• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena prostej strony

0 głosów
444 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2020 w Nasze projekty przez kubafila Nowicjusz (120 p.)

Cześć
W ramach nauki zrobiłem prostą stronę (tylko HTML i CSS) salonu fryzjerskiego. Proszę Was o ocenę całokształtu oraz kodu strony. Dopiero się uczę, więc każdy komentarz od bardziej doświadczonych osób jest dla mnie bardzo ważny.

Demo: https://kubafila.github.io/hairdresser-webpage/
Kod: https://github.com/kubafila/hairdresser-webpage

Dziękuję za opinię i poświęcony czas!

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2020 przez rafal.budzis Szeryf (85,900 p.)
Prosta strona, nie przekombinowana. Jest git! Ale warto zmniejszyć i wykadrować zdjęcia w jakimś programie graficznym. Przez ich wielkość strona bardzo długo się wczytuje na podstronie Załoga.
1
komentarz 14 stycznia 2020 przez kubafila Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za opinię!  ;D
Masz rację, to rozwiązanie da dużo lepszy efekt
komentarz 14 stycznia 2020 przez rafal.budzis Szeryf (85,900 p.)

Jak byś był ciekaw innych sposobów optymalizacji to zapraszam także na film ;) 

https://budzis.pl/Wpisy/Kursy/Optymalizacja-stron/Wydajnosc-stron-internetowych/

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2020 przez juske00 Początkujący (370 p.)
z ciekawosci, jak uzyskales efekt obrazkow w takich kolkach? :D

Każdy obrazek to div o ustalonej wysokości i szerokości. Potem dodałem takie właściwości CSS do divów: 

background-image: url( ścieżka do obrazu);
background-size: cover;
border-radius: 100%;

Mam nadzieję że pomogłem ;) 

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2020 przez 12332112332121 Dyskutant (8,270 p.)

Ogólnie jest super. Jedyne co mogę Ci pomóc jako ktoś, kto się na temacie prawie w ogóle nie zna to to, że jak przejdę do jakiejś zakładki, to w nawigacji się ona nie podświetla i nie za bardzo wiem, gdzie aktualnie jestem. Można by też dodać ikonki w nawigacji tak jak już zrobiłeś nad "fryzjer" i dodać tym elementom hovery w css. Kolejna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to brak linków do mediów społecznościowych. Jak by już się czepiać wszystkiego, to mógłbyś sprawić, żeby to menu było sticy (przyklejało się do górnej strony, gdy się trochę zjedzie w dół). Mam nadzieję, że pomogłem. Pamiętaj, że to wszystko mówię jako nie znający się na temacie, przeciętny zjadacz chleba. wink

1
Dziękuje za opinie ;D

Rzeczywiście w żaden sposób nie jest zaznaczone w menu miejsce w którym się znajdujemy
0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Prosta strona, wyglada na ok (nie mam czasu sprawdzic kody i seo/sem). Dalbym ten obraz poczatkowy w jakams ramke lub cos podobnego - moze jakis slideshow?

https://kubafila.github.io/hairdresser-webpage/about.html - o nas te zdjecia dalbym klikalne, powiekszajace sie na klik. NIepotrzebnie ladujesz DUZE (rozmiar - wielkosc na dysku) zdjecia.

Jak na strone zakladu fryzjerskiego jest ok, ja popracowalbym and grafika bo wiadomo klient u fryzjera wybiera wzrokiem.
1
komentarz 17 stycznia 2020 przez kubafila Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za opinie ;)

Poprawiłem zdjęcia - każde jest w tagu <picture>  i posiada 3 rozdzielczości, które responsywnie zmieniają się wraz z szerokością na jakiej wyświetlana jest strona.
komentarz 17 stycznia 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
tak, jest lepiej. Ale ja osobiscie dalbym je pomniejszone z tekstem obok nich i jezeli user sobie kliknie to sie powieksza na pelny ekran. Wygladaloby to MOIM zdaniem czytelniej i bardiej naturalnie (no i zgodnie z "moda").

ALe najlepiej podpytaj jakiegos speca od UI. Czesc ludzi pracuje w duzych firmach gdzie czescia zespolu sa UI desy, wiec moze ktos w wolnej chwili przekaze info i ktos cos podpowie. Powodzenia.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 779 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2018 w Nasze projekty przez Davidelo18 Użytkownik (660 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 377 wizyt
pytanie zadane 29 września 2018 w HTML i CSS przez Zuber Nowicjusz (230 p.)
+6 głosów
5 odpowiedzi 601 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2024 w Nasze projekty przez piotr_domanski Bywalec (2,490 p.)

93,600 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,085 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...