• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux dla programistów - dlaczego?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
3,475 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)
Hej!

Bardzo często słyszę opinię, iż Windows jest ogólnie ,,do gier i codziennego użytkowania", a programiści używają Linuxa. Dlaczego? Czy ktoś używający Linuxa może się wypowiedzieć, co dokładnie różni te dwa systemy?

I nawiasem: linux ma różne wersje, najczęście przewija się Linux Mint i Ubuntu. Na jakiej podstawie są one wybrane?
5
komentarz 1 stycznia 2020 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Ja korzystam z Linux Mint, ponieważ jest bardzo podobny wyglądem do Windowsa 10 (mam dual-boot, dwa systemy). Ogólnie na linux'ie mam gotowe narzędzia różnego rodzaju, w terminalu można w kilka sekund pobrać i zainstalować jakąś aplikację. Linux jest bardziej zgrany z innymi urządzeniami. Jeden pakiet i już masz większość sterowników do drukarek, gdzie na Windowsie musiałeś instalować sterowniki z płyty dołączonej do opakowania.
komentarz 1 lutego 2022 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Ogólnie korzystam z Windows ale odnajduje się również w środowisku linux jakiś czas temu z niego korzystałem i w sumie nadal korzystam nawet często. A odnośnie pytania to chodzi o to że Windows nie ma tylu narzędzi jak linux które przydają się przy programowaniu(chodzi głównie o wiersz poleceń z którego można wszystko zrobić(zainstalować program, usunąć go itp.). Między innymi przez to też ze większość narzędzi które ludzie tworzą lub bibliotek itp. są tworzone pod lunuxa ponieważ ma on inne jądro i ogólnie środowisko z innymi składnikami które są wygodniejsze ponieważ twórcy różnych dystrybucji linux i samego jądra główne chyba dlatego że robili je z myślą ze największą grupą odbiorców tego wydania systemu będzie osoba która jest w jakim tam stopniu związana z IT(programowanie, pentesting itp.). Dlatego między innymi żeby coś zainstalować na linux to trzeba umieć obsługiwać terminal(nie zawsze oczywiście).

Ale na Windows też można programować i to nawet wygodnie ponieważ Windows też myśli o osobach które używają tego systemu do programowania i tworzą w tym celu narzędzi(ułatwienia) m.in. ustawienia dla deweloperów, maszyny WSL, dużą ilość narzędzi do programowania, środowisko Visual Studio 2022, 2019, 2017 itd. i wiele innych co pozawala osoba trzecim z innych firm jak i też prywatnych osób tworzyć własne narzędzia na system Windows.

Ja korzystam z Windows już od Windows 7 przez Windows 10, Windows 10(również Insider), kończąc na Windows 11 obecnie, ale również używałem tych starszych wydań i mi tam się dobrze pracuje na Windows.

A odnośnie komentarza powyżej od @MsMaciek123 instalowania sterowników z płytki to nie, nie trzeba instalować z płytki ponieważ większość produktów ma już zaimplementowane repozytoria dołączone do Windows Update tylko ze trzeba kliknąć opcje Pokaż więcej aktualizacji i w tedy pokazują się wszystkie nie zainstalowane sterowniki na urządzeniu. To tak dla informacji.  

Oczywiście to moja prywatna opinia i nie każdy się z nią musi zgadzać.

12 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2020 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Przede wszystkim Linux jest systemem open source, czyli kod jest powszechnie dostępny. Jest on tworzony przez społeczność, więc każdy może poprawić błędy i udostępnić na otwarto źródłowej licencji. Kolejną rzeczą jest fakt, że Linux jest systemem darmowym i ma wiele różnorakich dystrybucji, dzięki czemu można wybrać taką jak nam najbardziej odpowiada. A Windows ma swoje wady i sporo błędów, gdzie niektóre sięgają jeszcze czasów Windowsa XP :).
Ludzie wybierają najczęściej Ubuntu lub Linuxa Mint, ponieważ są ona proste dla osób, która dopiero zaczynają swoją przygodę z Linuxem.

Linux ma wiele zalet. Najważniejszą jest aktualizacja wszystkich aplikacji i komponentów systemu jednym programem, a nie jak to jest w przypadku Windowsa, gdzie każdy program trzeba aktualizować osobno, co czasem jest frustrujące.

Osobiście obalam mit, że Linuxa używają tylko programiści, wielu ludzi korzysta z niego każdego dnia. Szybko można się do niego przyzwyczaić i znaleźć zamienniki dla wielu Windowsowych programów, ale wiele z nich jest też dostępnych na Linuxa.

Jak coś jest niejasne zachęcam do zadawania pytań.
1
komentarz 2 stycznia 2020 przez Scheduler Mądrala (6,950 p.)

A Windows ma swoje wady i sporo błędów, gdzie niektóre sięgają jeszcze czasów Windowsa XP :).

Czasy XP? Ostatnio(jakieś pól roku temu, może więcej) znaleźli błąd pozwalający na podniesienie uprawnień kodu z poziomu użytkownika do systemu i komunikację między procesami(właściwie to zmiana uprawnień polega na wysłaniu kodu za pomocą obiektu com). Całość ma korzenie w 95.

komentarz 2 stycznia 2020 przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)

@SimiVoid,
 Dzięki za tak obszerny komentarz, mam kilka wątpliwości:

-Czy Linux oprócz większej możliwości ingerencji w sam system daje jakieś dodatkowe możliwości programiście?

-Czy linux naprawdę jest taki ,,toporny" w użyciu, a większość rzeczy trzeba samemu skonfigurować?

-Skąd ludzie uczą się korzystać z linuxa? W przypadku Windowsa większość jest zaautomatyzowana, i nawet laik potrafi dać sobie radę. Widziałem kilka tutoriali, jednak większość jest niekompletnym zlepkiem informacji, a niektórzy twórcy sami powinni poszukać jakiegoś rzetelnego źródła wiedzy.

1
komentarz 2 stycznia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Jak sobie zainstalujesz toporną dystrybucję, to będziesz miał system toporny w użyciu ;) Są dystrybucje dla ludzi typu Mint czy Ubuntu, których używa się praktycznie tak samo prosto jak Windowsa. Oczywiście są rzeczy, gdzie trzeba podłubać w terminalu, no ale taki urok tego systemu ;)
+2 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 1 stycznia 2020 przez Dorion300
Linux jest całkiem dobry do cross-kompilacji, z Windowsa skompilowanie na czegoś innego (np. na linux lub urządzenie przenośne) jest strasznie upierdliwe.

Ciężko ot tak znaleźć aktualne binnarki kompilatora na dany target, a tak to na linuksie wpiszesz polecenie "apt install gcc-arm-linux-gnueabihf" i po problemie. (Na Archu więcej zabawy ale i tak bez problemu znajdziesz i zainstalujesz)

Ale tak po za tym to proces pracy przebiega tak samo.

Zależy także wiele w jakim języku programujesz i jakie środowisko programistyczne wolisz.
Ja na przykład lubię pisać w Visual Studio 2019 który jest tylko dostępny na Windowsie.

Używam oba systemów (Win/Manjaro) i w nich programuję, Poza cross-kompilacją nie odczułem żadnej różnicy.

Ale możliwe że np. odczujesz problemy programując na Windowsie, gdy zainstalujesz np. jakiś program to nie zawsze jest on dostępny z konsoli i musisz ręcznie go dodać.

Na Linuksie łatwiej wszystko zainstalować i utrzymywać aktualną wersję programu. (zazwyczaj)
Mam nadzieję że inni też się w tej sprawie wypowiedzą.

Jeśli chodzi o dystrybucje (Linux Mint, Ubuntu, Debian) to po prostu tak jakby "opakowany Linux" tylko że w różny sposób.
Wszystkie te dystrybucje mają kernel linuxa, różnią się jedynie programami/wyglądem/bazą pakietów.
Jeden będzie miał środowisko graficzne XFCE i tylko podstawowe programy niezbędne do pracy a drugi będzie przypakowanym systemem ze środowiskiem graficznym GNOME z masą dodatkowych sterowników, starożytną ale stabilną wersją linuxa (rdzeń) i dopakowaną bazę danych pakietów które mimo iż są stare z zeszłego roku to są one stabline.
Dystrybucje są wybierane na podstawie własnych upodobań, dla przykładu prawdziwy Linuksiarz nienawidzi systemd, więc będzie wolał jakiś MX Linux.
Na początek polecam jakąś popularną dystrybucję, łatwiej będzie ci znaleźć pomoc i łatać błędy podczas użytkowania.
komentarz 2 stycznia 2020 przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)

Na początek polecam jakąś popularną dystrybucję, łatwiej będzie ci znaleźć pomoc i łatać błędy podczas użytkowania.

Słyszałem trochę opinii, które mówiły, że linux jest ,,pełen opcji do ustawienia" i tylko programista/informatyk/człowiek obznajmiony z systemem da sobie radę, a i tak poświęca dużo czasu. Czy systemy linuxowe są naprawdę tak toporne, i większość rzeczy trzeba ustawiać (oczywiście w porównaniu do WIndowsa, który mimo wszystko sam posiada trochę błędów)? 

 

1
komentarz 2 stycznia 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
W popularnych dystrybucjach które są przeznaczone dla użytkowników z mniejszymi doświadczeniem często mają dodatkowe funkcje które pozwalają łatwiej zarządzać systemem operacyjnym.

Przykładem może być program mhwd z dystrybucji Manjaro.

Aby zainstalować np. aktualne sterowniki do nvidii bez żadnej dodatkowej konfiguracji wystarczy wpisać:
sudo mhwd -a pci nonfree 0300

Następnie uruchamiasz ponownie komputer i masz najlepsze dostępne sterowniki non-free wybrane przez program. (jest jeszcze wersja z interfejsem)
(na windowsie musiałbyś ręcznie pobrać aktualną/odpowiednią wersję i ręcznie zainstalować)

No, są jeszcze te dystrybucje na których takich udogodnień nie wprowadzają.

Na Archu jak dobrze pamiętam to po wpisaniu "pacman -S nvidia" musisz wybrać odpowiednią wersję z dopasowaniem do wersji kernela ale mogę się tu mylić.
A także jeszcze skonfigurować.

No, ale to różnie wygląda.
Jedni mają problem z Windowsem bo mają jakiś bluescreen, a ja miałem problem z aktualizacją Xubuntu do nowszej wersji (po restarcie była jedynie myszka i tapeta, nic nie mogłem zrobić), czy też męczeniem się z ręczną instalacją pakietu gdyż w repozytorium jest jakaś stara wersja z 2011 roku. (aktualna z 2016 roku)

Gdybym zliczył problemy to miałem więcej problemów z Linuksami niż z Windowsem mimo iż głównie używam Windowsa.
No, ale to każdy ma inne doświadczenia.
+1 głos
odpowiedź 1 stycznia 2020 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,330 p.)
edycja 1 stycznia 2020 przez Kamil Naja
Ubuntu - łatwe aktualizacje, system jest znacznie prostszy w obsłudze niż Win10, super konsola, łatwe instalowanie potrzebnych programów. W sieci można znaleźć poradniki do konfiguracji niemal wszystkiego. System ma po zainstalowaniu większość rzeczy, których potrzebuję, niewiele trzeba usuwać. Korzystanie z Linuxa wymaga trochę nauki, jednak wszystko jest logiczne.

Windows ma tę wadę, że czasem jakieś dziwne procesy systemowe zabierają mnóstwo pamięci i komputer przez to traci wydajność. Obecny sposób aktualizacji systemu w Windows jest dla mnie niedopuszczalny (komunikaty o tym, żeby nie wyłączać komputera). Microsoft dorzuca do systemu mnóstwo śmieci  - programy typu XBox, Minecraft. Gdy się je usunie, po aktualizacji znowu wracają. Bardzo mi się nie podoba też to, że ustawienia systemowe znajdują się w kilku miejscach.
+1 głos
odpowiedź 1 stycznia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Dlatego Linux że jest lepszy pod każdym względem - szybszy, wydajniejszy, bezpieczniejszy, brak nachalnych reklam  itd...

Dlaczego Windows do gier? Bo gry są pisane w zasadzie tylko pod Windowsa. Pod Linuksa nikt gier nie pisze.

Dlaczego Ubuntu albo Mint? Bo laik łatwo je zainstaluje i okiełzna. Trochę lepsze dystrybucje bywają już mega trudniejsze w instalacji i nie są popularne wśród początkujących.
+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez lobo.guru Obywatel (1,920 p.)
Człowiek słyszy to, co mówią tam, gdzie ucho przyłożyć. Ja dla odmiany bardzo często słyszę, że jak dla programisty, to tylko Mac.

Programista to jest tak pojemne pojęcie, że kwestia tego, co programujesz. Jeśli programujesz coś, co będzie działało na serwerze linuksowym, to pewnie najlepiej linuksa albo maka, bo odtwarzania uniksowego środowiska pod Windows bywa trudne. Ale jak programujesz aplikacje desktopowe dla Windowsa, to chyba dość średnio pod linuksami lub makiem, no nie?

Dla odmiany, jak programujesz frontend, to mak jest dla kreatywnych.

W mojej opinii, o ile nie programujesz aplikacji dla Windows, to mak jest najlepszym wyborem, bo łączy środowisko uniksowe z prostotą działania, stabilnością i wygodą. Ale to już kwestia osobnicza i tak naprawdę tego, co chcesz programować, jakich narzędzi używać.

Ja wiem, że ja w życiu nie chciałbym pracować z linuksami, chyba że by mnie do tego zmusiła naprawdę podbramkowa sytuacja. Ale ja nie jestem programistą i mi się żyje bardzo dobrze z Windows i dość dobrze z makiem, a z linuksami mam wieloletnie negatywne doświadczenia.
komentarz 2 stycznia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Mac to taki Linux dla leniwych i bogatych... Ani lepszy ani gorszy.
komentarz 2 stycznia 2020 przez Napotkana Osoba Nowicjusz (220 p.)

@lobo.guru,

Hej, dzięki za opinię. O jakich negatywnych doświadczeniach związanych z użytkowaniem linuxów mówisz?

komentarz 2 stycznia 2020 przez lobo.guru Obywatel (1,920 p.)
edycja 2 stycznia 2020 przez lobo.guru
@manjaro: Tak mówią ci, którzy nie używali Maka. Też tak mówiłem, póki nie kupiłem sobie i się nie wciągnąłem. Mak po prostu działa, sprawnie i szybko. Choć ma tę wadę, że nie ma na niego części potrzebnego mi oprogramowania i do tego ma kiepską klawiaturę. Najwięcej czasu spędzam z Windows, bo od czasu Windows 10, a w szczególności wersji z 2019 r, jestem tym systemem bardzo zachwycony i wszystko działa mi stabilnie, sprawnie i bez żadnych problemów. Więc odłożyłem trochę maka w odstawkę, bo ta klawiatura w maku mnie męczy, za płaska jest i palce bolą.

@Napotkana Osoba

Niestabilne działanie i ciągłe wywrotki programów, ciągłe problemy z aktualizacją, brak potrzebnego oprogramowania, kłopoty z drukarkami, kłopoty ze sterownikami do urządzenia mobilnego, konieczność posługiwania się CLI, rozlazły interfejs.

Mam to w pracy w pracowni i cieszę się, że dostałem w styczniu kilka tysięcy i już kilka maszyn zmienię na normalne, windziane.

Jak ktoś lubi cierpieć, to zdecydowanie polecam linuksy. Ja byłem linuksiarzem w latach 2003-2008, a potem jeszcze korzystałem z tego systemu przez kilka następnych lat. I im jestem starszy, tym bardziej mi się nie chce walczyć, bo po co? W imię hippisowskich zasad?

To co napisał manjaro, wcale nie brzmi dla mnie źle. Bycie leniwym i bogatym to dla mnie tylko komplement. Skoro stać mnie na zakup maka, to wolę kupić maka i ten czas „zaleniwiony” spędzić z rodziną albo korzystając inaczej z życia.

Linux jest bardzo drogim systemem, chyba że twój czas nie jest nic wart. Wtedy tak – linuksy są za darmo.
3
komentarz 2 stycznia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

@lobo.guru to co opisałeś w swoim Maku to ja mam w Linuksie. Zresztą w Linuksie mam dużo więcej czego pewnie większość nie zrozumie - prywattność Też mi tu wszystko działa w 100% sprawnie i szybko. I z pewnością szybciej niż w Maku bo sam kontroluję swój system i mam to co porzebuję. W Maku tak jak w Windowsie "uszczęliwiają" Cie na siłę różnym shitem którego nie potrzebujesz, albo takim które Cie szpieguje ;) Mak to dobry system bo to jest UNIX ale Apple już jest dla mnie nie do zaakceptowania.

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
edycja 2 stycznia 2020 przez mokrowski
https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_triviality

Z całą pewnością na tak trywialne pytanie dostaniesz wiele odpowiedzi :)
0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez Scheduler Mądrala (6,950 p.)
Linux ma kilka dużych zalet. Zwykle programiści to trochę osoby bardziej ogarnięte, więc o nich wiedzą. W linuxach zwykle nie ma telemetrii, mają stosunkowo mało luk i błędów, jest to klon unixa, ma paczki i chyba najważniejsze: licencja GNU GPL.
0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2020 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Ja mam aplikację internetową na serwerze VPS a taki server Linuxowy kosztuje 10 do 14 złotych miesięcznie. Za windowsowy w Polsce zapłacisz 40 złotych. Dlatego pasuje mi Linux
komentarz 3 stycznia 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
I chyba dlatego Linux jest tak popularny wśród programistów, ponieważ jest darmowy w porównaniu z Windowsem. Większość serwerów stoi na Linuxie. Czyli za popularnością Linuxa stoi ludzka chciwość i tyle :)
komentarz 4 stycznia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
No bo za Microsoftem, z jego licencjami na stanowisko czy OEM, i Apple, z jego legendarnym wręcz dymaniem na kasę swoich klientów, wcale nie chodzi o chciwość ;)
komentarz 4 stycznia 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Każdy kij ma dwa końce... Microsoft w sumie sam zniechęcił do Windows Server właśnie dlatego, że był chciwy. Gdy nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. A inne aspekty na popularność Linuxa raczej miały mniejsze znaczenie. W sumie to Windows króluje na komputerach osobistych i dziwne aby pisać programy na Linuxie, bo platforma docelowa to i tak zapewne Windows.
komentarz 4 stycznia 2020 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)

@JakSky,
Mylisz chciwość z oszczędnością. Ludzie w Polsce nie mają środków do życia i ledwo wiążą koniec z końcem. ZUS pozbawił rent ponad milion osób
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/3440,zus-przyznaje-coraz-mniej-rent.html
i efektem jest wzrost zgonów
https://dziennikzachodni.pl/drastyczny-wzrost-zgonow-polakow-tak-zle-nie-bylo-od-czasow-ii-wojny-swiatowej/ar/13862836
jednocześnie ludzie uzależnieni od posiadania mają coraz więcej pieniędzy. W Polsce kilkadziesiąt osób ma więcej niż miliard złotych, ale nie wydadzą ich na cele społeczne.
https://www.wprost.pl/tygodnik/10226061/lista-100-najbogatszych-polakow.html
Jednocześnie bezdomni śpią na ławkach bo nie mogą dostać się do pustostanów
https://kurierlubelski.pl/bezdomni-w-lublinie-miasto-barykaduje-domy-przed-dzikimi-lokatorami/ar/9106376
Za czasów PRL nie było bezdomnych, mieszkanie można było dostać na własność za 10% jego wartości

komentarz 4 stycznia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

W sumie to Windows króluje na komputerach osobistych i dziwne aby pisać programy na Linuxie, bo platforma docelowa to i tak zapewne Windows.

Źle na to patrzysz. Dużo oprogramowania pisane jest w Javie, PHP czy JS, gdzie platforma systemowa nie ma aż takiego znaczenia. Gdyby nawet mówić o konwencjonalnych aplikacjach desktopowych pisanych w C/C++, to są przecież biblioteki multiplatformowe, które skutecznie izolują programistę od platformy systemowej.

0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Nie szukaj opini tylko zainstaluj minta i sam zobacz czy Ci pasuje. Nie kaz wrozyc innym tylko wez sie do roboty i zapoznaj z tym systemem.

Linux to system otwarty, ktory wdzieki temu zaawansowany uzytkownik ma pewnosc ze dziala tak a nie inaczej (czyli np tails nie sledzi jak windows). Nalezy pamietac, aby instalowac wszystko z glowa bo niektore programy pod lina czy nawet dystrybucje powstaja z rak programistow M$. NIe mowie, ze to zle tylko mozna sie rozczarowac, ze kiedys ten progrma dziala  tak a dzisiaj dziala juz inaczej - no ale ktos to musi sponsorowac :) A jak dajesz kase to wymagasz...
0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2020 przez mcwe8x Początkujący (460 p.)
Tak w dużym uproszczeniu pisząc:

1)Linux jest systemem open Source - Można robić wszystko w tym systemie nie ma  żadnych blokad.

2)Windows lubi się wysypać z dnia na dzień tak o.

3)WIndows jest uważany za system pod gry, ponieważ większość użytkowników ma Windowsa.
komentarz 4 stycznia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

2)Windows lubi się wysypać z dnia na dzień tak o.

Serio? Z Windowsami mam do czynienia od wersji 3.11 i licząc od XP nigdy tego typu historie mi się nie zdarzały (nie licząc padniętych dysków/grafik).

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Utarło się tak że Windows jest do zabawy a Linux to trudny do nauki system dla profesjonalistów. Pragnę zwrócić uwagę że czas w komputerze jest liczony od powstania Unixa czyli 1 stycznia 1970 roku. Stworzenie Unixa było elementem przełomowym w śród użytkowników komputerów. Unix to bardzo przemyślany system stworzony przez profesjonalistów dla profesjonalistów. Na jego budowie wzorowało i wzoruje się wiele systemów. Windows początkowo był po prostu środowiskiem graficznym na system DOS. Do dziś ma wiele za przeszłości z systemu DOS. Tak to jest jak budujesz na piasku a nie na skale :)

Linux to nic innego jak Unix napisany przez Linusa Torvardsa. Dzięki pewnym zasadom wspólnym dla systemów z rodziny Unix systemy te uchodzą za bezpieczne, najważniejszą z nim jest to że nie pracujemy cały czas jako użytkownik uprzywilejowany (super user - sudo) a jako normalny. By cokolwiek zainstalować, zmienić w systemie musimy się przełączyć na roota. W systemie Windows podobne mechanizmy wprowadzono znacznie później. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo Linuxa wcale nie jest tak różowo. Owszem jest opensource ale czy aby tak każdy patrzy is sprawdza jego kod.

Nie mam nic do Windowsa, jednak prawdą jest to że system powstał w okresie rosnącej popularności komputerów osobistych. Komputerów dla szarego smitha, czy kowalskiego, taki użytkownik oczekiwał łatwości w obsłudze i mnogości aplikacji. Windows właśnie to zapewniał. Nie interesowała go stabilność. Linux przez swój interfejs głównie CLI a nie GUI nie był interesujący dla szarego zjadacza chleba. Powiem więcej Windows zatacza koło i zmierza w stronę Unixa, Windows 10 np. ma powłokę BASH. Po za tym Windows długo miał swój język skryptowy, całkowicie nie zgodny z standardem systemów Unix.

Oczywiście musisz rozgraniczyć co chcesz programować bo jeśli chcesz używać C# i programować aplikacje właśnie w tym języku to tylko Windows (jest coś takiego jak mono na Linux/Mac jednka nie jest to oficjalne). Jeśli zaś chcesz być programistą aplikacji na wszystkie inne platformy oprócz Windowsa to oczywistym wyborem jest Unix. Stabilność, sprawdzona dobra budowa. Kolejną kwestią jest fakt, jeśli zainstalowałeś dopiero co Linuxa, Maca od razu masz wbudowany kompilator czy jeżyka C, C++ czy interpreter pythona, nie musisz nic ściągać.

Jeśli zdecydowałeś się na Unixa to teraz pytanie która dystrybucja, Linux, a może MacOS. Ja proponuje sprawdzić samemu. Osobiście używam MacBooka jak i komputera z Windowsem. Mogę powiedzieć tyle jeśli cię stać na komputer z logiem nadgryzionego jabłka bierz w ciemno. Jakość, wykonania, ergonomia, system skomponowany pod konkretny sprzęt. To wszystko odgrywa niebagatelną różnice. Jeśli nie stać cię na komputer Apple to polecam zainstalować jakąś dystrybucje Linuxa i się z nią oswajać. Historycznie profesjonalny świat to Unix a nie Windows. Na początek polecam ci Ubuntu, Mint ewentulanie lubuntu.

Popularność Ubuntu jak i Minta wynika z bardzo dużego podobieństwa w graficznym interfejsie użytkownika do Windowsa. Podobieństwo to ma duży plus szczególnie na początku drogi w poznawaniu Linuxa. Polecam sobie ogarnąć wiersz poleceń systemu Linux. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile zadań można zrobić prościej i szybciej dzięki znajomości komend wiersza poleceń oraz języka Bash.

Dla ciekawości dodam że jeśli bardzo chciałbyś zoptymalizować swój system pod swój komputer to polecam zainteresować się dystrybucja Gentoo. Ściągasz kod systemu i sam kompilujesz go na swojej maszynie. Instalacja takiego sytemu ma również wiele walorów edukacyjnych.
komentarz 4 stycznia 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
C# jest dostępny w .NET Core (+ ASP.NET Core) który jest wieloplatformowy a także otwarty źródłowo. (Na licencji MIT)
Projekt ten jest oficjalnie wspierany przez firmę Microsoft.

W przyszłości ma całkowicie zastąpić .NET Framework.
komentarz 4 stycznia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@profesorek96, Ubuntu z Unity czy Gnome podobny do Windowsa? cool

komentarz 4 stycznia 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)

@Dorion300,
Tak zgadza się jest jednak nie masz wszystkich zabawek jak np. WinForms, WPF, UWP.

@j23, No może Unity i Gnome Nie są aż tak zbliżenie zblizone ale daleko im nie brakuje.

komentarz 4 stycznia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Tak na to patrząc to każdemu linuksowemu DE daleko nie brakuje ;)
komentarz 5 stycznia 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 5 stycznia 2020 przez Dorion300

@profesorek96, Cóż, C# to nie tylko język do tworzenia programów okienkowych ale i do tworzenia aplikacji internetowych.

Jeśli chodzi o te podane zabawki to zostały one dodane w .NET Core 3 ale tylko w przypadku Windowsa.

Ale są alternatywy, takie jak Avalonia (w wersji beta ale i rozwijana), Electron.NET.

W sumie to WinForms dalej jest używany? (w tworzeniu nowych projektów)

0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2022 przez łysymetyl Początkujący (320 p.)
Cześć. Admin i programista systemowy z prawie piętnastoletnim doświadczeniem here. Odpowiadam na Twoje pytania.

Jeżeli ktoś Ci mówi, że winodws jest do gier, a linux do programowania, to powiedz mu wtedy: sprawdzam! I zacznij zadawać dociekliwe pytania. Jak ktoś pieprzy takie głupoty, jak wspomniałeś, to chyba nie wie co gada.

Linuksa (lub MacOS'a) łatwo używać do programowania, bo ma mnóstwo rzeczy już poinstalowanych. Mówię tutaj o kompilatorach, bibliotekach programistycznych, dokumentacjach itp. I tyle. Po prostu linux/macos przychodzą niemal gotowe. W Windowsie wszystko musisz sam instalować i jeszcze potem konfigurować, co może się okazać wcale nie takie proste. Jak się uprzesz, to dokładnie takie samo środowisko programistyczne sobie stworzysz na wszystkich w/w platformach. Btw. chciałbym zobaczyć kogoś, kto kodzi zawodowo w .NET pod linuksem i nie ma osobowości psychopaty czy sadomaso :-D

Jeżeli chodzi o dystrybucje linusksa, to rzecz jest prosta. Ktoś zebrał ogólnodostępne darmowe linuksowe oprogramowanie, ubrał to w logo, jakieś skrypty pomocnicze i nazwał to mint czy ubuntu, czy centos (itp itd). Osobiście uważam, że do codziennego użytku dystrybucja powinna być jak najbardziej bezobsługowa. Po tych kilkunastu latach już mi się nie chce bawić pół dnia z tematem niedziałającej drukarki czy skanera.  Dystrybucje przez userów są wyberane na podstawie następujących kryteriów:

1) pierwszy kliknięty link w google przy szukaniu "jaki linux na deskop"

2) a bo kolega używał dystrybucji XXX, to ja też

3) lubię się babrać w błocie dlatego używam topornej dystrybucji YYY, w której absolutnie nic nie działa po instalacji

4) jestem tak leniwy, że dystrybucja ZZZ jest dla mnie ok, bo działa out of the box

Resztę opowieści włóż między bajki. Każda dystrybucja linuksa jest ok, tylko w jednej musisz się naklikać więcej niż w drugiej żeby zrobić to samo.
komentarz 1 lutego 2022 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Prosimy o sprawdzanie dat pytań, na które odpowiadasz. Ja wiem, że niektóre tematy są "ponadczasowe" albo na część czasem nie padła odpowiedź, a może się to przydać przyszłym szukającym, ale generalnie wykopywanie nagle starych pytań i pisanie do nich odpowiedzi, które wiele nie wnoszą albo gdy podobne odpowiedzi padły, nie ma sensu.

Podobne pytania

+2 głosów
7 odpowiedzi 2,129 wizyt
+8 głosów
3 odpowiedzi 2,072 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 66 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...