• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przechowywać zapisywane zdjęcia jakie będą ładowane na stronie?

Cloud VPS
0 głosów
671 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2020 w PHP przez Anon LVL 1000 Użytkownik (690 p.)
Witam,
Ostatnio czytałem o tym, że nie powinno się przechowywać zdjęć w bazie danych jak i innych danych binarnych dlatego chciałbym się zapytać gdzie mógłbym przechowywać takie zdjęcia na stronie w sensie że jak bym je uploadował przez przykładowy CMS to w jaki sposób mogę je zapisywać? Jak nie w bazie danych to na jakimś hosting np cloudinary jaki udostępnia swoje api lub imgur i właśnie potem te zdjęcia na podstawie zwróconych danych z API mam wyświetlać na stronie? Potem słyszałem nagle o uploadowaniu zdjęć przez FTP np by zapisywały się do danego folderu z assetami co o tym sądzicie?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Generalnie mogą być dwa rozwiązania - cloud lub Twój serwerek. Jeśli cloud to jest ich parę, np. firebase wystawia API do uploadu plików i ich storage wraz z API do pobierania danych. Możesz też pliki zapisywać u siebie na serwerku co często może być lepsze, masz większą kontrolę nad tym, pewnie lepszą wydajność itp. (choć z wydajnością to różnie bywa, ale masz większe możliwości konfiguracji serwerka).

W bazie zapisujesz sobie tylko np. id usera i nazwę pliku (plus jakieś ewentualne dane dodatkowe, daty itp. itd.), a same pliki znajdują się w jakiś folderach na dysku. Nazwy mogą być w tym momencie jakimiś hashami, można też wykorzystać do tworzenia nazwy coś z uuid itp. aby zachować unikalność nazw, a nazwę usera zawsze możesz sobie zapisać w bazie jeśli chciałbyś mu ją wyświetlać. Drugie rozwiązanie, czyli własny storage jest też wg mnie nieco bezpieczniejszy np. pod kątem ewentualnych próśb o trwałe usunięcie danych RODO (często nazywane CUD, clear user data) itp.
0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2020 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)

Skoro masz hosting/serwer gdzie stoi apka to trzymaj tam zdjęcia. Nie potrzebujesz do tego żadnego serwera ftp. Zdjęcie przychodzi, przenosisz je do odpowiedniej lokacji, zmieniasz nazwę na hash albo uuid i tyle. W bazie zapisujesz ścieżkę do pliku. Relatywną! 

Podobne pytania

+2 głosów
5 odpowiedzi 11,971 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 205 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 224 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2020 w PHP przez gambi Początkujący (350 p.)

93,467 zapytań

142,460 odpowiedzi

322,734 komentarzy

62,847 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...