• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pewne pytanie o DDoS

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
391 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Salaa1 Początkujący (460 p.)
Witam, zastanawiam się czy czy dobrze rozumiem temat ddos.

Tak więc, "jeśli" dobrze rozumiem to atak ddos to zajęcie wszystkich wolnych zasobów celu uniemożliwienia działania komputera/sieci , tak więc zastanawiam czy gdybym np:

uniemożliwił wejście na moją stronę osobą z innych krajów niż Polska ( poprzez blokowanie ip) to czy szansa na atak by spadła ?

Drugie pytanie, załóżmy że mam teraz atak ddos na stronę, na stronie mam skrypt wywalających po x czasie ludzi z mojej strony, gdyby boty  realizujące atak wyszły z mojej strony przez wymieniony wcześniej skrypt to czy atak ddos został by zaprzestany ?

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

gdyby boty  realizujące atak wyszły z mojej strony przez wymieniony wcześniej skrypt to czy atak ddos został by zaprzestany ?

tej pewności nigdy nie będziesz mieć, atak czasami może trwać kilka sekund, czasami kilka minut, nie ma reguły. To nie takie proste aby się obronić przed atakami, samo blokowanie ipków z po za Polski to też nie rozwiązanie, tym bardziej, że dzisiaj wiele ludzi podróżuje, mieszka za granicą itp. więc tym sposobem tracisz userów.

Co więcej, taki atak ddos w tradycyjnym rozumieniu, czyli wysłanie wielu żadań w którkim czasie wcale nie jest aż takim problemem, takie rzeczy od razu widać w logach i nawet automaty mogą w wielu sytuacjach odcinać kolejno np. ip atakującego na jakiś kotkim czas itp. Znacznie gorsze są inne ataki, np. coraz częściej spotykany w ostatnim czasie slowloris... tego typu ataki potrafią szybko wysycić pulę wątków na serwerze i nie zawsze są prostwe do wykrycia nawet w bardzo czułych logach...

komentarz 1 lutego 2020 przez Salaa1 Początkujący (460 p.)

Dzięki za odpowiedź. 

I jeszcze jedno, może pytanie głupie, ale jak bronić się przed atakami ddos?

Rozumiem że nie da się uchronić w 100% ale co zrobić aby lepiej być chronionym? 

komentarz 2 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Na pewno zainwestować w dobry DDoS (system który wykrywa ataki i w razie potrzeby kieruje ruch na dodatkową infrastrukturę żeby odrzucać pakiety od atakujących jednocześnie pozwalać na przesłanie pakietów od normalnych użytkowników; nie myl z blackholingiem gdzie maszyna jest po prostu odcinana od Internetu), w razie stron www można skorzystać z proxy typu Cloudflare, no i nie udostępniać na pewno nigdzie gołego adresu IP do maszyny.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 621 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Filipek123 Użytkownik (840 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez alus152 Bywalec (2,690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,174 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2017 w Nasze poradniki przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...