• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

brak motywacji - zanik chęci

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
554 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez viGor Użytkownik (740 p.)
Cześć, mam 16 lat i interesuję się programowaniem Webowym, jednak ostatnio "coś" mi nie idzie...

Ostatnio jakoś cały czas mam problem z rozpoczęciem, czy skończeniem "projekciku"...

Programowanie mi się podoba(Front-end, ale w przyszłości może i fullstack), rzecz w tym że po prostu siadam do tego, po czym po chwili tracę motywację, odechciewa mi się tego... Tak naprawdę to ostatnio moja nauka wygląda tak że otwieram Atoma(edytor tekstu - jeżeli ktoś nie słyszał o takowym), dosłownie popatrzę sobie na kod, może dopiszę z 5-10 linijek i mam ochotę to zostawić...Ostatnio kupiłem sobię książkę - JavaScript i jQuery Jon'a Duckett'a , przerobiłem jej część...I dalej lipa bo jak o tym myślę(już nawet nie o książce, tylko ogólnie o programowaniu), to od razu mam poczucie przytłoczenia przez ogrom wiedzy do opanowanie i tego jak mało potrafię... A przecież nie chcę odpuszczać programowania...
2
komentarz 31 grudnia 2019 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Może zastosuj Kaizen- czyli metodę małych kroków. To że jest ogrom wiedzy do opanowania to fakt, ale ty masz dopiero 16 lat! Masz jeszcze kupę czasu do nauki. Może masz problemy z koncentracją? Warto iść powoli własnym tempem. Nie musisz też czytać całej książki. Najpierw opanuj podstawy aby mieć podstawy do dalszej nauki.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2019 przez antypop Mądrala (5,730 p.)
Jak front to pobaw się animacjami w css, jakimś reaktywnym frameworkiem albo stwórz jakieś animacje 3d w tree.js. Jak mi się odechciewa to albo robię to co napisałem powyżej albo daje sobie spokój na 2 - 3 dni i potem jest już git! :)
0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2020 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
No bo trzeba zrobić coś ciekawego, żebyś miał motywację. Podpatrzyć jakiś pomysł, który ktoś zrobił. Na przykład wchodzisz na stronę
https://photofunia.com/pl/
i kopiujesz ten pomysł. Ja tak zrobiłem. Kilkanaście godzin zajęło mi napisanie programu który robi podobne rzeczy. Dałem go na stronę
http://steganografia.edu.pl   i wybierasz "fotografia na parkanie". Mam też publikację w pdf zatytułowaną "Pasja informatyki, transformacja od nieuka do samouka", która może niektórych zachęcić do nauki.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 191 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 329 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Knapek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,234 wizyt

93,173 zapytań

142,184 odpowiedzi

321,967 komentarzy

62,499 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1149p. - dia-Chann
  2. 1131p. - Łukasz Piwowar
  3. 1124p. - CC PL
  4. 1118p. - Łukasz Eckert
  5. 1097p. - Michal Drewniak
  6. 1081p. - Marcin Putra
  7. 1076p. - rucin93
  8. 1054p. - Adrian Wieprzkowicz
  9. 1047p. - Piotr Aleksandrowicz
  10. 1000p. - ssynowiec
  11. 967p. - rafalszastok
  12. 931p. - Michał Telesz
  13. 886p. - Dominik Łempicki (kapitan)
  14. 842p. - Dawid128
  15. 819p. - Mariusz Fornal
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...