• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Responsywność na urządzeniach mobilnych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
515 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2020 w HTML i CSS przez Damianek Obywatel (1,020 p.)
edycja 8 stycznia 2020 przez Damianek

Witam, chciałbym sprawić, aby strona internetowa była dostosowana do urządzeń mobilnych.

Mam jednak problem tego rodzaju, że w przypadku kodu, który napisałem wyłącznie zmniejszenie okna w przeglądarce powoduje pożądany efekt, natomiast na tabletach i telefonach to nie działa. W tym wypadku prosta zmiana koloru czcionki.

Poniżej kod HTML oraz CSS.

HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>

	<meta charset="utf-8">
	<title>T1</title>
	<meta name="description" content="T1">
	<meta name="keywords" content="T1">
	<meta name="author" content="T1">
	<meta http-equiv="X-Ua-Compatible" content="IE=edge">
	
	<link rel="stylesheet" href="main.css">

	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext" rel="stylesheet" media="all">
	
	
</head>

<body>
		
		<div class="container"> 
		
		<div class="east"><div class="in"> <h2> Test 1 </h2> <p> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec a eros ut tellus pulvinar aliquet. Donec molestie, felis egestas lobortis ultrices, quam arcu cursus justo, et convallis diam neque a nulla. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce posuere dolor vitae ante consectetur efficitur. Cras nibh sem, mattis sed posuere non, pharetra in ligula. Fusce consectetur, magna sed porta condimentum, ipsum diam rutrum ipsum, eget tempor diam lorem eget magna. In vel eros tristique enim faucibus varius ut vitae diam. In aliquet risus at velit rhoncus venenatis. Praesent tristique enim non ex imperdiet, sit amet feugiat quam facilisis. Nam volutpat nibh sed mauris luctus, in dignissim eros porttitor. Aenean tempor commodo purus in ultricies. Maecenas diam ex, consectetur sed odio non, tristique bibendum est.

		Maecenas condimentum, felis non tincidunt hendrerit, est nulla semper purus, a fringilla orci dui at orci. Etiam id augue a libero pulvinar efficitur vitae vel quam. Curabitur tempor dolor eu fringilla posuere. Cras ullamcorper iaculis velit vel suscipit. Nulla tempor leo cursus maximus ullamcorper. Suspendisse potenti. Ut dapibus purus et mauris tincidunt sollicitudin. Quisque bibendum in erat vitae tincidunt. Morbi sit amet mattis leo. Nunc euismod cursus diam, et placerat nunc faucibus sed. Morbi in sollicitudin eros. Pellentesque ultrices metus congue pretium blandit. Nullam ornare urna eu ornare vehicula. Nam non blandit ex.</p></div></div>
	
		<div class="west"><div class="in"> <h2> Test 2 </h2> <p> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec a eros ut tellus pulvinar aliquet. Donec molestie, felis egestas lobortis ultrices, quam arcu cursus justo, et convallis diam neque a nulla. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce posuere dolor vitae ante consectetur efficitur. Cras nibh sem, mattis sed posuere non, pharetra in ligula. Fusce consectetur, magna sed porta condimentum, ipsum diam rutrum ipsum, eget tempor diam lorem eget magna. In vel eros tristique enim faucibus varius ut vitae diam. In aliquet risus at velit rhoncus venenatis. Praesent tristique enim non ex imperdiet, sit amet feugiat quam facilisis. Nam volutpat nibh sed mauris luctus, in dignissim eros porttitor. Aenean tempor commodo purus in ultricies. Maecenas diam ex, consectetur sed odio non, tristique bibendum est.

		Maecenas condimentum, felis non tincidunt hendrerit, est nulla semper purus, a fringilla orci dui at orci. Etiam id augue a libero pulvinar efficitur vitae vel quam. Curabitur tempor dolor eu fringilla posuere. Cras ullamcorper iaculis velit vel suscipit. Nulla tempor leo cursus maximus ullamcorper. Suspendisse potenti. Ut dapibus purus et mauris tincidunt sollicitudin. Quisque bibendum in erat vitae tincidunt. Morbi sit amet mattis leo. Nunc euismod cursus diam, et placerat nunc faucibus sed. Morbi in sollicitudin eros. Pellentesque ultrices metus congue pretium blandit. Nullam ornare urna eu ornare vehicula. Nam non blandit ex.</p></div></div>
		
		</div>
	
		<div style="clear:both"> </div>
	
	

</body>
</html>

 

CSS:

body
{
    margin: 0;
    padding: 0;
    background-color: #FFF;
    color: #111;
    font-family: 'Open Sans', sans-serif;
    font-size: 17px;

}

p{
    
    text-align: justify;
    letter-spacing: 1px;
    line-height: 200%;

}

.east  {
    
    float: left;
    width: 30%;
    
}

.east .in    {
    padding: 10px;

}


.west {
    
    width: 70%;
    float: left;
}

.west .in {
    
    padding: 10px;

}





@media screen and (max-width: 900px){
    
.east {
    
    width: 100%;
    color: red;
    float: none;
}

.west {
    
    width: 100%;
    color: orange;
    float: none;
}

    
}

@media  screen and (max-width: 520px) {
    
.east {
    
    width: 100%;
    color: blue;
    float: none;
}

.west {
    
    width: 100%;
    color: green;
    float: none;
}

}

Czy robię coś źle?

komentarz 8 stycznia 2020 przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
Zastanów się w przyszłości nad bootstrap-em.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
komentarz 8 stycznia 2020 przez Damianek Obywatel (1,020 p.)
Dziękuje, masz rację właśnie o to chodziło.
0 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2020 przez Jackobs Bywalec (2,430 p.)
Zmień "max-width" na "min-width" i wszystko będzie ładnie działać.

A dlaczego tak jest to musisz doczytać.
komentarz 8 stycznia 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
To nie ma totalnie nic wspólnego z problemem i wynika po prostu z innego podejścia do responsywności.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 827 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 364 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w HTML i CSS przez BlaBlaCar Początkujący (440 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...