• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język do obliczeń - dylemat

Object Storage Arubacloud
0 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
Cześć. Mam ciekawy dylemat i mam nadzieję że uda się go jakoś rozwiązać. Bardzo lubię robić arkusze kalkulacyjne w excelu do różnych obliczeń inżynieryjnych. Chciałbym to połączyć z nauką programowania i tu moje pytanie. Niezbyt ciekawi mnie VBA więc w grę wchodzą inne języki. Chciałbym robić różnego rodzaju kalkulatory, konwertery itp. A ciekawi mnie również tworzenie stron internetowych. Czy języki dzięki którym tworzy się strony www nadają się do robienia takich kalkulatorów online? Jeśli tak, to co musiałbym opanować?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 stycznia 2020 przez Michałełe Nałogowiec (25,600 p.)
Może nie konkretnie na temat, ale jeśli chodzi o różnego rodzaju obliczenia nie próbowałeś może matlaba?
komentarz 26 stycznia 2020 przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
Chciałbym rozwinąć się w tworzeniu stron i szukam tematu, który mógłbym na nie przelać. Lubię robić arkusze obliczeniowe w excelu, to pomyślałem żeby to połączyć :)
0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Jeśli dobrze rozumiem to tak, używając języków przeznaczonych do tworzenia stron internetowych można zrobić kalkulator online (patrz: JS)
komentarz 26 stycznia 2020 przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
JS ma takie możliwości jak Excel?
komentarz 26 stycznia 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No.... zależy o czym dokładnie myślisz. Zrobi ci podstawowe działania typu + - / * pierwiastki, potegi, modulo, etc. Jak dołożysz do tego dobry HTML to nawet będziesz mógł podświetlać pewne liczby/tekst, etc
komentarz 26 stycznia 2020 przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
W excelu często korzystam z funkcji wyszukaj. Np wykonuję obliczenia dla spadków ciśnienia na rurociągu. I w zależności jaką średnicę wybiorę to obliczenia będą się różnić. Dodatkowo chciałbym aby gdzieś były przechowywane dane na temat miejscowych spadków ciśnienia. Powiedzmy mam jakąś bazę z zaworami i innymi urządzeniami i do każdego przypisany jest spadek ciśnienia. I w tym kalkulatorze wybieram że są 2 zawory. Wtedy ten program powinien znaleźć w mojej bazie ten zawór i wartość spadku ciśnienia pomnożyć przez 2. Czyli chodzi nie tylko o podstawowe działania ale również inne funkcje oferowane przez Excel
komentarz 26 stycznia 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Hmm... no da się to zrobić bez problemu, lecz będzie to po prostu trochę roboty żeby to działało i tutaj dochodzimy do fundamentalnego pytania - nie prościej będzie to zrobić używając Excela? wink

komentarz 26 stycznia 2020 przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
No oczywista odpowiedź :) excela umiem a chciałbym poszerzyć swoje umiejętności stąd temat założony w rozwoju osobistym. Trochę mnie ciągnie do tworzenia stron stąd pomyślałem czy da się to połączyć. Zastanawiałem się jakie języki muszę poznać żeby osiągnąć cel. Czy JS wystarczy czy coś jeszcze. Pewnie można c++ ale jak wspomniałem bardziej mnie ciągnie do stron :)
komentarz 26 stycznia 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No c++ niezbyt pasuje do stron (no chyba że do backendu ale to też... mocno dyskusyjna kwestia), jeśli chodzi o web to raczej standardowo html + css + js + cos od backendu bym polecał. Rozumiem że chcesz połączyć te dwie rzeczy razem ale trochę nie ma to sensu (co nie znaczy że jest niewykonalne)
komentarz 26 stycznia 2020 przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
Otóż to :) backend czyli PHP i MySQL? Ewentualnie jakieś aplikacje na androida (również kalkulatory) ale wtedy to już Java? Po prostu chce się rozwinąć w jakiejś dziedzinie a strony www nawet mnie kręcą. Kiedyś trochę się w to bawiłem i mi się podobało. Zrezygnowałem bo nie miałem pomysłu na stronę. Stąd te kalkulatory
komentarz 26 stycznia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Kompletnie nie interesuje się webem, ale słyszałem dobre opinie o pythonie, oraz web-assembly, jako coś co wyprze "wszystko". Oczywiście słowa były rzucane nad wyrost, przynajmniej na obecne czasy. Ale, warto się tym zainteresować.
komentarz 26 stycznia 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

backend czyli PHP i MySQL?

No alternatyw jest wiele, ale wiele osób zaczyna od tego.

 Ewentualnie jakieś aplikacje na androida (również kalkulatory) ale wtedy to już Java? 

 Java, Kotlin, Dart (z Flutterem) no generalnie jest dużo możliwości

słyszałem dobre opinie o pythonie, oraz web-assembly, jako coś co wyprze "wszystko"

Jak mówisz, słowa rzucane na wyrost. 

Podobne pytania

+2 głosów
20 odpowiedzi 3,103 wizyt
+9 głosów
4 odpowiedzi 12,999 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 30,184 wizyt

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...