• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozpoczęcie działalności, czy jest to opłacalny ruch?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
284 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Cześć wszystkim mam do was pytanie, od jakiegoś czasu myślę o rozpoczęciu pewnego rodzaju "działaności". Ciężko mi dokładnie określić czym to jest, ponieważ nie znam profesjolektu ekonomicznego powiązanego z prawem i nie chcę strzelać.

Chciałbym otworzyć działalność jednoosobową w której byłbym usługodawcom, chciałbym by było to skierowane ku zdobywaniu doświadczenia w branży ekonomicznej i informatycznej, dlatego to było by coś co robił bym pobocznie. Nie chcę ryzykować całego swojego zysku na czymś niestabilnym.

Usługi które chciałbym serwować to proste pomoce informatyczne z dojazdem, chciałbym stawiać w tym na zdobywanie doświadczenia bardziej niż na zysk. Przy pisaniu CV zauważyłem że mogę wpisać wiele, ale nie mogę jakoś potwierdzić tego doświadczeniem pracy z klientem, chciałbym to nadrobić właśnie w taki sposób.

Obawiam się jednak że całość nie jest taka prosta, i będzie więcej wad niż zalet. Typu koszta które będę musiał ponieść, i tutaj przychodzę z pytaniem. Czy jest jakaś ścieżka abym mógł rozreklamować się w sieci jako usługodawca, z jak najmniejszym wysiłkiem jeżeli chodzi o sprawy podatkowe itp? Jeżeli chodzi o taką "działalność", jestem w stanie nawet skierować się ku myśli że mógłbym udzielać usług bez opłaty tylko za "rekomendacje", i ewentualne napiwki za dojazd.

W tym wszystkim chcę się skupić na zdobyciu doświadczenia, nie pieniędzy. A obawiam się że z powodu braku wiedzy dotyczącej działalności rynkowej na początku mogę polegnąć na głupotach.

Dzięki z góry, pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 stycznia 2020 przez mokrowski Mędrzec (158,740 p.)
Udaj się do biura rachunkowego w miejscowości i okolicy w której masz swój US (Urząd Skarbowy) i gdzie będziesz płacił podatki. Poproś o rozmowę z kimś kto przedstawi Ci zasady działalności i wyceni usługę prowadzenia księgowości. Nie spotkałem się z sytuacją by (po ew. umówieniu), pracownik lub właściciel takiego biura odmówił potencjalnemu klientowi. Tam przedstawią Ci możliwości, opcje, zasady, ryzyka i koszty. Decyzję o założeniu działalności będziesz jednak podejmował sam. Biuro odpowiada (o to trzeba spytać i jest to zrozumiałe) o zakresie odpowiedzialności  w przypadku pomyłki księgowej. Co do zasady, pracownicy takiego biura ( jeśli jest to biuro ... sensowne... :) ), reprezentują Cię w US i nawet po wezwaniach, sami idą w Twoim imieniu i ..... załatwiają.
komentarz 23 stycznia 2020 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Dzięki wielkie, to coś kosztuje?
1
komentarz 23 stycznia 2020 przez mokrowski Mędrzec (158,740 p.)
Sama rozmowa nie. Usługa to wydatek miesięczny zależny od ilości dokumentów do księgowania i rodzaju działalności. Sp. z.o. to duży koszt a jednoosobowa hm... 100 - 300 PLN. Ale o to już pytaj na miejscu.
komentarz 23 stycznia 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Typowe ceny prowadzenia przez biuro rachunkowe to 100-200 zł, zależy od liczby faktur (np. 10-20 jest w cenie, pozostałe ekstra płatne). Czasem jeszcze drożej jak pisze mokrowski.

Są też biura on-line - jedno z bardziej znanych to https://www.ifirma.pl/  - miesięczny koszt od 100 zł.

komentarz 23 stycznia 2020 przez mokrowski Mędrzec (158,740 p.)
Ha.. ifirma... raczej nie pójdzie do "Jaśnie Pani Basi z US" by wyjaśnić zły kolor kredki w dokumencie. Naprawdę, chciałbym być złośliwy ale sam miałem wezwanie do innego miasta za 7 dni z groźbą grzywny i właśnie chodziło o przecinek. Przy dobrej woli, możliwe do wyjaśnienia telefonicznie. Tylko dobrej woli nie było i trzeba było cytować paragrafy.

Wolę jednak by prowadziło to biuro "fizyczne" bo można podpisać pełnomocnictwo by w trakcie dyskusji w US sami wyjaśnili kompetentnie i rzetelnie wątpliwości.

Osobiście? Nie polecam e-usługi. Jak dla mnie z powodów podanych wyżej, ryzykowne. Jeśli tylko wystawianie faktur, ok. Jeśli obsługa, niech będzie buforem do US :-)

Podobne pytania

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,697 komentarzy

62,806 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...