• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język programowania na przyszłość?

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
816 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Arcix Nowicjusz (180 p.)
Witam,

Mam aktualnie 13 lat i chciałbym moją przyszłość wiązać właśnie z programowaniem. Programuje od jakiś 4 lat, ale miałem 2 letnią przerwę, więc uczę się praktycznie na nowo. Kilka miesięcy temu nauczyłem się podstaw JavaScriptu, i spodobał mi się ten język, lecz w ofertach pracy najczęściej jest powiązany z html'em, css, czyli krótko mówiąc frontendzie. Ja bym wolał backend, więc jest Node.js. Ale czy za te ~6 lat node.js będzie jeszcze używany? Czego polecacie się uczyć? Mam jeszcze dużo czasu, ale po co go marnować?

Z góry dziękuję :)
komentarz 2 stycznia 2020 przez Velta Maniak (52,910 p.)

Ale czy za te ~6 lat node.js będzie jeszcze używany? [...] Mam jeszcze dużo czasu, ale po co go marnować?

Równie dobrze możesz się rozglądać za językami dedykowanymi komputerom kwantowym, bo przecież za jakiś czas mogą stać się standardem w użytku.

Dobierz technologie i trzymaj się tych, w których dobrze Ci się rozwiązuje wszelkie lub ukierunkowane w pewnej dziedzinie problemy. Nie ma co patrzeć w przyszłość.

komentarz 2 stycznia 2020 przez Arcix Nowicjusz (180 p.)
oki, dzięki

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Jeśli poznasz dobrze jeden język i będziesz umiał się odnaleźć w wielu problemach to poradzisz sobie w każdym innym. Ucz się tego, który sprawi Ci przyjemność, JS jest w sumie fajnym wyborem, bo mając jeden język możesz pobawić się zarówno we froncie jak i w back-endzie i potem sobie wybrać.
Dziękuję, jak nikt nie napisze czegoś fajnego, dam najkę :)
1
komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Jesteś jeszcze bardzo młody i do pracy zawodowej masz sporo czasu więc możesz śmiało eksperymentować... a tak sobie myślę, może zaciekawiło by Cię raspbery PI czy inne tego typu zabawki? Z tego co wiem to w JS też można je programować, takie trochę połączenie programowania może z jakąś elektroniką itp. :)
raspberry pi ma tata i czasami mu pomagałem, jeżeli chodzi o programowanie (tata nie pracuje zawodowo, tylko dla hobby ma raspberry), ale teraz już nie ma za bardzo co robic, mam arduino i porobiłem tam kilka rzeczy, np. budzik z aplikacją mobilną w React Native, i to mi się badzo spodobało, ale już mi się pomysły niestety wyczerpały.
0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez Seqak Początkujący (420 p.)
Cześć,

Pozwolisz, że zacznę od końca Twojego wpisu. Jestem przekonany, że żaden czas poświęcony na naukę i rozwiązywanie problemów, nie będzie stracony. Z programowaniem jest tak, że jak się go nauczysz i zrozumiesz abstrakcyjne podeście do pisania kodu i świadomie poznasz z czym to się je, to przejście na inny język nie będzie aż takim wyzwaniem.

Dodatkowo, trzeba pamiętać, że technologie rozwijają się tak szybko, że pytanie co będzie za 6 lat jest odrobinę naiwne. Jestem przekonany, że po prostu musisz pisać kod, w jakim języku to nie jest ważne. Pewnie sam go do wieku produkcyjnego zmienisz ze dwa razy :) Pamiętaj też, że przychodzi taki moment, że w pracy prawdopodobnie trafisz na inne języki, w których będziesz musiał się nauczyć pisać. Raczej wyjątkiem jest, że ktoś się uczy jednego języka na całe życie i nie ma styczności z innymi. Przynajmniej w dzisiejszych czasach.

Jeśli interesuje Cię pisanie rzeczy webowych, więc dobrze znać podstawy HTML i CSS, szczególnie że nauka tego jest stosunkowo łatwa i przyjemna. Mogę się założyć, że prędzej czy później będziesz musiał ich użyć, choćby do swojego projektu w ramach nauki (nawet jak będziesz używał gotowych template'ów ).

Pisz kod, próbuj nowych rzeczy i przede wszystkim baw się kodem, żeby tworzyć fajne rzeczy. Jestem przekonany, że nauka z podejściem, gdzie przy nauce czerpiesz też zabawę jest o wiele bardziej efektywna, niżeli parę osób poradziłoby Ci wybrać np. JAVA i się uczyć bo się będzie opłacało. Takie podejście jest według mnie bez sensu, szczególnie, że masz jeszcze czas i możesz próbować wszystkiego na spokojnie.

Naprawdę polecam, poszukać czegoś co będziesz po prostu chciał napisać: plan lekcji, czy program, który będzie za Ciebie rozwiązywał zadania z matmy itp. Uwierz mi, że nie ma sensu narzucać sobie rzeczy na siłę.

Powodzenia i trzymam kciuki! :)
dziękuję bardzo :D

Podobne pytania

93,653 zapytań

142,574 odpowiedzi

323,089 komentarzy

63,170 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...