Hej. :) Niedawno prosiłem na forum o radę, jaki projekt stworzyć, żeby nie zatrzymać się w miejscu i jednocześnie pomóc innym. Ostatecznie zdecydowałem się na założenie bloga o programowaniu. Adres strony to https://art-code.pl/ na który serdecznie zapraszam. Na stronie jest jeszcze niewiele treści, ale jeżeli zdecydujecie się ją odwiedzić to proszę o ocenę od strony technicznej i merytorycznej.
O blogu
Strona będzie poświęcona kilku tematom. Pierwszym jest optymalizacja i przyśpieszanie stron. Zdecydowałem, że pierwsza seria artykułów, jaką aktualnie piszę będzie właśnie o tym. Dzisiaj skończyłem sprawdzać i poprawiać pierwszy wpis z tej serii (link). W tym poradniku zawarłem kilka trików najczęściej stosowanych przeze mnie w pracy. Kolejne wpisy będą skupiały się na bardziej konkretnych tematach, takich jak przyśpieszenie Wordpressa, Magento, czy optymalizacja niektórych elementów strony.
Planuje też pisać o podstawach designu dla programistów, którzy chcą tworzyć swoje projekty bez pomocy grafika. Myślę, że takie informacje przydadzą się jeżeli, ktoś chce trochę odejść od frameworków takich jak Bootstrap, albo je modyfikować.
Podsumowanie
Aktualnie blog nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jeżeli wejdziecie na stronę to będę bardzo wdzięczny jeżeli wyrazicie swoją opinię na jego temat. Szczególnie zależy mi na tym co mogę jeszcze poprawić, żeby treści były przystępniejsze, czytelniejsze, a sama jakość użytkowania lepsza :)