Cześć, kupiłem tablet i muszę dokupić jakąś kartę microSD na filmy i aplikacje i zastanowił mnie fakt, w ramach którego mam nadzieję ktoś może rozwiać moje wątpliwości, mianowicie:
Na rynku mamy karty w standardzie UHS-1/U1, UHS-1/U3, UHS-2/U1 (są też niższe, ale je omińmy) i zastanawia mnie fakt, że te karty różnią się częstotliwością zegara taktującego a w przypadku UHS-2 także budową (dodatkowe piny) i tutaj pojawia się moje pytanie: czy jak kupiłem tablet do 1000 zł, który nie zachwyca ilością pamięci, czy warto sięgać po najwyższą półkę kart microSD - czy on będzie w ogóle w stanie obsłużyć tę prędkość przesyłu, lub czy da się to jakoś sprawdzić (na stornach ze specyfikacją jest tylko informacja że obsługuje do 128GB lub nie ma jej wcale, nic o szybkości).
Z jednej strony - pytam z ciekawości, czy może gniazda na UHS-2 to już standard, a jak się kupi coś gorszego to sprzęt się dostosuje, albo czy UHS-2 to karty dla sprzętu z wyższej półki i kupowanie ich do sprzętu budżetowego to wyrzucanie kasy w błoto?