To mój pierwszy post tu,wiec wypadało by się przedstawić
Dzien dobry, nie jestem programistą i raczej nim nie będę (pisze raczej,bo jak to się mówi " nigdy nie mów nigdy").
Pisze w nieco innej sprawie. Wpadlem na pomysł że fajnie by było dokształcić sie troszkę,tak pd kątem ewentualnego podjęcia nowej pracy(czyli niekoniecznie z czystej pasji). Programistą nie będę,więc nauka "zawodowego" programowania raczej nie wchodzi tu w grę.
Jedyne co mi sensownego przyszło do głowy to podstawy programowania jakie się przydają przy tworzeniu makr. Jakby nie było excel to potężne narzedzie wykorzystywane w wielu dziedzinach,od banków,po finanse przez różnych analityków a nawet w serwisach. Pytanie nasuwa się takie. Korzystając z Libre office lub open office co konkretnie potrzeba by móc zacząc się bawić makrami. Przy próbie wybrania tworzenia makr wyskakuje komunikat że potrzebne środowisko JRE ,z kolei jak wybiorę opcje zarządzania makrami to daje mi możliwości: libre office basic, bean shell, java script, python...czyli że programowania makr w tych językach? tępy jakiś jestem ale po wyborze tych opcji w libre iffice tylko libre office basic daje mi opcje wejścia w jakieś makro,reszta już nie..