• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukamy pasjonatów!

VPS Starter Arubacloud
+9 głosów
519 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Witajcie, z Arkiem (https://forum.pasja-informatyki.pl/user/Arkadiusz+Waluk) zaczęliśmy tworzyć blog o tematyce webmasterskiej. Do naszej ekipy dołączył Tomek (Comandeer), który zgodził się od czasu do czasu dodawać wpisy.

Kim jesteśmy? Skąd się wzięliśmy?

Ja i Arkadiusz poznaliśmy się na tym forum, od tego czasu z naszych głów wydobywa się masa pomysłów i planów, które bez problemu realizujemy - aktualnie oprócz blogu piszemy portal, który ujrzy światło dzienne we wrześniu. Razem tworzymy całe serce mwcoders.com.

Kim jest Comandeer (https://forum.pasja-informatyki.pl/user/Comandeer)?

Myślę, że tej osoby przedstawiać nie muszę, jest on wszędzie ze swoją wiedzą :) - https://www.comandeer.pl/

Kogo szukamy?

Poszukujemy osób z pasją do webmasteringu, nie ważne w czym się specjalizujesz, jeżeli możesz coś wnieść do naszego projektu to jesteś miło widziany w redakcji. Jedynym ograniczeniem jest poprawny styl pisania.

Wynagrodzenie?

Blog ma sprawiać przyjemność nam z dzielenia się wiedzą. Myślę, że rosnąca liczba osób przeglądających stronę jest najlepszym wynagrodzeniem :) Na tę chwilę nie planujemy nic zarabiać, ale oczywiście, jeżeli kiedyś uda nam się nawiązać jakiekolwiek partnerstwo wszyscy otrzymają swoją dolę.

Blog aktualnie jest podpięty pod wordpressa, czeka go jeszcze trochę poprwek, dodanie RWD, stworzenie stron typu kontakt i tak dalej. Zobaczyć jak działa, oraz jak wygląda można pod linkiem: http://pasjaonline.pl - całość oparta o GMD.

Jeżeli jesteś zainteresowany, napisz do mnie na PW :)

Pozdrawiam!

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Życzę powodzenia w nowo powstającym blogu! Jeśli będzie miał dobry kontent, to może będę wiernym czytelnikiem laugh Sam się dopiero uczę tworzenia stron i technologii webowych i każde źródło informacji jest na wagę złota.

PS: Pamiętajcie, aby pisać kod zgodny ze standardami i propagować dobre nawyki koderskie... przepraszam, Comandeer napewno się tym zajmie laugh

komentarz 4 sierpnia 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
Już miałem listę poprawek, o to się nie martwię ;) Co do zawartości, aktualnie pracuję nad 1 wpisem z serii "Od PSD do Wordpressa", Arek chce przeprowadzić poradniki co do konfiguracji serwerów etc., a Tomasz pewnie nas zaskoczy! ;)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (288,770 p.)
Ja chcę zacząć od czegoś dla początkujących - jak zacząć tworzyć strony, jaki edytor, o co chodzi z serwerem i umieszczaniem strony w Internecie itd. Takie podstawy stron ale na razie wszystko co nie dotyczy kodu ;)
+1 głos
odpowiedź 4 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Masz pw zablokowane, ale padło coś na forum. Spórbuj napisać pw do mnie to ci odpisze, może wtedy pójdzie.
Dostałem nawet 2 wiadomości, już odpisałem :)
+1 głos
odpowiedź 4 sierpnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Pardon za lekkie wymijanie tematu, ale do utworzenia szablonu użyliście gotowych biblotek css od google'a? Jeżeli tak, możecie opisać jak tego się uzywa - jestem niezmiernie ciekawy ;)
Pisałem wszystko od podstaw, jeżeli chodzi Ci o GMD zapraszam za kilka dni, pojawi sie pierwszy wpis z mojej serii "Od PSD do wordperssa", gdzie bazuję dla Material'u. Poza tym bardzo dobry pomysł na kolejną serię, wczoraj byłem na jednej ze stron z gotowymi bibliotekami GMD, za jakiś czas postaram się do tego zabrać bo i mi się przyda! :)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (604,780 p.)
Akurat ja teraz bawię się MDL od Google. Co mogę powiedzieć? TRAGEDIA. "Używanie" sprowadza się do kopiowania przykładów z ich strony, bo samemu raczej by się tego nie spamiętało do śmierci. Owszem, to BEM, ale niepotrzebnie udziwniony. W wielu miejscach dodatkowo wygląd postawiono nad semantykę, przez co np. nawigacje nie są na listach (bo flexbox by się rozpadł…). Sam framework jest de facto wykuty w kamieniu i nie da się go w żaden sensowny sposób ruszyć.

Są trzy plusy: BEM (chociaż zastosowałbym go inaczej), Material Design i czcionka Material Icons, wykorzystująca ligatury do pokazywania ikonek. Jak na razie to jedyna tego typu czcionka, jaką widziałem. Mimo wszystko i tak twierdzę, że lepsze byłyby ikonki SVG ;)

Podobne pytania

+20 głosów
12 odpowiedzi 1,445 wizyt
–4 głosów
2 odpowiedzi 520 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 439 wizyt
pytanie zadane 28 września 2016 w Nasze poradniki przez Geek Pasjonat (19,660 p.)

92,958 zapytań

141,919 odpowiedzi

321,149 komentarzy

62,290 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...