• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem ze znakiem specjalnym na wyświetlaczu lcd Arduino

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
702 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2019 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

Chcę wyświetlić na wyświetlaczu wyświetlić znak specjalny zegara tylko że nie działa i wyświetlają się zamiast znaku zegara 4 paski nie wiem dlaczego wie ktoś może jak to naprawić?

 

Kod::::

#include <LiquidCrystal_I2C.h>
#include <Wire.h>

LiquidCrystal_I2C  lcd = LiquidCrystal_I2C(0x27,16, 2);
byte customChar[8] ={
                      B00000,
                      B00011,
                      B00101,
                      B01001,
                      B01001,
                      B01000,
                      B00100,
                      B00011
                     };
void setup()
{
  lcd.createChar(0, customChar);
  //utworzenie znaku specjalnego z przygotowanej wcześniej tablicy
  lcd.init();
  lcd.backlight();
  //inicjalizacja wyswietlacza
  lcd.setCursor(0,0);
  //ustawienie pozycji kursora
  lcd.write(byte(0));
  //wyswietlenie utworzonego znaku specjalnego na LCD
}

void loop()
{


  
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

Możesz spróbować zrobić taki znak przez stronę, którą napisałem:

https://forum.pasja-informatyki.pl/452950/react-generator-kodu-dla-wyswietlaczy-arduino

chociaż obstawiałbym bardziej połączenia - zimne luty, przerwane lub nie do końca wpięte kabelki, prawdopodobnie coś nie styka do końca. Nie mam teraz możliwości podpięcia zestawu i sprawdzenia kodu :/

komentarz 28 grudnia 2019 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
zrobiłem też to za pomocą podobnej strony tylko ze z opcja i2c

http://arduinowo.pl/zagadnienia/wyswietlacze/lcd-hd44780/#mns5
komentarz 28 grudnia 2019 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
A luty sa dobre

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,526 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez Pasjans Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...