• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Używanie dysku zewnętrznego jako wewnętrznego

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
2,747 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Wikus$5 Użytkownik (620 p.)
Hejka

Po pierwsze, Wesołych Świąt ;)

A po drugie to mam pytanko. Czy mogę dysk zewnętrzny na USB używać jak normalnego hddkana sata?

Bo z nudów zajrzałem do instrukcji obsługi i tam było napisane, że Windows nie obsługuje rozruchu z zewnętrznych dysków

To jak to jest?? Da się czy się nie da?

Ponieważ gdyby się dało to komputer który mam zamiar kupić, kupiłbym bez dysku i korzystał z tego

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
wybrane 26 grudnia 2019 przez Wikus$5

Najlepsza
Nie opłaca się  kup sobie  dysk SSD postaw na nim System i masz spokój.

Dlaczego nie opłaca się ?

Ponieważ prosty przykład nawet jeżeli by ci się udało uruchomić komputer z dysku USB  zewnętrznego co  w przypadku  gdy ruszysz  przypadkowo kabel USB,  dysku z automatu się wyłączy.
Zainwestuj w dysk SSD nie żaden HDD. Różnica w szybkości jest odczuwalna na każdym kroku. Teraz dyski HDD stosuje się na pliki tzn. zdjęcia, filmy, dokumenty. SSD stosuje się na  system, programy, gry.
komentarz 26 grudnia 2019 przez Wikus$5 Użytkownik (620 p.)
dzięki
+2 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Mozesz uzyc dysku zewnetrznego do zainstalowania na nim systemu jezeli soft dysku (czyli np szyfrowanie, obrobka SMART, itp. - bo winda rezerwuje sobie pewien obszar dysku i musi to zrobic w zgodzie z oprogramowaniem dysku, ktore dodatkowo moze czesciowo ruszac dopiero PO zaladowaniu jakiegos systemu) pozwola.

Mozna normlanie schowac go do budy i kabelek nie ma prawa sie odpiac. Jednak dyski zewn sa z reguly wolniejsze, jezeli to jendak nikomu nie przeszkadza to jak najbardziej postawisz na tym system i jego uzytkowaniu nie bedzie sie roznic (poza szybkoscia) od dysku wewnetrznego (ide/sata/m2).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w Sprzęt komputerowy przez Kurczak Użytkownik (940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,413 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 250 wizyt

93,385 zapytań

142,384 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,745 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...