• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Własny NAS - FreeNAS vs UnRaid - który lepszy?

Cloud VPS
0 głosów
1,687 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Chce złożyć NAS na Ryzenie quad core, 16 GB RAM i 5-6 dyskach HDD 3TB + jakieś SSD na cache. Tylko nie wiem czy wybrać FreeNAS czy UnRaid. Głównie różnice między tymi OS są takie:

FreeNAS jest darmowy i ma znakomity system plików ZFS, ale potrzebuje sporo RAM. Zero problemów licencyjnych, ale dyski muszą (powinny) być tego samego rozmiaru.

UnRaid kosztuje 90 dolców (do 12 napędów), potrzebuje mniej RAM i pozwala założyć macierz na dyskach dowolnego rozmiaru, a więc na zupełnie różnych dyskach (firma / model). UnRaid bootuje z pendrive-a, więc jeden dysk jest potrzebny mniej.

Nie wiem co wybrać (jako serwer NAS + wirtualizacja + zarządzanie kontenerami Docker + serwer WWW). Jaki OS?

To że UnRaid potrzebuje mniej RAM to niby zaleta, ale za 90 dolców dziś można dokupić 16 GB RAM :) To co podoba się w UnRaid, ze dyski mogą być różne, a ja mam dyski głównie 3 TB (jeden 4TB), ale od różnych producentów, z tego co słyszałem w systemach RAID powinny być identyczne dyski (???)- czy tak?

Poza tym te OSy wypadają dość podobnie, z tego co się zorientowałem.

Który byście polecili? I jaki dysk SSD najlepiej zastosować na cache? W UnRaid jest coś takiego jak Cache-Pool, gdzie korzysta sie z dwóch SSD.

Ktoś z Was korzysta z FreeNAS lub UnRaid?

Dzięki za sugestie!

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 940 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2017 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 908 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 56 wizyt
pytanie zadane 9 maja w Sprzęt komputerowy przez danio9918 Początkujący (470 p.)

93,463 zapytań

142,456 odpowiedzi

322,725 komentarzy

62,840 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...