• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyśrodkowywanie ikonek fontello

Object Storage Arubacloud
0 głosów
299 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Jule czka Nowicjusz (160 p.)
Cześć! Piszę już tutaj chyba z 3 raz, ale co tam! Robię stronę na podstawie filmu "Kurs html odc.3". Napotkałam pewien mały problem, ponieważ chcę wyśrodkować ikonki w kolorowych płytkach. Już wam wysyłam sekwencje.

W pliku html:

<div class="square">
  <div class="tile1">
  <i class="icon-user-pair"></i><br />Queen
  </div>

W pliku css:

.tile1
{
    margin: 10px;
    width: 230px;
    height: 142px;
    background-color: #008080;
    float: left;
    text-align: center;
}

W pliku fontello.css:

.icon-user-pair:before { content: '\e804';font-size: 76px; margin-top: 20px; } /* '' */

 

Obrazek nie jest wyśrodkowany, tylko jest bardziej z prawej strony. Co robić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 grudnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
A nie myślałaś żeby użyć sobie tu flexa? Dla contenera daj wtedy display: flex i justify-content: center, a dla elementu który ma być wyśrodkowany dajesz align-self: center.
komentarz 2 stycznia 2020 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Na jego poziomie zaawansowania nie dobierałbym się do flexa bo kompletnie mu to się wszystko pomiesza. Nich stopniowo zacznie poznawać właściwości CSS. Potem przyjdzie czas na Flex'a.
komentarz 2 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

nie przesadzaj, masz kompletnie złe podejście do programowania - to technologię powinno się dobierać do problemu, a nie usilnie najpierw technoogię i potem myśleć, jak ją dostosować do danej sytuacji...

W moim zespole też najpierw jest zawsze dyskusja dokładnie nad problemem, rozbicie go na małe elementy i dopiero na koniec dobiera się technologię. Czasami np. okazuje się, że początkowe jakieś pomysły technologicznie nie są najlepsze, co dotyczy też czasami nawet wzięcia innego niż początkowo myślimy frameworka itp itd. 

I powiem Ci z doświadczenia, że takie podejście sprawdza się bardzo dobrze. A w tym przypadku to wydaje mi się, że w necie jest milion dobrych materiałów o flex z gotowymi przykładami i opisami więc niezbyt widzę sens unikania tego?

Warto czasem spojrzeć na sprawy nieco inaczej. Ja np. przez długi czas byłem zwolennikiem aby w JS pisać klasowo, wyniosłem to z Angulara, pierwsze projekty w React też robiłem na komponentach klasowych. Ale w pewnym projekcie okazało się, że można by użyć sporo gotowych hooków z innych tematów no więc postanowiliśmy po prostu przejść na hooki i functional components... wystarczy wejść w dokumentację i poczytać, co za problem?

Na jego poziomie zaawansowania

a co za różnica jak długo kolega już programuje? W tym fachu cały czas musisz iść do przodu i się uczyć, taka branża... a wg mnie czasami lepiej poświęcić 2-3h na poczytanie dokumentacji jakiegoś rozwiązania które może ułatwić dalszą pracę niż usilnie brnąć w swoje, jedyne słuszne wersje :)

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2020 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Cześć, 

kod wygląda ok. Patrzyłem i mi normalnie środkuje z tymi właściwościami. (link). Spróbuj odświeżyć stronę Ctrl + Shift + R i zobacz co się stanie. Ewentualnie naucz się korzystać z DevTools Ctrl + Shift + J i tam na żywo sprawdzaj, czy wgrało wszystkie właściwości, które masz w pliku CSS. Czasami bywa tak że przeglądarka nie odświeża wszystkich zasobów po wciśnięciu F5. 

Ogarnij DevTools i zerknij też FontAwesome  (link).

Daj znać co i jak :) 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Jule czka Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,223 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 500 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2017 w HTML i CSS przez chmod96 Obywatel (1,380 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...