• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Node js friend request Socekt Io

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
254 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2020 w JavaScript przez CapTor Nowicjusz (240 p.)
Hej,

Tworzę mały serwis i aktualnie stanąłem przed problemem, który ciężko mi samemu rozwiązać.
Chcę stworzyć w serwisie możliwość dodawania użytkowników do znajomych oraz komponent który będzie wyświetlał powiadomienia typu(Dostałeś odpowiedz do komentarza, użytkownik wysłał ci zaproszenie do znajomych).
Podobno long-polling albo właśnie websocket możę rozwiązać mój problem.

Tu mam pierwsze pytanie wybrać long-polling czy websocket a może jeszcze coś innego?
Jeżeli websocket to jak mam stworzyć taki system bo long-polling jak najbardziej jest dla mnie zrozumiały natomiast websocket trochę mniej.

Dodam tylko, że korzystam z express,react,mongodb
komentarz 18 stycznia 2020 przez CapTor Nowicjusz (240 p.)
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Wybrałem socket.io ze względu na możliwość stworzenia w przyszłości czatu oraz jak się okazało socket.io nie jest skomplikowany jak mi się na początku wydawało.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2020 przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
Websocket w duzo mniejszym stopniu oddzialowuje na backend pod wzgledem ilosci requestow. Samo utworzenie ws nie jest mega trudne https://medium.com/factory-mind/websocket-node-js-express-step-by-step-using-typescript-725114ad5fe4 tu masz maly opis.
komentarz 18 stycznia 2020 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Websocket w duzo mniejszym stopniu oddzialowuje na backend pod wzgledem ilosci requestow.

Czy ja wiem? Jeśli zaimplementuje long-polling przy pomocy Server-Sent Events, to możemy ograniczyć liczbę połączeń w long-pollingu do jednego i wówczas główną różnicą między WS i SSE będzie to, że te drugie są jednostronne. 

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2020 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Ja bym zobaczył, czy np. Server-Sent Events (czyli de facto standard pozwalający na implementację long-pollingu) nie wystarczy – zwłaszcza, jeśli klient ma po prostu odbierać dane przesyłane z serwera.

A jak powiadomień nie ma za dużo i nie są szczególnie częste, to przecież można po prostu okresowo odpytywać serwer Ajaksem. To byłoby najmniej obciążające rozwiązanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2019 w JavaScript przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 186 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 220 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2019 w JavaScript przez wsnofi Bywalec (2,680 p.)

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...