• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy szybkość karty microSD robi różnicę?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
124 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2020 w Urządzenia mobilne przez Xarti Obywatel (1,380 p.)
Cześć, kupiłem tablet i muszę dokupić jakąś kartę microSD na filmy i aplikacje i zastanowił mnie fakt, w ramach którego mam nadzieję ktoś może rozwiać moje wątpliwości, mianowicie:

Na rynku mamy karty w standardzie  UHS-1/U1, UHS-1/U3, UHS-2/U1 (są też niższe, ale je omińmy) i zastanawia mnie fakt, że te karty różnią się częstotliwością zegara taktującego a w przypadku UHS-2 także budową (dodatkowe piny) i tutaj pojawia się moje pytanie: czy jak kupiłem tablet do 1000 zł, który nie zachwyca ilością pamięci, czy warto sięgać po najwyższą półkę kart microSD - czy on będzie w ogóle w stanie obsłużyć tę prędkość przesyłu, lub czy da się to jakoś sprawdzić (na stornach ze specyfikacją jest tylko informacja że obsługuje do 128GB lub nie ma jej wcale, nic o szybkości).

Z jednej strony - pytam z ciekawości, czy może gniazda na UHS-2 to już standard, a jak się kupi coś gorszego to sprzęt się dostosuje, albo czy UHS-2 to karty dla sprzętu z wyższej półki i kupowanie ich do sprzętu budżetowego to wyrzucanie kasy w błoto?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2020 przez franz Gaduła (4,940 p.)
wybrane 19 stycznia 2020 przez Xarti

Najlepsza
Moim niezwykle skromnym zdaniem radze kupienie najszybszej na jaką możesz sobie pozwolić.

Zapis i odczyt nigdy nie jest uwzględniany w specyfikacji urządzenia , bo szybkość zapisu i odczytu zależy od nośnika.

jeżeli twój tablet ma małą pojemność wewnętrznej pamięci i chcesz  użyć karty jako dodatkowego dysku w celu instalacji tam aplikacji czy gier to szybkość odczyt/zapis ma ogromne znaczenie

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 263 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2018 w Urządzenia mobilne przez RychuZME Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 266 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2018 w Urządzenia mobilne przez Julka92 Nowicjusz (120 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,663 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...