Cześć,
Kupiłem nowy monitor Samsung The Space LS27R750QEUXEN i monitor ma pewien problem z paletą kolorów. A dokładnie kolor niebieski jest wyświetlany jako fioletowy. Rzecz w tym że to nie wyświetla się tak przez monitor tylko przez Windows.
Nie wiem jak to wyjaśnić ale połowa rzeczy np. tapeta która jest cała niebieska wyświetla się normalnie jako normalny niebieski. Natomiast gdy odpalę np. chrome i otworzę facebook'a to w nim wszystkie kolory (niebieskie) są fioletowe a nie niebieskie. Lecz np. gdy odpalę film na yt, i występują w nim niebieskie kolory to wyświetla się normalnie.
Czyli tak jakby Windows zmieniał kolor niebieski na fioletowy.. Dodam że gdy podłączam monitor do laptopa to wszystko śmiga ładnie.
Wie ktoś jak to mogę naprawić? Jestem pewien że to coś nie tak od strony windowsa a nie monitora..
Tutaj przykłady o co mi chodzi dokładnie:
1. Paleta barw w photoshopie na jednym monitorze wygląda normalnie tzn. wyświetla się kolor niebieski, a na drugim (z tym problemem) wyświetla się jako fioletowy pomimo że jest ta sama wartość rgb: https://imgur.com/a/XbJtgd5
Ktoś coś jak mogę to naprawić?