• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co na start?

0 głosów
262 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2020 w C i C++ przez Forcer Nowicjusz (180 p.)
Witam, próbuję z całych sił wejść w branże IT programowania. Pytanie moje jakiego języka się uczyć chodzi o taki który mi sie przyda mocno w pracy i który na początek będzie łatwiej go ogarnąć. Wiele ofert jest z JAVĄ no ale nie wiem czy jestem w stanie na 1 język go w dużej skali poznać. Ogólnie nie jestem standardowym laikiem pisałem skrypty w pawn do gry gta samp dużo czasu nad tym siedziałem więc takie podstawy jak pętle tablice zmienne nie są mi obce html i css także daję radę w tym banalne języki. Może Javascript czy lepiej sięgnąć juz w tą javę? Macie jakieś ciekawe blogi? lub inne źródła które mogą mi sie przydać będę wdzięczny.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2020 przez Benek Szeryf (94,170 p.)

Pytanie moje jakiego języka się uczyć chodzi o taki który mi sie przyda mocno w pracy (...)

Trochę dziwne, bo przecież od tego jaki język przyda Ci się w pracy zależy do jakiej pracy się dostaniesz. A to w sumie zależy od Ciebie, w które miejsca wyślesz CV.

To tak jakbyś zapytał, jaką kategorię prawo jazdy wyrobić, bo chciałbyś się przebranżowić na kierowcę. Dopóki nie wiemy, czy chcesz jeździć motocyklem, osobówką, ciężarówką, autobusem czy tramwajem, dopóty nie możemy Ci za wiele doradzić. Mam nadzieję, że łapiesz analogię.

komentarz 10 stycznia 2020 przez Forcer Nowicjusz (180 p.)
łapie. Ale mógłbyś doradzić np: tworzenie stron www jest raczej prostsze od aplikacji. Tylko rzecz w tym czy tworzenie stron www ma jakis sens? skoro istnieja juz portale które same takie strony generują. Mógłbym robić cokolwiek abym wiedział ze będzie z tego przyszłość. Np chcialbym byc freelancerem i taki początkujący ja co mógłby się nauczyć na początek żeby już działać w takiej konfiguracji. Nie mam żadnej wiedzy na co jest popyt teraz na rynku brak mi wiedzy i to mnie demotywuje bo chciałbym działać uczyć się ale nie wiem co dokładnie bo jak zacznę się javy uczyć i zajmie mi to 2 lata zaczym zacznę na tym zarabiać to za długo. Chciałbym coś podziałać za mniejsze pieniądze ale mieć motywację ze warto sie tego uczyć się rozwijać żeby był z tego pieniądz.
komentarz 10 stycznia 2020 przez Benek Szeryf (94,170 p.)

Tak, choć sam pracuję w innej dziedzinie IT, to tworzenie stron ma sens. Nawet na tym forum wiele razy była poruszana ta kwestia, wystarczy użyć wyszukiwarki.

brak mi wiedzy i to mnie demotywuje bo chciałbym działać uczyć się ale nie wiem co dokładnie

Podstawowa zasady programisty: jak masz problem, to:

1. odpytujesz wyszukiwarkę, np. most popular it technologies
  2. pytasz na forach

Zawsze najpierw 1., potem 2. Gdybyś zrobił 1. to byś już znał odpowiedź i nie tracił czasu na 2. Ale skoro już napisałeś, to pierwsze z brzegu wyniki wyszukiwań:

1. AI
  2. Big Data
  3. DevOps
  4. Blockchain
  5. IoT

Każda z tych technologii używa konkretnych języków i narzędzi. Użyj wyszukiwarki, poczytaj o tych technologiach i sprawdź, co Cię zaciekawi.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 447 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 3,638 wizyt
+1 głos
9 odpowiedzi 7,730 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...