• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwie cyfry silni- błąd wykonania SIGABRT

Fiszki IT
Fiszki IT
0 głosów
107 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2020 w SPOJ przez enpikku Nowicjusz (120 p.)

Napisałam kod do zadania Dwie cyfry silni na Polskim SPOJu, lecz pokazuje mi błąd wykonania SIGABRT. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co to oznacza i jak to poprawić? Poniżej zamieszczam kod do tego zadania.

#include <iostream>

using namespace std;

string Silnia(int n)
{
    if (n<2||n>9) return "0 0";
    switch (n) {
    case 3:
        return "0 6";
    case 4:
        return "2 4";
    case 5:
        return "2 0";
    case 6:
        return "2 0";
    case 7:
        return "4 0";
    case 8:
        return "2 0";
    case 9:
        return "8 0";
    }
}

int main()
{
    int D; cin>>D;
    string t[D];
    for (int i=0; i<D; i++) {
        unsigned n;
        cin>>n;
        t[i]=Silnia(n);
    }
    for (int i=0; i<D; i++) cout<<t[i]<<endl;
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2020 przez tangarr VIP (136,520 p.)
Podejrzewam, że procedura testowa zawiera zbyt dużo danych. Liczba D jest zbyt duża, żeby utworzyć tablicę t na stosie. Tak naprawdę ta tablica nie jest ci do niczego potrzebna. Zostaw w programie jedną pętlę. Od razu po "obliczeniu" silni wyświetlaj wynik.
komentarz 21 stycznia 2020 przez enpikku Nowicjusz (120 p.)
Nie mogę od razu wyświetlać, bo mam podane, jak ma wyglądać wejście, a jak wyjście. Jeśli chodzi o wielkość liczby D to zmieniłam na short. Dziękuję za odpowiedź :)
komentarz 21 stycznia 2020 przez tangarr VIP (136,520 p.)
Wejście i wyjście to niezależne kanały. To, że na wejściu są nieprzeczytane dane nie znaczy, że nie można pisać na wyjście.
komentarz 21 stycznia 2020 przez enpikku Nowicjusz (120 p.)
Wiem, ale w tej samej zmiennej musiałam później zapisać inne dane, dlatego,aby móc je później wyświetlić, potrzebowałam wcześniej zapisać te dane w innej zmiennej.
+1 głos
odpowiedź 20 stycznia 2020 przez Patrycjerz Mędrzec (192,040 p.)
Dla próby wyświetlenia cyfr dla liczby 2 kod nie napotka instrukcji `return`. Może to powoduje błąd.
komentarz 21 stycznia 2020 przez enpikku Nowicjusz (120 p.)
Poprawiłam i już działa. Dziękuję za odpowiedź :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2017 w C i C++ przez Michał_Warmuz Mądrala (5,840 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 247 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 284 wizyt
Porady nie od parady
Pytania na temat serwisu SPOJ należy zadawać z odpowiednią kategorią dotyczącą tej strony.SPOJ

84,836 zapytań

133,644 odpowiedzi

296,137 komentarzy

56,081 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...