• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python czy JavaScript?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
6,567 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marzena12345 Użytkownik (770 p.)
Mam zamiar wybrać się na kurs programowania, aby nadać tempa mojej nauce. Uczyłam się trochę sama w domu- C++, CSS, HTML5... popróbowałam po trochu.. wiem że C++ jakoś do mnie nie przemawia, może to przez żmudny początek .. w każdym bądź razie skończyło się na tym, że zastanawiam się nad Pythonem i JavaScript. Analizuję to pod różnymi względami.

Powiem tak, te początki CSS i HTML5 bardzo mnie wciągnęły, jako, że mam dobry zmysł estetyczny podobało mi się to co robiłam i myślałam aby iść dalej w tym kierunku, czyli JavaScript. Ale z drugiej strony, gdzieś tam znajomi  z branży polecali mi też Pythona, co prawda nie robiłam wcześniej nic w Pythonie, ale kusi mnie żeby spróbować.

Analizuję kolejny aspekt. Który jest lepszy pod względem znalezienia pracy jako początkujący programista ? Z tego co widziałam to na śląsku jest kilka razy więcej ofert dla JavyScript niż Pythona, ale jak to wygląda w praktyce? Może Python staje się coraz bardziej popularny i niebawem też będzie więcej ofert?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 stycznia 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,950 p.)
Trudne pytanie, spróbuj obydwu i sama zdecyduj!  Do backendu wolałbym Pythona, do AI tylko Python, ale jeśli chodzi o web dev to dziś właściwie nie wypada nie znać JS. Można w nim wykonać wszystko jeśli chodzi o web dev, poznając np. NodeJS.

Z jobsami w pythonie w PL jest raczej słabo (jak na tak popularny język!), szczególnie dla juniorów.
komentarz 16 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Oj nie powiedziałbym że mało jest pracy dla pytonowców... ludzie od pythona i od np. ML sa bardzo poszukiwani... i kase też maja ładną.

 

A co do webu to dzisiaj to głównie js, html j css jest czesto dodatkiem a w wielu porządnych firmach masz osobnych ux designerow wiec ty masz tylko to zakodowac  html i css i najwieksza praca to interakcje i logika w js. A praca jest dla każdego z tych języków:)
komentarz 16 stycznia 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,950 p.)
Pisałem o Polsce i pracy dla juniorów w Py, dużo jest raczej dla osób z kilkuletnim doświadczeniem, a nie "świeżaków".
komentarz 16 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Dla juniorów tez jest tylko problem w tym ze wiele osób uważa, że mogą pouczyc się kilka tygodni czy zrobić kurs i być super programistami... niestety dzisiaj od juniora jednak sporo sie whmaga, to osoba, ktora może wejść w ficzery biznesowe i kodowa a nie uczyć się od zera...
komentarz 16 stycznia 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,950 p.)

To jedna sprawa, a druga, że takich ofert jest w ogóle bardzo mało (Polska / Python / Junior). Wiem bo trochę śledzę temat, wystarczy zajrzeć na oficjalne forum polskiej społeczności Pythona do działu "Python Jobs":  https://pl.python.org/forum/index.php?board=9.0

+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2020 przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
Mowisz ze CSS i HTML Cię wciągnęło, dlaczego by zatem nie kontynuować tego co zaczęłaś? Najlepiej robić to co sprawia Ci frajde a z czasem problem sam sie rozwiąże. Obecnie sam programuje zarowno w js jak i pythonie, kazdy wybor jest dobry, tylko wybierz jedno i sie przez jakis czas tego trzymaj :) jesli  chciala bys jednak  spróbować pythona polecam ten praktyczny kurs https://automatetheboringstuff.com/
0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2020 przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)
Hej Marzena,

Ja polecam ci uczenie się Pythona na Udemy.com.

Sam przerabiam teraz kurs Pythona tak, a jeden już skończyłem. Tutaj masz linki do tych kursów po polsku.

1. https://www.udemy.com/share/101WoWA0EdclhXRno=/

2. https://www.udemy.com/share/101ryCA0EdclhXRno=/

Są to naprawdę fajne kursy z zadaniami i odpowiedziami.

Pozdrawiam :-).

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 754 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,297 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2021 w Python przez Fablek Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 337 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...