• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sprawdzenie czy dana klasa była użyta na stronie.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
317 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2020 w JavaScript przez Solec Nowicjusz (120 p.)

Cześć.
Mam pytanie, jak sprawdzić czy na stronie została użyta klasa o nazwie np: true i na tej podstawie wyświetlić kawałek kodu HTML. 
Czyli jeżeli jest div z class="true" to mogę użyć ifa:

if (xxx) 
{ jakiś html }

Pozdrawiam 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
const isElementActive = document.querySelector('.klasa-css');

if (isElementActive) {
  // kod dla true
}

querySelector zwróci Ci referencję do elementu DOM albo null gdy nie znajdzie takiego elementu.

komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
i teraz po prostu w bloku dla true możesz aktywować css odpowiedzialne za pokazanie tego innego fragmentu html albo wygenerować go dynamicznie itp. zależnie od potrzeb.
komentarz 2 stycznia 2020 przez Solec Nowicjusz (120 p.)

@Tomek Sochacki, 
Nie umiem tego zastosować. Mam takie coś i nie bardzo mi wychodzi. 
https://codepen.io/grzegorz-solecki/pen/mdyBNqX

komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
no to nadaj temu divodi na starcie klasę css, która ustawi display: none, a gdy JS znajdziesz klasę "true" (swoją drogą beznadziejna nazwa klasy...:( ) to po prostu przypisz div klasę zmieniającą display na np. block.

Poczytaj na MDN o classList, masz tam wg mnie 100% potrzebnych informacji z przykładami.
komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
możesz nawet użyć po prostu metody classList.toggle z drugim parametrem.
–2 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez adam_jankowski Mądrala (5,970 p.)
Polecam użyć biblioteki jQuery :)
komentarz 2 stycznia 2020 przez Solec Nowicjusz (120 p.)
Nakierujesz mnie jakąś?
komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
serio... ładować całą libkę tylko po to, by sprawdzić czy w DOM istnieje element z jakąś klasą CSS :)?
komentarz 2 stycznia 2020 przez adam_jankowski Mądrala (5,970 p.)
Jquery jest bardzo wszechstronna biblioteka I w większości przypadków na każdej stronie używa się biblioteki jQuery. Jeśli o niej nie słyszałeś polecam obejrzeć 5 odcinek kursu JS Pana Zelenta
komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

w większości przypadków na każdej stronie używa się biblioteki jQuery

heh... nie mowię, że jest zła bo robi swoją robotę, ale nie widzę kompletnie sensu ładowania biblioteki dla jednego prostego zadania... może od razu Angulara :) ?

a jQuery znam, pracowałem z nią spory czas temu, jest ona dostępna by default w wielu frameworkach itp. ale nie oznacza to, że jest to taki punkt obowiązkowy... Może się zdziwisz, ale pracuję z wieloma apkami i w żadnej nie mamy jQuery bo jest to po prostu zbędne... Ale z kolei z wielu gotowych CMS jest ona dostępna obowiązkowo (CMS tego wymaga) i nie ma sensu wtedy usilnie z tego rezygnować...

Ale co by nie mówić to wg mnie najpierw należy dobrze rozpoznać jakie ficzery biznesowa ma mieć aplikacja i jakie są plany jej utrzymania i dopiero wtedy podejmować decyzję o technologiach... W pracy też od razu zakładasz, że w każdym projekcie musi być jQuery czy inna libka :) ?

komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Jeśli o niej nie słyszałeś polecam obejrzeć 5 odcinek kursu JS Pana Zelenta

a to czy ten kurs jest jakimś wyznacznikiem tego co jest najlepsze w programowaniu JS :) ? Akurat do tego kursu mam osobiście sporo zastrzeżeń, ale to nie temat na dyskusję tu na forum.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w PHP przez makoso Mądrala (7,380 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 133 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2016 w PHP przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...