 lutego 2020 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Sprawdź wzór rekrutacyjny jaki jest na tej uczelni, na pewno w sieci gdzieś jest. Możliwe, że wystarczy ci dobrze napisać podstawową matematykę i angielski, aby się dostać. Pamiętaj też, że często są drugie tury rekrutacji.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 12 lutego 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Od razu mówię, nie rekrutowałem się na studia na UAM. Jednak skoro jest wymagana rozszerzenie z Matematyki lub Informatyki to tylko to. Od lat nie ma innej listy rekrutacyjnej dla techników a innej dla liceum. Technika są stawiane na równi z Liceami. Liczy się tylko i wyłącznie matura. Wyniki z egzaminów nie są i nie będą w żaden sposób brane pod uwagę. Dawniej był inny system i było coś takiego jak egzaminu wstępne na studia. Obecnie by dostać się na wymarzony kierunek trzeba zdać maturę, Następnie złożyć wniosek i przejść pomyślnie rekrutację. Wyniki rekrutacji i sposób liczenia punktów z matury za poszczególne przedmioty ustala indywidualnie uczelnia (każda uczelnia może mieć inny system obliczania twoich wyników z matury).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,344 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 4,885 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,959 wizyt

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,263 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...