• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalacja Linuxa Mint na pendrivie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,173 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
Witam
Otóż mam pewien problem. Chciałem zainstalować Linuxa Mint na osobnym pendrivie, lecz jest dostępna tylko instalacja na głównym dysku, na którym jest Windows, a tego czasami będę też używał. Słyszałem, że aby zainstalować Linuxa na dysku zewnętrznym najlepiej jest wyjąć wszystkie dyski z komputera i wtedy się uda. Lecz mam laptopa i wyjęcie z niego dysku może być problematyczne. Moje pytanie brzmi: Czy da się zainstalować Linuxa Mint na pendrivie bez kombinowania w dyskach? Jeśli tak, to jak?

P.S Polecacie Linuxa Mint czy Ubuntu? Którego wybrać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2020 przez Benek Szeryf (92,390 p.)
wybrane 23 stycznia 2020

Najlepsza

Da się zainstalować. Polecam Ci poszukać w sieci pod hasłem Linux Persistent Storage USB. To nie jest to samo co Linux Live USB. Różni się tym, że możesz zapisywać na pendrive dane i po ponownym włożeniu nośnika dane te będą dostępne. Sam używałem takiego rozwiązania, gdy pojechałem za granicę na kilka dnia, a miałem tam do dyspozycji czyjś komputer z Windowsem. Taki system ładuje się do RAM-u i nie narusza systemu, który znajduje się na dysku komputera. No i możesz go nosić w kieszeni i uruchomić na dowolnym komputerze.

Co do dystrybucji, to nie ma znaczenia. Z Minta korzystałem i nie narzekam. Ubuntu też wygląda OK, oba systemy są pochodną Debiana, jednej z najlepszych dystrybucji Linuxa - oczywiście moim zdaniem. Natomiast jakbyś chciał przejrzeć inne dystrybucje, to zajrzyj na https://distrowatch.com/.

1
komentarz 22 stycznia 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

+ dla Linux Persistent Storage USB.

Dokladnie mint i ubuntu sa bardzo podobne, ale nalezy pamietac, ze ich rozwoj czesciowo sponsoruje... M$. A wiec trzeba uwazac - tymbardziej ze tu czesto pojawiaja sie nowosci.

komentarz 23 stycznia 2020 przez niezalogowany
Dzięki wielkie, takiej odpowiedzi potrzebowałem.
komentarz 1 listopada 2020 przez Lyokoheros Początkujący (340 p.)

@Benek, jak duży pendrive jest do tego potrzebny? Czy jakieś 14,4 GB wystarczą by to w miarę działało? I są może do tego programy takie jak rufus dla bootowalnyc pendrive'ów?

komentarz 1 listopada 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Pendrive nie jest przeznaczony i nie nadaje się na instalację systemu operacyjnego.

Owszem da się, ale to bardzo zły pomysł...
komentarz 1 listopada 2020 przez Lyokoheros Początkujący (340 p.)
Niekoniecznie to bardzo czesto moze byc przydatne rozwiazanie. I mi np obecnie jest bardzo potrzebne.

Gorzej, ze czasem zle dziala. Zreszta widac to po tym poscie - obecnie pisze z Ubuntu 20.0.4 zainstalowanego wlasnie jako Linux persisten storage USB z uzyciem Rufusa, ale... jak widac nie jestem wstanie wlaczyc polskich znakow (co jest ekstremalnie wkurzajace) - co gorsza dane choc nie powinny to przepadaja... a ustawilem cale 11 GB na dane (czyli tyle ile zostalo miejsca na pendrivie).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 920 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 360 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,545 wizyt
pytanie zadane 8 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez KrzychuWLK Nowicjusz (160 p.)

92,970 zapytań

141,933 odpowiedzi

321,165 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...